Subota, 20. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

29 C°

"Iz učionice na ulicu"

Sutra Staza glagoljaša: Od Trga pet bunara do katedrale

Autor: Željana Gardijan

28.05.2024. 16:52
Sutra Staza glagoljaša: Od Trga pet bunara do katedrale

Foto: Arhiva ZLStaza glagoljaša 2024. održava se sutra, 29.svibnja 2024., od 10 do 11 sati, od Trga 5 bunara, crkve sv. Šime, Širokom ulicom do katedrale.


Naime, u svibnju se gradske ulice na Poluotoku pretvaraju u Stazu glagoljaša. “Iz učionice na ulicu”, naziv je radionice koju je pokrenula Udruga glagoljaša Zadar zajedno s Malom školom glagoljice OŠ Sveti Filip i Jakov, OŠ Zadarski otoci, Zadar i OŠ Sv. Filip i Jakov, a pod pokroviteljstvom Zadarske županije.


Cilj radionica jest promicanje i uporaba glagoljice u osnovnoj i srednjoj školi, kako bi djeca od malih nogu, ne samo naučila čitati i pisati glagoljicu, već i cijenila hrvatsku kulturnu baštinu. Kroz igru i zabavu djeca mogu puno toga naučiti. Prije održavanja same radionice, članovi Udruge glagoljaša Zadar održavaju predavanja i radionice pod nazivom ‘’Glagoljica u nastavi’’ kako bi se učiteljice upoznale s glagoljskim pismom i primjenom ovog pisma u nastavi i izvannastavnim aktivnostima. Na ovim radionicama okuplja se veći broj učiteljica razredne i predmetne nastave koje su pokazale veliki interes za ovakav tip radionica te su im radionice postale poticaj da se aktivno uključe u izvannastavne aktivnosti koje uključuju glagoljsko pismo.

Zanimljivih ideja u oblikovanju raznih predmeta nije nedostalo, od nakita, preko šalica, ogledala, raznih ukrasnih predmeta izrađenih od glinamola pa sve do ukrasne ambalaže. Stazom glagoljaša učenici će pokazati sve ono što su uradili tijekom protekle školske godine sa svojim učiteljima. Također, neke od navedenih škola imat će prodajne predmete, a prihod ide u humanitarne svrhe odnosno za Marijine obroke.


Sudionici manifestacije su: OŠ Bartula Kašića: (Marija Baričević, Zdravka Viduka i Jadranka Gulan); PŠ Diklo, OŠ Šimuna Kožičića Benje (Snježana Diklan, Suzana Lončar Menoski i Nataša Petković); OŠ Privlaka (Iva Lilić-Pekas, Marijana Jurjević); OŠ Zadarski otoci (Anamarija Botica Miljanović, Renata Andrović, Anđelina Grancarić i Željka Diklan); OŠ Franka Lisice, Polača (Marijana Polegubić); OŠ Sv. Filip i Jakov (Danijela Deković) i OŠ Ivo Mašina, Katolička škola OŠ Ivo Mašina (Ružica Anušić i Ivana Sučić).