Nedjelja, 14. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

34 C°

sveučilište

Održana komemoracija za profesora Mladena Dorkina

Autor: Nina Vigan

20.05.2024. 17:17
Održana komemoracija za profesora Mladena Dorkina

Foto: Mislav KlanacU rujnu prošle godine u 92. godini života preminuo je profesor Mladen Dorkin, omiljeni profesor generacija studenata i studentica Hrvatskog jezika i književnosti, stoga je u Svečanoj dvorani Sveučilišta u Zadru upriličena komemoracija u znak sjećanja. Kako je rečeno u uvodnoj riječi, znanstvenim radom počeo se baviti sredinom sedamdesetih godina, od kada se svojim studijama, esejima, ogledima i interpretacijama javlja u mnogim časopisima i zbornicima.
Rad na fakultetu i život sveučilišnog profesora za njega je bio srž postojanja, stoga se okupljenima obratio rektor Sveučilišta u Zadru, prof. Faričić.


– Ovo je čin komemoracije, u memoriji obitelji, ustanove i kraja u kojem je djelovao prof Dorkin doista će ostati u najljepšem mogućem sjećanju. Ta memorija sastavljena je od onih trenutaka koje je on obilježio svojom blagošću i blagim osmjehom.


Primjer je sveučilišnog profesora, kolege i prijatelja koji puninom svoga života svjedoči kako bi profesor, k tome, s obzirom da je predavao metodiku, uzimajući u obzir i njegovo prethodno iskustvo rada u ekonomskoj školi, ne samo da je bio profesor koji je svjedočio cijelom svojom osobnošću nego je u to utukao bogato iskustvo i znanje kako prenositi znanje koje se ne zasniva samo na teorijskim modelima iz udžbenika, na pomno osmišljena predavanja, već na svjedočenje znanosti i humanosti.
Profesor Dorkin primjer je svojom dobrotom, sustavnošću, plemenitošću iskazivanom i nesebičnim dijeljenjem svojih znanja, kazao je Faričić dodavši kako su svi na Sveučilištu ponosni što su ga imali kao profesora, kolegu i sugrađanina koji je obogatio naše živote.

Profesora Dorkina, dugogodišnjeg kolege prisjetio se i profesor Josip Lisac koji je okupljenima govorio o njihovoj suradnji, druženjima i gradnji zadarske kroatistike.


– On bi često svraćao u ogranak matice hrvatske u Zadru. Počeo je pisati i objavljivati vrlo mlad, a već kao srednjoškolski profesor objavljivao je ozbiljne znanstvene članke. Pisao je o slovenskoj, ali i o vlastitoj nacionalnoj književnosti. Objavljivao je vrlo mnogo u Zadarskoj smotri i u radovima filozofskog fakulteta u Zadru, a poslije i pri Sveučilištu kad je osnovano.


S mnogo respekta odnosio se prema svojim učiteljima. Posebno mjesto je imao Ivo Frangeš, ali i o drugima je govorio s najvećim poštovanjem. Objavljivao je sustavno, više književno- povijesne nego metodičke prinose i stvorio je impozantan opus od većeg broja djela.


Bio je prvenstveno povjesničar hrvatske književnosti i sretna je okolnost da se našao na sveučilištu gdje je mogao pokazivati svoje znanje, nadarenost i talent, kazao je Lisac prisjetivši se i njihovih dugih druženja uz razgovor u Matici ili u njegovu domu.


Pročelnica Odjela za kroatistiku, Sanja Knežević kazala je kako zasebnu cjelinu njegovih radova čine eseji o pjesnicima vlastitog zavičaja.


Profesor Dorkin interes za noviju hrvatsku književnost, osobito za razdoblje moderne kao i za bogatu zadarsku književnu periodiku ovog doba, dijelio je tad s kolegicom profesoricom Zvjezdanom Rados koja je popratila niz publikacija profesora, a također je o njegovoj 80. godišnjici života izradila bibliografiju znanstvenih radova.– Znanstveni rad nije zapustio ni po umirovljenju, sve do svoje 91. Godine života. Od sredine sedamdesetih godina prošlog stoljeća do 2023. Godine objavio je više od osamdesetak bibliografskih jedinica- sedam knjiga, pedesetak znanstvenih radova publiciranih u zbornicima i časopisima te više od dvadeset stručnih radova, recenzija i novinskih članaka.


Znanstveni interesi vrlo su široki, u rasponu od najužih lokalnih, zavičajnih, otočnih, čakavski i zadarskih tema do širih nacionalnih ili do tema iz susjednih književnosti.


U svojim knjigama, studijima i esejima, ogledima i interpretacijama nije slijedio pomodna teorijska strujanja, ostao je dosljedan metodološkom tradicionalizmu i jednostavnosti, ali je ipak dao značajan prilog proučavanju i razumijevanju hrvatske lirike u razdoblju moderne, kao i pjesnika koji su joj prethodili- njegovi su radovi o pojedinim autorima Preradoviću, Kranjčeviću, Matošu, Vidrić i Nazoru, kako je Frangeš rekao, doprinos znanosti i praktičnoj nastavi, kazala je Rados i zahvalila profesoru na bogatom doprinosu proučavanju i tumačenju hrvatske književnosti.


Kako je profesor bio dugogodišnji član Matice hrvatske, okupljenima se obratio i posvjedočio suradnju s Dorkinom, prof. Radomir Jurić, predsjednik Matice hrvatske.


– Desetljećima smo se poznavali i surađivali na polju kulture i znanosti, a Matica je zauzimala važno mjesto u njegovom svakodnevnom životu. Kako je poznato, profesionalni rad prof. Dorkina velikog metodičara i poznavatelja hrvatske književnosti, trajao je sve do kraja njegova života.


Tako smo mu 2020. godine objavili knjigu “Ogledi, interpretacije”, a u lipnju mu priredili promociju koja je puno značila i njemu i nama. Istom prigodom, uručili smo mu Zahvalnicu našeg Ogranka. Dorkin je ostavio neizbrisiv trag u kulturi, znanosti i obrazovanju grada Zadra i Hrvatske. I zato mu velika hvala, zaključio je Jurić.