Petak, 1. prosinca 2023

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Neizvjestan rasplet situacije

Nova komplikacija u Gradskom vijeću: SDP neće podići ruku za proračun

Autor: Marina Vlakić

06.04.2023. 07:54
Nova komplikacija u Gradskom vijeću: SDP neće podići ruku za proračun

Foto: Luka JeličićSamo petnaestak dana uoči sjednice Gradskog vijeća, zadarska organizacija SDP-a donijela je odluku o neizglasavanju proračuna za ovu godinu ukoliko gradonačelnik Branko Dukić ostane pri prijedlogu o izdvajanju milijun eura za Košarkaški klub Zadar. Ovo je dodatno zakompliciralo situaciju uoči donošenja proračuna, s obzirom da se ne zna kakve amandmane sprema Akcija mladih.


Oni su se povukli iz pregovora s gradonačelnikom i njihovi amandmani još nisu poznati, a niti će biti sve do sazivanja sjednice oko 20. travnja. Tri dana uoči Gradskog vijeća vijećnici Akcije mladih predat će ih u gradsku upravu, nakon čega slijedi onaj najteži dio – njihovo izglasavanje.


Naime, HDZ u ovom trenutku ne zna imaju li podršku Akcije mladih ili će na sjednici doći do još jednog bojkota njihovih vijećnika, osobito ako amandmane AM-a podrže i nezavisni vijećnici Enija Meštrovića.
A tu je i najnoviji preokret zbog SDP-a koji neće glasovati za ovakav proračun ostane li na snazi gradonačelnikov prijedlog o dodjeli milijun eura Košarkaškom klubu Zadar. SDP u Gradskom vijeću ima pet vijećnika, a oko ove točke usuglasit će se i s još nekoliko oporbenih vijećnika te izglasavanje proračuna opet dolazi u pitanje.


Nema šanse da podignemo ruku


Sve ovo događa se u situaciji kada je Grad postigao dogovore s oporbom (ili su barem tako mislili), završavajući i treću rundu pregovora s Enijom Meštrovićem. Naime, 23. ožujka održan je zadnji sastanak s njim, nakon čega su iz Grada poručili kako su »našli rješenje za sve njegove prijedloge«.


– Već smo imali nekoliko krugova razgovora s klubovima vijećnika SDP-a i vijećnikom Domovinskog pokreta Damirom Biloglavom te je dogovor idućeg tjedna održati sastanak gradonačelnika s predsjednicima klubova na kojem će se prezentirati svi njihovi prijedlozi, nakon čega krećemo u izradu novog proračuna.


Za petnaestak dana imali bismo novi prijedlog proračuna te bi onda i sazvali sjednicu Gradskog vijeća, kazao nam je tada pročelnik Ureda gradonačelnika Ante Ćurković.


Da ipak nisu našli »rješenje za sve«, kazuje najnovija izjava predsjednika zadarskog SDP-a, Daniela Radete, koji za naš list otvoreno kaže kako nema apsolutno nikakve šanse da podignu ruku za novi proračun ukoliko gradonačelnik ostane pri prijedlogu o dotaciji KK Zadar.


– Nakon sastanka sa svim klubovima vijećnika vezano za proračun, gradonačelnik je spomenuo kako će su u novom zaključku proračuna pronaći milijun eura za Košarkaški klub Zadar, međutim taj iznos s nama nije dogovoren, niti se o tom iznosu razgovaralo.


U proračunu donesenom 22. prosinca prošle godine Klub je bio korisnik proračuna u iznosu kakvog dobiva i svake godine, a to je pet milijuna kuna, odnosno 663.614 eura, pa gradonačelnika pitamo čemu sad to povećanje od 2,5 milijuna kuna i s kim je uopće povećanje dogovoreno. Mi to ne znamo, ali smo sigurni da naš klub vijećnika, ukoliko se ove brojke ne vrate na početne postavke, proračun neće podržati, odlučno će Radeta.


Na pitanje je li o SDP-ovom stavu obavijestio gradonačelnika, odgovara kako nije imao potrebu ni s kim u Gradu o tome razgovarati, već im javno poručuje da ukoliko prijedlog o milijun eura za KK Zadar ostaje, oni za takav proračun ni u kojem slučaju neće biti.


– A na njima je sada da izvažu je li im bitniji proračun Grada Zadra i svi njegovi korisnici, ili Košarkaški klub, poručuje im Radeta.


Neizvjestan rasplet situacije


Očekivan je ovo razvoj situacije s obzirom da je SDP prvi pristao na pregovore s Gradom još prošle godine uoči prvog pokušaja usvajanja proračuna krajem prošle godine. Naime, dok je dio oporbenih vijećnika bojkotirao sve Dukićeve pozive na pregovore, upravo se SDP prvi odazvao i do kraja ostajao u njima.


No, Radeta danas kaže – što je previše, previše je, te Gradu poručuje da su pokazali najbolju volju dolazeći prošle godine na pregovore, no na ovih milijun eura sada nikako ne mogu pristati.


Dok Grad, dakle, čini sve da osigura dovoljan broj glasova za novi proračun, već pozivajući građane na savjetovanje za čak tri Meštrovićeva amandmana, čini se kako će rasplet situacije do same sjednice Gradskog vijeća ipak ostati neizvjestan.