Nedjelja, 21. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

28 C°

ZANIMLJIVA MANIFESTACIJA

Mještane Bibinja razveselila još jedna božićna Fritulijada

Autor: Matea Guzalić

15.12.2023. 22:04
Mještane Bibinja razveselila još jedna božićna Fritulijada

Foto: Mislav KlanacOvog je petka mještane Bibinja razveselila još jedna božićna Fritulijada natjecateljskog i humanitarnog karaktera. Na glavnom bibinjskom trgu okupila su se dva natjecateljska tima – »Veseli sobovi« i »Fritice«, dok je ostale prijavljene timove u dolasku spriječio covid.


Timovi su na raspolaganju imali jednake namirnice za pripremu ove neizostavne ukusne slastice, a četveročlani žiri je odlučio nagradu »Zlatna fritula 2023.« dodijeliti timu »Fritice« koji su činile Valerija Sikirić i Ljiljana Šimunić.


Pobjednik je, dakle, proglašen, ali su svi sudionici bili dobitnici, jer su zajedno podržali humanitarnu inicijativu. Naime, ovim su se događajem ujedno prikupljala i sredstva za Udrugu za autizam Zadar.


Božićna slastica
– Najveći cilj ove humanitarne Fritulijade je prikupiti što više sredstava za Udrugu za autizam Zadar. Veselimo se što možemo nesebično odvojiti od naših sredstava i donirati onima kojima je to najpotrebnije, a vjerujem da djeci sa spektra autizma svaka pomoć dobro dođe. Također se veselimo što na ovaj način stvaramo novi sadržaj u Bibinjama i što potičemo ljude da se u ovo predbožićno vrijeme sjete onih kojima je to potrebno. Zahvaljujući Fritulijadi, naše mlade generacije imaju priliku naučiti pripremati tu ukusnu božićnu slasticu koja se uvijek nađe na božićnom stolu, izjavio je Šime Sikirić.


Gordana Šimunić, jedna od članica žirija, podijelila je s nama tradicionalni bibinjski recept za fritule koji se, kako kaže, prenosi iz generacije u generaciju.


– Za pravu je fritulu potrebna obična voda, sol, kvasac, vanilija, gratani limun, grožđice i domaća rakija. To se sve zajedno miješa, a smjesa mora biti malo gušća od one za palačinke. U tavu ili neku drugu pliću posudu se stavi dosta ulja i onda se, nakon što ulje skoro zakuha, ubace fritule. Žlicom se pazi da se fritule ne zalijepe jedna za drugu te da ispadnu fino okrugle. To je pravi domaći bibinjski recept, naravno svatko ima svoj i svatko radi na svoj način, ali ja sam ovako naučila još od svoje bake. To je jednostavno naša tradicija, kaže nam Šimunić opisujući kako su naši stari prije dolazili do grožđica.


Gordana Šimunić, Foto: Mislav Klanac


Tradicionalni okus


– Naši stari prije nisu mogli kupovati grožđice, pa bi izabrali dobre grozdove, većinom bijele, stavili bi ih sušiti i onda bi na taj način imali grožđice taman za vrijeme Božića. To je bio običaj kojim su se dobivale ukusne božićne fritule, objasnila je Šimunić.


Paola Perica, jedna od natjecateljica iz tima »Veseli sobovi«, istaknula je važnost sudjelovanja u humanitarnim događajima te je izrazila tugu zbog malog odaziva.


– Ovo humanitarno natjecanje predstavlja jednu odličnu inicijativu, ali je odaziv nažalost mali. Stvarno je šteta što nema više timova, nije bitno natjecanje, već je bitna humanitarna svrha. Moj tim nije došao po pobjedu, već smo stigli u dobrom duhu kako bismo napravili dobro djelo. Čak i da ne uspije ni jedna fritula, tu smo da damo sve od sebe i da pomognemo, kazala je Perica.


Organizator ove humanitarne fritulijade je Udruga Aktivno Bibinje, a sponzori su Općina Bibinje, Turistička zajednica Općine Bibinje te komunalna tvrtka Bibinjac, a dodatna podrška pristigla je od Restorana Stari Most iz poslovne zone Bibinje.


Foto: Mislav Klanac