Četvrtak, 20. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

31 C°

VELIKI DAN

Nadbiskup Zgrablić: Svetkovinom Tijelova obnavljamo našu vjeru u Euharistiju koja jest srce Crkve

Autor: Antonia Vodan

30.05.2024. 20:36
Nadbiskup Zgrablić: Svetkovinom Tijelova obnavljamo našu vjeru u Euharistiju koja jest srce Crkve

Foto: Mislav KlanacU zadarskoj prvostolnici održano je svečano euharistijsko slavlje povodom svetkovine Tijelova. Okupljenim vjernicima obratio se zadarski nadbiskup Milan Zgrablić te u svojoj propovijedi ukazao na potrebu obnavljanja vjere u Euharistiju.


Foto: Mislav Klanac


Dar Kristove nazočnosti


– Ovom današnjom Svetkovinom Tijelova obnavljamo našu vjeru u Euharistiju koja jest srce Crkve. Svetkovina Tijelova ima za cilj utvrditi nas u vjeri kako je Bog u Isusu Kristu pod prilikama posvećenog Kruha i posvećenog Vina, u Presvetom Sakramentu, na sakramentalan, uskrsli i stvaran način, nazočan sa svojim narodom, svojom Crkvom. Ovaj dar Kristove trajne nazočnosti postaje razlog radosti ove Svetkovine. Sudjelovanje u svetkovini Tijelova je prigoda da se iskreno poklonimo Uskrslom Gospodinu koji boravi s nama u Presvetom Sakramentu. Ovo je trenutak u kojem javno ispovjedimo našu vjeru u Kristovu blizinu i izrazimo našu zahvalnost za ustanovu sakramenta Njegove trajne nazočnosti i blizine sa svojom Crkvom započeo je nadbiskup Zgrablić, opisujući Isusovu muku.


Foto: Mislav Klanac


– Svetkovina Presvetog Tijela i Krvi Kristove duhovno nas vodi u dvoranu Posljednje večere u kojoj je uoči svoje muke Isus ustanovio euharistiju kako bi trajno ostao sa svojim prijateljima i prinio žrtvu samoga sebe za sve. Isus na Posljednjoj večeri uzima kruh, zahvaljuje Bogu, lomi ga i govori: “Uzmite i jedite! (Mt 26, 26). “Ovo je tijelo moje koje se za vas predaje” (Lk 22,19). Potom uzima čašu vina i govori: “Pijet iz nje svi! Ovoje krv moja, krv saveza, koja se za mnoge proljeva na oproštenje grijeha” (Lk 26, 27 – 28), te nadodaje: “Ovo činite meni na spomen” (Lk 22, 19). Svetkovina Tijelova dohvaća u ovaj vremenski trenutak Isusove blizine s njegovim učenicima u dvorani Posljednje večere pred mnogo godina, ali je namijenjena svima: “…za vas i za sve ljude”, reći će Isus. Ono što je Isus učinio u uskom krugu apostola, namijenjeno je svima, svakom čovjeku, cijelome svijetu i svakom vremenu, mnogima.


Foto: Mislav Klanac


Snaga ljubavi
– Mi večeras javno prenosimo Presveto glavnom ulicom našega Grada ovdje od Katedrale sv. Stošije, Majke svih naših Crkava u Nadbiskupiji, do crkve sv. Šimuna Bogoprimca koji je povijesnog Isusa, prosvjetljen Duhom, prepoznao, primio u svoje ruke i objavio kao “svjetlost na prosvjetljenje naroda” (Lk 2, 32) i slavu njegova ljubljenog naroda (usp. isto) za koji je život svoj položio. Nosimo Euharistijskog Isusa ulicom našega Grada kako bi svatko mogao prepoznati Isusa koji prolazi našim životom kao što je nekada prolazio putevima Galileje, Samarije i Judeje, čineći dobro i ozdravljajući sve koje je zahvatilo zlo (usp. Dj 10, 38). Želimo da svatko tko primi Isusa, snagom njegove ljubavi, obnovi svoj život i pronađe život u izobilju (usp. Iv 10, 10) i tako donosi mnogo roda (usp. Iv 15, 16).


Foto: Mislav Klanac


Euharistija je ona živa i trajna baština koju nam je Isus ostavio u Sakramentu Presvetog Tijela i krvi svoje. To je baština koju njegujemo, živimo i častimo, kojoj se klanjamo i pred kojom se molimo.


– Kada slavimo euharistiju, vršimo spomenčin i uprisutnjujemo među nama Kristovo vazmeno otajstvo: njegovu muku, smrti i slavno uskrsnuće. Hraneći se euharistijom, napunjamo se Kristovim Duhom, slušamo njegovu riječ, primamo Presveto Tijelo i Krv i tako se intimo ujedinjujemo s Kristom uskrslim, ali i mnogom našom braćom i sestrama, članovima Crkve, udovima njegovog Mističnog uskrsnog Tijela. Euharistija je naša hrana u kojoj primamo sâmo Tijelo i Krv Kristovu, to jest sâm njegov život, zaključio je nadbiskup Zgrablić.


Foto: Mislav Klanac


Nakon svečanog misnog slavlja održana je tijelovska procesija središtem Zadra, od katedrale sv. Stošije do crkve sv. Šime, a u njoj su sudjelovali brojni zadarski vjernici, redovnici i svećenici.