Subota, 13. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

22 C°

IZ UČIONICE NA ULICU

Na zadarskoj Stazi glagoljaša slovo humanosti i Baby Lasagna

Autor: Nikolina Lucić

31.05.2024. 09:45
Na zadarskoj Stazi glagoljaša slovo humanosti i Baby Lasagna

Foto: Mislav KlanacSvakog svibnja gradske ulice na Poluotoku pretvaraju se u Stazu glagoljaša. »Iz učionice na ulicu«, naziv je to radionice koju je pokrenula Udruga glagoljaša Zadar zajedno s Malom školom glagoljice OŠ Sveti Filip i Jakov, OŠ Zadarski otoci i OŠ Sv. Filip i Jakov, a pod pokroviteljstvom Zadarske županije.


Učenici su tako umjesto u učionicama jutro proveli s građanima i turistima, kojima su nudili i prezentirali svoje umjetničke radove s temom glagoljice, a sve to s humanitarnom i obrazovnom notom. Naime, prikupljeni su prilozi išli »Marijinim obrocima«, a djeca su u maniri vještih trgovaca prezentirala svoje radove, koje su građani i posjetitelji mogli kupiti po simboličnim cijenama. Vidjeli smo tako na štandovima svega – od magneta, zastavica, malih brodića, nakita i umjetnina, do tabletića i platnenih torbi inspiriranih Baby Lasagnom.


Foto: Mislav Klanac


Inovativno učenje


Voditeljica »Udruge glagoljaša Zadar« Danijela Deković podsjetila nas je kako ova tradicija na zadarskim ulicama traje već osam godina, kada su se nastavnici uključeni u projekte promicanja glagoljaštva i baštine glagoljice odlučili učeničke radove prezentirati široj javnosti.
– Do same smo ideje zapravo došli jako spontano, jer logički se nametnulo da dječji radovi ne trunu u kabinetima i spremištima, već budu pokloni za naše sugrađane. Radionice o glagoljici se inače provode na tri razine, a sve je prilagođeno uzrastu djece. Mala škola glagoljice osnovana je 2008. godine, a sama udruga 2012. godine, prisjetila se Deković.


Foto: Mislav Klanac


Cilj radionica jest promicanje i uporaba glagoljice u osnovnoj i srednjoj školi, kako bi djeca od malih nogu, ne samo naučila čitati i pisati glagoljicu, već i cijenila hrvatsku kulturnu baštinu. Kroz igru i zabavu djeca mogu puno toga naučiti što i potvrđuju ovom radionicom.


– Naš je izlazak na ulice vrlo brzo prepoznat od strane Grada i Županije, čiju podršku i dalje imamo, a djeca su spremila bogatu kolekciju svojih radova. Ne namjeravamo se zaustaviti, a ove smo godine našoj manifestaciji dodali i humanitarnu notu, tako da prikupljena sredstva idu »Marijinim obrocima«, kazala je Deković podsjetivši kako uvijek treba poticati kreativni rad i inovativno izražavanje kod djece.


Foto: Mislav Klanac


– Oni jako dobro prihvaćaju projekte koji se vežu s glagoljicom, mada je to njima nepoznato pismo koje nije u općoj uporabi. No, prilika je to ne samo za učenje, već i kreativni rad, ali i najvažnije – druženje s prijateljima. A da je glagoljica važna i izvan granica Hrvatske potvrdili smo nedavnim gostovanjem u hrvatskoj zajednici u Tivtu u Crenoj Gori. Našu je radionicu tamo pohodilo oko 70 djece, koji jedva čekaju kada ćemo ih ponovno posjetiti. Kroz igru i pristup učenju koji je prilagođen njihovoj dobi svašta se dobroga može postići u radu s djecom, poručila je Deković.


Prije održavanja same radionice, članovi Udruge glagoljaša Zadar održavaju predavanja i radionice »Glagoljica u nastavi«, kako bi se nastavnike upoznalo s glagoljskim pismom i primjenom ovog pisma u nastavi i izvannastavnim aktivnostima. Na ovim radionicama okuplja se veći broj učiteljica razredne i predmetne nastave koje su pokazale veliki interes za ovakav tip radionica te su im radionice postale poticaj da se aktivno uključe u izvannastavne aktivnosti koje uključuju glagoljsko pismo.


Foto: Mislav Klanac


Plemenita nakana


Željka Diklan, sa svojim je 3.b razredom iz OŠ Zadarski otoci uratke predstavila kod katedrale sv. Stošije, a djeca su spremila i posebnu plesnu koreografiju.


Mala Leonarda kazala je kako su pripremili brodiće, slike s motivima glagoljice, ali i informativne letke za građane.


– Mi smo konkretno spremili likovne radove na platnu s motivima glagoljice toplim i hladnim bojama, kao i gradske motive s imenima ispisanima na glagoljici. Od samog početka dio smo ove manifestacije, kazala je Diklan.


U šetnji prema Forumu dočekala nas je glasna i vesela skupina 2.b razreda OŠ Bartula Kašića, koji su spremili bogati štand s radovima. Narukvice, vaze s personaliziranim pozitivnim porukama, slike i ukrasi, sve je to krasilo stol ovog vrijednog razreda. Učenici, kaže nam učiteljica Marija Baričević, s puno hrabrosti prilaze građanima, a na engleskom i stranim turistima.


Foto: Mislav Klanac


– Imali smo nekoliko radionica na kojima smo radili i jako smo zadovoljni. Novac skupljamo za djecu koja nemaju dovoljno hrane, kazao nam je Frane dok je učiteljica naglasila kako su djeca ovim radionicama prvenstveno učila o povijesti glagoljice.


– Osmislili smo nekoliko suvenira, a cilj nam je bio djecu potaknuti na učenje o ovoj našoj nematerijalnoj kulturnoj baštini. Uz to je, naravno, važan i sam kreativni aspekt projekta, ali i prilika da vidimo kako se djeca snalaze kao prodavači vlastitih uradaka. Bez straha su cijelo jutro razgovarali s polaznicima. Jako vole radionice, a plemenita ih je nakana samo još više nagnala da se potrude prodati što više suvenira, poručila je Baričević.


Zanimljivih ideja u oblikovanju raznih predmeta nije nedostajalo, od nakita, preko šalica, ogledala, raznih ukrasnih predmeta izrađenih od glinamola pa sve do ukrasne ambalaže. »Stazom glagoljaša« učenici su tako pokazali sve ono što su uradili tijekom protekle školske godine sa svojim učiteljima.


Učenici proveli Zadrane Stazom glagoljaša


Za kraj štand 2.a razreda Jadranke Gulan bio je inspiriran likom i djelom našeg trenutno najpoznatijeg pjevača – Baby Lasagne i njegovog mačka Stipe.


– Naslove njegovih pjesama preveli smo na glagoljicu, a u nekoliko smo dana napravili i kalendare, dodala je učiteljica, a Katarina i Jakov su nam dodatno kazali kako su ukrase s motivima tabletića i naslovima pjesama Baby Lasagne crtali na platnenim vrećicama vodootpornim flomasterima.