Četvrtak, 25. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

28 C°

Bdjenje uoči Duhova

Mons. Zgrablić: Svaka crkvena zajednica je djelo duha Božjega, koji puše gdje hoće

Autor: Šime Ćurko

19.05.2024. 09:00
Mons. Zgrablić: Svaka crkvena zajednica je djelo duha Božjega, koji puše gdje hoće

Foto: Šime ĆurkoU organizaciji Povjerenstva za laičku duhovnost, crkvene zajednice i pokrete Zadarske nadbiskupije, čiji je predstojnik fra Bojan Rizvan, župnik Srca Isusova na Voštarnici, u katedrali sv. Stošije sinoć je održano bdjenje uoči današnje svetkovine Duhova. Susret je počeo nagovorom o darovima Duha Svetoga, a razmatranje su vodili članovi zajednice Kursiljo, uz animaciju zbora mladih župe Srca Isusova. Potom je održano svečano misno slavlje, koje je predvodio mons. Milan Zgrablić, nadbiskup zadarski.Uz Vazmeno bdjenje uoči Uskrsa, Duhovsko bdjenje uoči Pedesetnice je najvažnije bdjenje i slavlje liturgijske godine. Od davnine je u Crkvi običaj prije velike svetkovine, osim liturgijskog slavlja koje uvodi u otajstvo svetkovine koja se slavi, imati bdjenje. Za vrijeme susreta svećenici su bili na raspolaganju za ispovijed.
– Duhovi su dan kad se Crkva predstavila svijetu. Crkveni pokreti i zajednice posvjedočuju i pokazuju svijetu kako Duh Sveti daruje toliko različitih darova i karizmi pojedincima i zajednicama, a svi su dio i udovi, svatko sa svojom ulogom, jednoga Tijela, čija je glava Krist. Duh Sveti – potiče, poštuje i razvija individualnosti, specifičnosti, originalnosti, različitosti, svih nas. I ima moć ujediniti nas u skladnu, harmoničnu, jedinstvenu i zajedničarsku cjelinu. Crkva je dar, dom i okrilje posebnostima – karizmama. A karizme su dar, domaćini i krila Crkve – rečeno je u uvodnom dijelu susreta.Mons. Zgrablić je u propovijedi istaknuo kako svi “čeznemo za dubokom nadom, koja nije prazna”.


– Nada je uvijek duboka želja za dobrom, želimo da sve dobro završi, da se dobro ostvari u svakom ljudskom srcu. To je utkano u naš život, a blagdan Duhova nam daje svjedočanstvo da ta nada, koja se nekada čini ugroženom, nije prazna, da nije nešto što će nas razočarati. Upravo suprotno, ona je sigurnost, kako kaže Sv. Pavao, upravo je ta nada posjedovanje dobra kojeg očekujemo i kojem se nadamo.Nadbiskup zadarski govorio je o crkvenim pokretima i zajednicama, čiji su članovi ispunili katedralu.


– Svaka zajednica je djelo Duha Božjega, koji puše gdje hoće. To nije anarhija, već skladan orkestar koji, ako je vođen Duhom Božjim, daje glazbu na koju ne možeš ostati ravnodušan. Benedikt XVI. je govorio da su zajednice koje vodi Duh Božji škola i veliko blago života. Duh puše gdje hoće, ali nas uvijek u ljubavi povezuje, kao Presveto Trojstvo u kojem su tri različite božanske osobe u savršenom jedinstvu. Ovaj Duh se jednom utjelovio u Isusu Kristu da s nama ostane zauvijek. Duh Sveti nam se daruje u svakoj euharistiji. Biti na euharistiji je važno, možda smo često rastreseni i ne mislimo o onome što se događa, ali Duh Sveti nam daje da euharistija, unatoč našim slabostima, djeluje u nama – naglasio je mons. Zgrablić.


Nakon euharistijskog slavlje nadbiskup i svećenici nastavili su se družiti s vjernicima u dvorištu Svećeničkog doma.