Četvrtak, 7. prosinca 2023

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Sastanak s gradonačelnikom

Čini se kako je Grad nadomak rješenja tromjesečne blokade proračuna

Autor: Vanja Mirčeta

29.03.2023. 12:42
Čini se kako je Grad nadomak rješenja tromjesečne blokade proračuna

Foto: Luka JeličićU Maloj vijećnici Grada Zadra nakon tromjesečnih pregovora, konačno je održan završni sastanak zadarskog gradonačelnika Branka Dukića s predstavnicima klubova vijećnika HDZ – HSP – SU-a, SDP-a, Grupe birača (Enija Meštrovića) i nezavisnog vijećnika Damira Burčula, s ciljem da se dosadašnji dogovori i pregovori oko gradskog proračuna konačno formaliziraju. Sastanku nisu nazočili samo vijećnik Domovinskog pokreta Damir Biloglav te predstavnici Kluba vijećnika Akcije mladih.


U nekoliko krugova razgovora s klubovima vijećnika upravo ovaj sastanak je sazvan s ciljem da se na njemu prezentiraju svi prijedlozi spomenutih vijećnika, nakon čega bi se konačno krenulo u izradu novog proračuna. Iz pregovora su se povukli jedino vijećnici Akcije mladih, dok je SDP svoje amandmane već uglavio u proračun te je to još bilo ostalo samo Meštrovićevoj listi koji su svojih 15 amandmana predstavili u sklopu održanog sastanka.


Prema svemu sudeći čini se kako bismo nakon jučerašnjeg dana za manje od dva tjedna mogli imati novi prijedlog proračuna za 2023. godinu i projekcije za 2024. i 2025. godinu, nakon čega bi uslijedilo i sazivanje nove sjednice Gradskog vijeća. Dakle, čini se kako je Grad Zadar nadomak rješenja tromjesečne blokade proračuna i problema koji su se pojavili kao popratna posljedica.
Za Grad je ovo veliki korak naprijed s obzirom da privremena mjera nužnog financiranja istječe ovih dana, zbog čega je gradski UO za financije ipak bio prisiljen pripremiti novu mjeru za slučaj da se proračun ni ovaj put ne izglasa. Okupljenim predsjednicima klubova obratio se gradonačelnik Dukić koji je ukazao na rokove izrade novog proračuna te skorašnje sazivanje nove sjednice Gradskog vijeća.


Projekte žurno treba provoditi


– Neću uopće trošiti vrijeme na ono što je bilo, kako je bilo i zašto. Tu se nikada nećemo složiti, ali je važno da se slažemo oko onog zbog čega smo se i skupili, a to je izrada proračuna. Važno je i da što prije pronađemo izlaz iz ove situacije jer žurno moramo nastaviti s provedbom projekata i programa pripremljenih za financiranje u proračunu za 2023. godinu. Ali i novih projekata koji sada nisu u formi amandmana nego njegov sastavni dio. Još uvijek smo u razdoblju privremenog financiranja, već puna tri mjeseca, a Zadru treba puno više.


Tu su novi projekt poticajne stanogradnje, gradnja dva vrtića i nove škole, parterno uređenje na rivi, novo groblje, obnova prometnica, kvartovske garaže, uređenje parka Kažimira Zankija i ostalih zelenih površina. Inflacija nas je dovela u situaciju u kojoj je nemoguće javnom sektoru biti konkurentan na tržištu rada. To je izazov koji moramo žurno rješavati kroz nove kolektivne ugovore s porastom osnovica plaća od 10 posto svim proračunskim korisnicima, vatrogascima, djelatnicima u komunalnim tvrtkama i gradskim ustanovama, istaknuo je gradonačelnik Dukić u uvodnom izlaganju jučerašnjeg sastanka.Ujedno je naglasio kako unatoč svim političkim različitostima svi dosadašnji sastanci nisu bili pregovori, već politički dogovor u sklopu kojeg su održani konstruktivni razgovori. Smatra kako je bilo lako složiti se s prijedlozima, a puno teže naći proračunski okvir, zbog čega je sve i trajalo više tjedana.


Unajmit će se tri stana


– Dobar primjer za to je Enijev prijedlog za kupnju dva stana u Zagrebu za smještaj roditelja djece oboljelih od malignih bolesti. U konačnici je dogovoreno da se ide u najam tri stana, dva u Zagrebu, a jednog u Splitu. Uz to, ovim prijedlogom proračuna osigurat će se i dodatna sredstva za iste potrebe kroz sufinanciranje smještaja roditelja djece na liječenju izvan Zadra, u cijeloj Hrvatskoj i u njihovom aranžmanu, čime smo dodatno proširili dostupnost ove mjere. Nacrt te odluke već je pripremljen. Podsjećam, svi prethodni prijedlozi SDP-a i DP-a su uvršteni i u ovaj novi prijedlog proračuna, kazao je Dukić te se referirao na nesudjelovanje vijećnika Akcije mladih u dosadašnjim pregovorima.


– Akcija mladih se odlučila za drukčiji pristup, ne razumijem ga, ali to moram prihvatiti. Mogu tek ponoviti kako se razgovarati mora unatoč svim političkim različitostima. Osobne netrpeljivosti i animoziteti ne smiju biti prepreka donošenju proračuna. Konačno, i ja sam povukao potreban potez kako te netrpeljivosti ne bi stale na put donošenju odluka i strpljivo s uvažavanjem svih sugovornika koordinirao ovim razgovorima do konačnog prijedloga koji smo izradili. Niti danas pokušavam na bilo koji način prikazati ovo svojim uspjehom ili nekakvom političkom pobjedom, poručio je gradonačelnik.


Na ovom završnom sastanku, unatoč dogovoru gotovo svih političkih opcija, među izrečenim rečenicama dala se iščitati daljnja netrpeljivost među predstavnicima nazočnih političkih opcija. Vijećnik Enio Meštrović osvrnuo se na amandmane njegove Nezavisne liste koji su nakon tri kruga pregovora konačno uglavljeni u proračun Grada Zadra. Ujedno je kritizirao situaciju oko gradskog proračuna koja se odvijala proteklih mjeseci te se ovim putem zahvalio gradonačelniku Dukiću što nije sudjelovao u dosadašnjim pregovorima, koje su zapravo vodili i realizirali Ante Ćurković, pročelnik Ureda gradonačelnika, Ivan Mijolović, pročelnik UO za financije te Ante Babić, zamjenik gradonačelnika.


Uvršteni svi amandmani


– Potvrdili smo sve naše amandmane i dodali još tri nova koji će biti sastavni dio ovog proračuna koji je već izglasan, a koji smo u konačnici samo korigirali. S njima je bilo puno lakše razgovarati jer ste vi bili rekli kako neke stvari nije moguće uvrstiti u proračun, dok je na kraju ispalo da je apsolutno sve moguće i to u interesu Grada Zadra. Nas je sedam vijećnika i nitko nema većinu, tako je za ovu godinu, onu sljedeću, a tako će biti i za projekciju za 2024. i 2025. godine, o čemu već sada moramo početi razgovarati ukoliko ne mislimo doći u jednaku situaciju kao što se dogodilo ove godine.Ovo što danas ovdje sjedimo je sve dobra volja i nadam se da ste naučili lekciju u ova četiri mjeseca. Puno toga ste pokušali okrenuti protiv nas iz razloga što niste razgovarali na pravi način prošle godine, a kamoli ove. Ovo je jedan ispravak netočnog navoda, kulture i ponašanja unutar Gradskog vijeća, a za budućnost u ovom gradu, ako mislimo kroz još ove dvije godine napraviti nešto pozitivno za naše građane, poručio je Meštrović te najavio predstavljanje amandmana svoje liste koji su prije bili »nezakoniti, destruktivni, loše postavljeni«, a sada su uglavljeni u proračun.


Predsjednik kluba vijećnika SDP-a Daniel Radeta istaknuo je kako je proračun što se tiče kluba vijećnika SDP-a izglasan u prosincu 2022. godine, dok je jučerašnji sastanak za ove vijećnike samo proceduralno stavljanje proračuna, odnosno amandmana u zakonske okvire.


– Mi ostajemo pri tome da proračun moramo izglasati, da ga moramo donijeti jer Grad Zadar mora nastaviti sa svojim razvojem, a nama su prioritet i interesi sve ono što smo naveli u našim amandmanima. Neću se ponavljati jer smo to već sve obrazložili. Moram samo istaknuti kako nam je stavka Građanskog odgoja jako bitna, kao i projekt olimpijskog bazena na Višnjiku, odnosno i sve ostalo što je navedeno u našim amandmanima. Što se tiče svega ovoga što se u međuvremenu događalo, mislim da je tema oko proračuna politički potrošena i izlizana tema.


Ovo sve do sada je bila samo demonstracija sile Gradskog vijeća, što mi kao Vijeće možemo prema vama u izvršnoj vlasti napraviti i postići, i mislim da smo u tome uspjeli. Kada bi se izvršilo samo 50 posto onoga što je navedeno u amandmanima u sljedećih sedam, odnosno osam mjeseci mislim da bi to bio naš zajednički politički uspjeh, uspjeh svih opcija u Gradskom vijeću. Ovo što smo do sada imali priliku vidjeti je jedna nova razina demokracije, novi uspjeh u Gradu Zadru i na tome čestitam svima skupa koji su u tome uspjeli, naglasio je Radeta dodajući kako će se na kraju godine vidjeti što će se od svega navedenog i realizirati.


Uime kluba vijećnika HDZ-HSP-SU, Bruno Milin poručio je kako je nakon cijele ove priče s proračunom razvidno kako je i u budućnosti neophodno potreban kvalitetan dijalog među predstavnicima svih političkih opcija u Gradskom vijeću da bi se zakonski akti donosili na kvalitetan i pozitivan način.


Važno je koretno razgovarati


– Nastojali smo i u ovim pregovorima kao klub biti konstruktivni, da nema političkih pobjednika ili gubitnika. Mislim da će pobjednici, ukoliko se izglasa ovaj proračun biti isključivo naši građani jer će u njemu biti sastavnice, odnosno proračunski projekti koje su iskazale sve političke opcije koje čine Gradsko vijeće, uključujući i vijećnike Akcije mladih koji danas nisu ovdje s nama, što mi je žao. Nadam se kako će i oni sa svojim amandmanima koji budu prihvatljivi i zakonski opravdani jednako tako ući u proračun te da ćemo onda na temelju toga svi skupa na sljedećoj sjednici Gradskog vijeća taj proračun napokon usuglasiti, izglasati, nakon čega slijedi najteži dio, provedba onih projekata koje su uglavile u budući proračun sve političke opcije koje čine ovaj saziv Gradskog vijeća. To bi po mom mišljenju, ali i kluba vijećnika HDZ-HSP-SU-a bio napredak u ovom gradu u smislu njegove perspektive, razvoja i njegove pozicije unutar i izvan RH. Doprinos tome su dali svi kada se normalno, zdravo i ljudski korektno razgovara, poručio je Milin.


Gradonačelnik Dukić ipak je upozorio na moguću situaciju koja se može dogoditi na sljedećoj sjednici Gradskog vijeća te da ne može sa 100-postotnom sigurnošću garantirati provedbu izglasanog proračuna, što je između redaka vjerojatno bila poruka ostalim vijećnicima kako ne bi podržali amandmane vijećnika Akcije mladih.


– Može se dogoditi da vam Akcija mladih donese određeni broj amandmana te se može dogoditi da neki budu nezakoniti, a može se dogoditi da vi prihvatite amandmane s nekih pozicija koje su nama neprihvatljive i onda smo opet na početku. To znači da onda ulazimo u ingerenciju gradonačelnika i izvršavanja ovog proračuna oko kojeg smo se sada okvirno dogovorili. Ukoliko bude takvih prihvaćenih zahtjeva, ne mogu vam garantirati izvršenje vaših prijedloga amandmana, no o tome možemo više razgovarati kada pristignu njihovi amandmani, zaključio je Dukić.Svi se ipak nadaju kako će u konačnici sve proći u najboljem redu te da će se nova sjednica Gradskog vijeća sazvati najkasnije do 20. travnja. Bez obzira na sve, tzv. hladni pogon trajat će još najmanje mjesec dana s obzirom da gradonačelnik Dukić tek mora predložiti novi proračun s amandmanima koje je u međuvremenu dogovorio s predstavnicima klubova vijećnika. U ovom trenutku traje izrada prijedloga novog proračuna s usuglašenim programima i pojedinačnim projektima. Konačni dokument bi trebao biti završen u tjednu iza Uskrsa, a potom upućen Gradskom vijeću na odlučivanje. Upravo tako stoji i u najnovijem dopisu Ministarstva uprave koji kaže kako nema zapreke da gradonačelnik predloži Gradskom vijeću donošenje novog proračuna, a Gradsko vijeće ga i donese, a »sve to prije okončanja postupka ocjene zakonitosti obustavljenog proračuna, u kojem slučaju će prestati i postojati pretpostavke za vođenje tog postupka.«