Subota, 24. veljače 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

AKCIJA ČIŠĆENJA

Održana akcija čišćenja plaže Vitrenjak: 'Količine plastike su nas šokirale'

Autor: Nikolina Lucić

13.09.2023. 14:55
Održana akcija čišćenja plaže Vitrenjak: 'Količine plastike su nas šokirale'

Foto: Luka JeličićKako bi buduće generacije potencijalnih turističkih djelatnika osvijestili o važnosti zaštite turističkih i prirodnih resursa, ne samo radi stranih posjetitelja i cjelokupne industrije, već i radi nas, koji uz to more i prirodu svaki dan živimo, na plaži Vitrenjak je u sklopu priprema za ovogodišnju Europsku noć istraživača organizirano čišćenje plaže. Akciji su se pridružili učenici Ekonomsko – birotehničke i trgovačke, te Hotelijersko – turističke i ugostiteljske škole, a sve su rukovodili profesori sa Odjela za turizam i komunikacijske znanosti Sveučilišta u Zadru.


– Zajedno sa kolegama iz 26 zemalja sudjelujemo u projektu “Blue Connect”, a u nas u projektu sudjeluju institucije iz jadranskih županija. Ovo je druženje samo jedna od aktivnosti na kojima će se temeljiti popularizacija znanosti, znanstvene struke i tehnika. Pošto se, između ostalog, u svom radu bavimo različitim aspektima održivog turizma, ovo je način da na praktičan način srednjoškolce upoznamo sa aktivnostima koje stanovnici neke turističke destinacije mogu poduzeti kako b svoj svakodnevni okoliš učinili zdravijim i čišćim, kazala nam je voditeljica projekta na Sveučilištu u Zadru profesorica Gabrijela Vidić.


Projekt “Blue Connect” inače nastoji približiti znanost i znanstvenike široj javnosti, povećati vidljivost i osvijestiti važnost znanosti u svakodnevnom životu građana. Projekt ima za cilj promovirati zanimanja istraživača među mladima te općenito izgraditi povjerenje prema znanosti u široj javnosti. Projekt se fokusira na razvoj plavog društva, odnosno društva koje je osviješteno o uskoj povezanosti mora i lokalne zajednice, potrebi očuvanja mora i racionalnog korištenja resursa.


Foto: Luka Jeličić


Našli mnogo mikro plastike
– Pošto turizam ima negativne učinke, kao što je otpad, djeci nastojimo pokazati kako turizam i priroda žive zajedno. Sa studentima smo već odradili ovakvu akciju na Dugom otoku, gdje nas je kolektivno šokirala činjenica koliko mikro plastike more izbaci na obalu, dodala je Vidić, kazavši kako se na Vitrenjaku prije čišćenja našlo mnogo opušaka, plastike i smeća.


– Mi ovo ne radimo za turiste, već za sebe i svoje sugrađane. Ovo je i najava centralne proslave europske noći istraživača, koju slavimo 29. rujna. Pripremamo preko 60 aktivnosti na nekoliko lokacija na Poluotoku. Otvaramo i novoobnovljenu zgradu Tehničke škole, družimo se na Trgu pet bunara i Poljani Šime Budinića, najavila je Vidić, dodavši kako su se druženju odazvale ne samo srednje škole, već i vrtići i osnovne škole.


– Prošle smo godine počeli sudjelovati u cjelokupnom projektu, koji je sada eksplodirao popularnošću, tako da očekujemo još bolja druženja i posjećenost, kazala je Vidić. Učenici koji su čistili plažu nam kažu da su se iznenadili količinom opušaka i plastike koju kupači ostavljaju za sobom.


Foto: Luka Jeličić


“Bilo mi je drago sudjelovati…”


– Našli smo svakojakog smeća, od opušaka, papira i ostataka raznorazne plastike zavučene pod kamenjem. Bilo mi je drago sudjelovati na ovom projektu te smatram da bi se ovakve akcije trebale češće organizirati, kazao nam je Jure Torić, učenik drugog razreda u EBTŠ, dok nam je njegov razredni kolega kazao Roko Gulan kazao kako se na plažama ostavlja ogromna količina raznoraznog smeća.


– Količine plastike su nas šokirale. Ona je ne razgradiva i šteti moru i živim bićima koja ga nastanjuju, dodao je.


Foto: Luka Jeličić