Petak, 1. prosinca 2023

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

novi singl

Neostvarena mi je želja snimiti duet s Gibonnijem

Autor: Robert Hrkać

12.04.2023. 17:30
Neostvarena mi je želja snimiti duet s Gibonnijem

Foto: TJ StudioNajpoznatiji bibinjski slavuj Ivica Sikirić Ićo vratio se na glazbenu scenu na velika vrata, a obožava ga publika od 7 do 77 godina. Hitovi »Opet je jubin cilin tilon« i »Za tebe bisere nosim« redovito se vrte na radiju, a nedavno je objavio pjesmu »U inat onima što šute« kojom je samo nastavio impresivan niz.


Karijeru je započeo krajem 90-ih godina, a u orbitu su ga lansirale ljubavne pjesme »Najlipša si« i »Suzama«. Potom je uslijedila višegodišnja estradna pauza koja se protegnula sve do 2021. godine i spomenute »Opet je jubin cilin tilon«, kojom je začarao kritiku i publiku.


U 2022. godini napunio je zagrebački Lisinski, čime je ostvario dugogodišnji san. O svom estradnom comebacku, ranim počecima karijere i najdražim pjesmama iz vlastitog opusa, legendarni Ićo je progovorio za Zadarski list.
Novi singl »U inat onima što šute« malo je drukčijeg karaktera u odnosu na Vaše najpoznatije uspješnice. Kako je nastala?


Jedna iskrena ljubav


– Pjesma »U inat onima što šute«, koju je napisao autor i moj prijatelj Rudolf Dvorski, dogodila se iznenada. Ona je ljubavnog i životnog karaktera. U svim pjesmama koje radimo maksimalno se trudimo da to bude jedna životna priča u kojoj se svi mogu pronaći. To je balada u kojoj se govori o jednoj iskrenoj ljubavi te u kakvom svijetu živimo. Ljubav se u današnjem svijetu malo cijeni. To je poruka da treba malo više razmišljati o ljudima, obitelji, iskrenosti i poštenju, a ne samo da dominira materijalizam.


Dugo vas nije bilo na sceni, a onda se dogodio impresivni povratak. Gdje ste bili u međuvremenu?


– Ja sam cijeli život u glazbi i neću odustati od nje dok sam živ. Uživam u njoj, a inače ne želim presing u radu. Što se tiče pauze, u jednom trenutku smo moj autorski tim i ja svatko otišli na svoju stranu. U međuvremenu mi je dosta autora slalo pjesme, ali nisam se mogao pronaći u njima i nisam ih htio snimati. Koncerte sam održavao te sam ostao u branši.


Je li vam nedostajao ‘šušur’ oko vas?


– Recentna popularnost rezultat je mog neprestanog rada kroz zadnjih 10, 15 godina. Svirao sam po barovima, konobama… Sve te godine ljudi su dolazili slušati moje starije hitove. Kada je Rudolf Dvorski napravio »Opet je jubin cilin tilon« koju sam izveo na Splitskom festivalu, publika ju je jedva dočekala.


Kako ste započeli karijeru?


– Početak svoje karijere vežem uz klapsku pjesmu. Nastupao sam u klapi Fortuna iz Bibinja, zatim u klapi Bibinje te na koncu u klapi Trogir. Nakon Trogira, Nenad Nakić je došao na ideju da snimim neku pjesmu pa smo to realizirali. Tako je nastala pjesma ‘Kad bi mogla priznati’ s kojom sam nastupio na Zadarfestu 1998., gdje sam osvojio nagradu za najboljeg debitanta. To je bio okidač za dalje. Tri godine kasnije objavio sam »Postelju od ruža« i to je bila prekretnica. Ona mi je donijela nagradu publike na Zadarfestu i tada je sve krenulo.


«Suzama« je po mnogima vaš najveći hit. Jeste li znali da u rukama imate hit prije nego se sama pjesma našla u eteru?


Osjećaj iskrene emocije


– Kad smo snimili tu pjesmu, bio sam siguran da je kvalitetna i da će je publika prihvatiti. Osjetio sam istinsku emociju u njoj. Inače, ako je izvođač sretan u srcu i duši, onda će njegova emocija prijeći i na publiku.


Koja Vam je najdraža pjesma iz vlastitog opusa?


Svaka mi je draga na svoj način, ali ako bih baš morao izdvojiti neke, onda su to »Opet je jubin cilin tilon« i »Postelja od ruža«.


Koliko su se stvari promijenile na estradi u proteklih dvadeset godina?


– Ništa se drastično nije promijenilo, iako je produkcija otišla prema gore.


Prošle ste godine raspjevali Lisinski. Smatrate li to krunom svoje karijere?


– To mi je bio veliki cilj, ali nisam vjerovao da ću to ostvariti, pogotovo nakon pauze. Moram zahvaliti i diskografskoj kući Scardona i njenom direktoru Branku Paiću koji je to meni omogućio. S njim surađujem i dan-danas i mislim da smo na pravom putu.


Možemo li očekivati nove pjesme?


Pripremam novi singl koji ću izvesti u duetu s Giulianom. Pjesmu je napisao Dvorski, a s njom ćemo nastupiti na ‘Melodijama Jadrana’. Mislim da će se ljudima svidjeti. Također, neostvarena mi je želja snimiti duet s Gibonnijem.