Srijeda, 28. veljače 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

POČELE PRIJAVE

'Zrmanja triple challenge 3.0.' je uvod u ovogodišnji Europski tjedan sporta

Autor: Portal ZL

01.09.2023. 18:51
'Zrmanja triple challenge 3.0.' je uvod u ovogodišnji Europski tjedan sporta

Foto: Europski tjedan sporta

Jedna od najljepših i najzanimljivijih multidisciplinarnih utrka „BeActive” „Zrmanja triple challenge 3.0.“ održat će se u subotu, 9. rujna na rijeci Zrmanji u organizaciji Ministarstva turizma i sporta. Ovaj sportsko rekreativni događaj uvod je u ovogodišnji Europski tjedan sporta, a za cilj ima potaknuti građane na bavljenje rekreativnim sportom. Istovremeno, ovo je prilika da uživamo u predivnom krajoliku rijeke Zrmanje.


Za utrku se možete prijaviti putem  linka: https://stotinka.hr/hrv/dogadjaj/2090


Utrke su besplatne za sve sudionike, a koji također sudjelovanjem ostvaruju pravo na besplatan obrok.


Utrka je pojedinačna i ekipna, podijeljena u četiri težinske kategorije, pri čemu ekipu ovisno o kategorijama čine 2 ili 3 člana/ice. Održava se u četiri kategorije –  BURA (tri discipline; kajak, trail trčanje i plivanje) dužine 24 km u kojoj sudjeluju 3 člana. Start: grupni je u 10 sati na rivi Maslenica – iz mora, kajak.


JUGO je pojedinačna trail utrka u dužini od 15 km. Start: grupni je 10:15 sati na rivi Maslenica. MAESTRAL je pak kajak utrka u kojoj sudjeluju 2 člana u dužini od 11 km. Start: grupni je u 12:00 sati – livada Rončević u kanjonu Zrmanje. LEVANAT je zapravo obiteljska pojedinačna trail utrka u dužini do 5 km. Utrka na kojoj sudjeluje više članova obitelji (roditelji s djecom, bake i djedovi s unucima, u ekipi je obavezno minimalno jedno dijete do 12 godina), lakšeg je profila s naglaskom na važnost očuvanja čistoće okoliša (čišćenje plaža i okoliša). Start: grupni je 11:30 na rivi Maslenica.


U sklopu utrke održat će se i razni popratni događaji koji uključuju Eko radionicu za djecu „Upoznajmo naše podmorje“ od 10 do 11.30 sati Udruge Zadar i Eko Zrmanja. Nakon toga slijedi predstavljanje aplikacije – građanski monitoring stanja u prirodi. Uz pomoć mobilne aplikacije zainteresirani građani imat će priliku istražiti stanje u prirodi  prikupljajući podatke o vrstama, staništima i generalno stanju očuvanosti u Natura 2000 i zaštićenim područjima u Zadarskoj županiji. Putem ove aplikacije volonteri sudjeluju u amaterskom prikupljanju bitnih ekoloških i bioloških podataka na području Obrovca i Benkovca te općina Novigrad, Posedarje i Jasenice, područja koja obuhvaćaju zaštićeni lokalitet (kanjon Zrmanja) i Natura 2000 područja.


Akcija čišćenja podmorja u organizaciji Ronilačkog kluba Sv. Roko počinje u 12.30 sati. Za dobru zabavu svih trkača i promatrača tu je zabavni program u sklopu kojeg nastupaju Dj Vito, Dj Uabua te Boris Plazibat Sax.


Europski tjedan sporta je inicijativa Europske komisije za promicanje sporta i tjelesne aktivnosti među građanima diljem Europe koja se u Republici Hrvatskoj kao i u ostalim državama članicama EU održava od 2015. godine. Posljednjih godina Tjedan se u svakoj državi obilježava istovremeno, u razdoblju od 23. do 30. rujna, a u 2023. održat će se njegovo deveto izdanje. Glavna poruka kampanje Europski tjedan sporta je „#BeActive“ te bi se ovom porukom trebalo potaknuti građane da se bave tjelesnom aktivnošću tijekom cijele godine. Više informacija o cijelom programu ETS-a možete pronaći na webu: www.europski-tjedan-sporta.hr.ŽĐ


Foto: Europski tjedan sporta