Utorak, 28. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

susret obitelji Zadarske nadbiskupije

Mons. Zgrablić: Budite otvoreni životu i s ljubavlju primajte djecu

Autor: Šime Ćurko

13.04.2024. 15:32
Mons. Zgrablić: Budite otvoreni životu i s ljubavlju primajte djecu

Foto: Luka JeličićNa prostoru ispred crkve sv. Barbare u Privlaci danas je održan susret obitelji Zadarske nadbiskupije, koji je okupio nekoliko stotina vjernika. Program je počeo zajedničkom molitvom i svjedočenjima o kršćanskom životu u obitelji. Euharistijsko slavlje, u zajedništvu s 20-ak prezbitera, predvodio je mons. Milan Zgrablić, nadbiskup zadarski.– Zahvaljujući radu Povjerenstva za pastoral s obiteljima Zadarske nadbiskupije, okupili smo se na susret obitelji pod geslom i pozivom: “Obitelji, postani ono što jesi!”. S obzirom na liberalni i materijalistički pogled na čovjeka i obitelj, slobodu i ljubav, čiji se stavovi snažno, nekad perfidno, a ponekad agresivno i nasilno nameću, govor o obitelji u našoj kulturi i civilizaciji može se činiti kao nesuvremen. Nama su materijalističko mišljenje, liberalizam i stavovi koji iz njih proizlaze izazov, poziv da o obitelji još dublje promislimo u svjetlu Božje objave, da razmišljamo o naravi braka i obitelji, da promičemo dostojanstvo obitelji, upoznajemo njezinu veličinu i nezamjenjivu ulogu koju ima za opstanak pojedinih naroda, razvoj zdravog društva i svetosti Crkve; da budemo svjesni važnosti obitelji i njezine nezamjenjive uloge u razvoju svake osobe. Naše promišljanje želi prvenstveno biti dio vapaja i žarke molitve Bogu da obitelj postaje sve više i dublje ono što obitelj jest u Božjim očima, u Božjem planu spasenja za čovjeka i svijet. Želimo da naše obitelji postanu što sličnije Svetoj Nazaretskoj obitelji Isusa, Marije i Josipa – rekao je mons. Zgrablić dodajući kako “obiteljski poziv nije lako živjeti, a na osobiti način ne u našem vremenu i kulturi”.

Zavjet hrvatskih biskupa iz 1979.


Mons. Zgrablić se u propovijedi prisjetio proslave Branimirove godine u Ninu 11. lipnja 1979.


– Tada su hrvatski biskupi i brojni vjernički puk izrekli su zavjet koji glasi: Hrvatska katolička obitelj dnevno moli i nedjeljom slavi svetu misu. Prigoda je da se toga prisjetimo i obnovimo ovaj zavjet, kako bi svaka obitelj po zajedničkoj svakodnevnoj molitvi i redovitom sudjelovanju na nedjeljnoj i blagdanskoj svetoj Misi, napredovala, sazrijevala i donosila dragocjene plodove ljubavi, te svaka obitelj postala sveti Hram u kojem prebiva Duh Sveti, Božanska ljubav. Obitelj koja proizlazi iz sakramenta braka i koja živi ono što jest u Božanskom planu, u svojoj naravi, od temeljne je važnosti ne samo za obitelj ili pojedinca u obitelji, nego i za cijelo društvo. Obitelj je osnovna stanica života i stup društva, kako kaže papa Benedikt XVI.


– Za živjeti puninu ljubavi, onu čudesnu, Kristovu, bezuvjetnu i do kraja, onu koja nadilazi emocije i strasti, potrebna je Božja pomoć, kako bi obitelj postala velika snaga koja može oblikovati osobu, društvo i svijet. Ova naša zajednička molitva i druženje žele biti doprinos dobru svake obitelji, ne samo kršćanskih obitelji. Sveto pismo promatra brak između muškarca i žene kao plod Božjeg plana iz kojeg proizlazi neizmjerno dostojanstvo svakog muškarca i žene i svakog njezinog člana, dostojanstvo svake obitelji.Nadbiskup se dotaknuo i ovih dana objavljene Deklaracija Dignitas infinita o dostojanstvu ljudske osobe, Kongregacije za nauk vjere koja ističe da je neizmjerno dostojanstvo svake osobe neotuđivo utemeljeno na samom postojanju i pripada svakoj ljudskoj osobi, iznad svih okolnosti i bez obzira na položaj ili situaciju u kojoj se nalazi.


Foto


1. Susret obitelji Zadarske nadbiskupije u Privlaci


avatar

Snimio: Luka Jeličić


13.04.2024. 15:27Galerija

Foto: Luka Jeličić


– Sveto pismo, već u svojoj prvoj knjizi – Knjizi Postanka – prikazuje ljudski par u njegovoj punoj stvarnosti njihove naravi. Ta se stvarnost ovdje izriče riječima: “Na svoju sliku stvori Bog čovjeka, na sliku Božju on ga stvori, muško i žensko stvori ih”. Kada Isus tumači svojim učenicima bitno svojstvo ženidbe, nerazrješivost, poziva se na drugo poglavlje Knjige Postanka i pita slušatelje: “Zar niste čitali: Stvoritelj od početka muško i žensko stvori ih i reče: Stoga će čovjek ostaviti oca i majku da prione uza svoju ženu; i dvoje njih bit će jedno tijelo?”. Sveto nam Pismo kazuje, a Enciklika Amoris laetitia ukazuje, da je obitelj povjerena muškarcu, ženi i djeci da tvore zajednicu osoba koja će biti slika jedinstva između Oca, Sina i Duha Svetoga. Rađanje i odgoj djece odraz su Očevog djela stvaranja. Obitelj je pozvana svakodnevno se okupljani na molitvu, čitanje Božje riječi i sudjelovanje u euharistijskom zajedništvu te tako rasti u ljubavi i sve više postati hramom u kojem prebiva Duh.Fra Bojan: U obiteljima se otvaraju i zacjeljuju naše rane


Fra Bojan Rizvan, župnik Presvetog Srca Isusova na Voštarnici, ističe da je “obitelj temeljna zajednica društva, a samim time i Crkve”.
– Sam Gospodin Isus Krist je postao dionikom naše obitelji. Obitelj je mjesto i prostor u kojem se otkriva Božja volja za naš život, to je mjesto u kojem djeca otkrivaju kako Bog želi njihov vlastiti život, a roditelji su im u tome pomoć. Važna stvarnost obitelji je i ona koju svi nosimo, a to je da je obitelj mjesto naših prvih rana. Međutim, upravo je obitelj i obiteljsko zajedništvo prostor gdje možemo živjeti na najljepši način naše vlastite rane. O tome nam svjedoči Isus Krist kada poslije uskrsnuća dolazi među svoje učenike i pokazuje im svoje rane. To ne čini da nametne osjećaj krivnje onima kojim su te rane prouzrokovali nego zato što te rane postaju znamen ljubavi. Na to nas podsjeća i ono što obiteljski život znači u našoj vlastitoj povijesti. Naše se rane preobražuju snagom Kristova uskrsnuća, i to se može vidjeti i živjeti u obitelji.Nadbiskup dodaje kako Božji plan za muškarca i ženu, za obitelj, pronalazi u Isusu Kristu svoju puninu. Krist je ženidbu uzdigao na dostojanstvo sakramenta. Osobitim darom Duha Svetoga, ljubavi između Oca i Sina, Krist čini bračne drugove sudionicima svoje ljubavi i postavlja znakom svoje ljubavi prema Crkvi: vjerne, bezuvjetne, plodne i potpune ljubavi.


– Bračni drugovi koji znaju primiti ovaj dar i obnavljaju ga svakog dana, po vjeri, svojim “Da”, po milosti koja dolazi od sakramenta ženidbe, njihova obitelj živi ljubav Božju po uzoru na Svetu Nazaretsku obitelj. Obitelj koja se po molitvi utječe zagovoru Blažene Djevice Marije i svetog Josipa, uči prihvaćati ljubav Božju, kako su je i Oni prihvatili. Pozivam vas da još dublje upoznate svoje obiteljsko dostojanstvo, da cijenite i čuvate dragocjene darove braka i obitelji, da svakodnevno doprinosite svetosti jedinstva i nerazrješivosti braka, da čuvate i njegujete ljubav, kako bi bila snažna i ispunjena vrijednostima, kao što su velikodušnost, predanost, vjernost i strpljivost; da u vašoj obiteljskoj ljubavi dozrijevaju slatki plodovi milosrđa i oproštenja, plodovi tako dragocjeni ljudskom srcu. U vašoj svakodnevnoj užurbanosti i ponekad površnim odnosima, kako vas poziva papa Franjo, pridajte važnost nježnosti u kršćanskom iskustvu braka. Pozivam vas da budete otvoreni životu i s ljubavlju primate djecu kao najdragocjeniji plod vaše ljubavi. Ljubav je temelj svake obitelji. “Kršćanska obitelj, otac, majka i djeca, pozvana je živjeti naznačene vrijednosti ne kao nešto nametnuto izvana, već kao dar milosti sakramenta svete ženidbe ulivene u zaručnike – naglasio je mons. Zgrablić.Nakon svete mise uslijedilo je zajedničko druženje, na kojem su organizirane razne igre za djecu, a sve je zaključeno zajedničkim ručkom.


Velika borba za obitelj


Melanka Lučić Magnati: Došla sam na ovaj susret jer se na njemu slavi obitelj. Vjerujem u obitelj, obitelj je budućnost i spas čovječanstva. Bez obitelji se jako lako izgubimo, obitelj nam daje sigurnost i spasenje. Danas je velika borba za obitelj. To je borba u kojoj će obitelj uz pomoć Crkve pobijediti. Borbe su u životima mladih, djece, mladih bračnih parova. Puno je izazova u braku, puno je brakova koji je vrlo brzo raspadaju i sve su to velike kušnje i napadi na obitelj. Te krize se lakše žive sa sakramentom braka i s ostalim sakramentima. Preko sakramenata spašavaju se brakovi, a to znači i obitelji.
Josip Mihatov: Svako vrijeme donosi svoje izazove, tako i kad je riječ o obitelji. U odgoju djece danas su veći izazovi nego ranije, puno više toga vreba na djecu. Međutim, ako se živi s Gospodinom ne bi trebalo imati straha. U tome nam pomažu i sakramenti, razgovori sa svećenicima. Ovo je susret na kojem možemo živjeti zajedništvo kroz euharistiju i druženje i zato smo došli u Privlaku.