ponedjeljak, 11. prosinca 2023

Weather icon

Vrijeme danas

3 C°

U SVIJETU MAGIJE

Mali čarobnjak na jedan dan začarao Hotelijersko-turističku i ugostiteljsku školu

Autor: Alen Plahinek

30.11.2022. 16:35
Mali čarobnjak na jedan dan začarao Hotelijersko-turističku i ugostiteljsku školu

Foto: Arif SitnicaBožićno vrijeme nekako se uvijek veže uz filmove i knjige o najpoznatijem malom čarobnjaku na svijetu, Harryju Potteru. Njegovu važnost shvatili su učenici i profesori Hotelijersko-turističke i ugostiteljske škole u Zadru koji su pokrenuli projekt “Dan Harryja Pottera”. Ovim projektom nastojalo se potaknuti mlade na čitanje, timski rad i suradnju, a o njemu smo porazgovarali s knjižničarkom HTUŠ-a, Danijelom Riger-Knez.


Slatka i slana jela


– Već duži period nastojimo raditi dnevne projekte ili neke veće projekte u međunarodnoj korelaciji. Cilj današnjeg događanja je povezati stručne predmete sa školskom knjižnicom. Poticajna motivacija za ovaj današnji dan bila “Harry Potter kuharica”. Tako da smo došli na ideju da povežemo nju, knjige o Harry Potteru te znanja kolega i učenika iz praktičnog dijela nastave. Kolegica Kristina Lončar i kolega Josip Vrsaljko radili su prema toj kuharici slatka, odnosno slana jela, a kolega Ivan Brdar neobične koktelčiće. Bitno nam je poticati ovakvu suradnju i inkluzivni pristup, odnosno da svi učenici imaju pristup događanjima koja imamo u školi, kazala je Riger-Knez dodajući kakav im je plan i program tijekom dana.


– Najprije smo imali Harry Potter meni, zatim kviz i escape room. Isto tako, ugostili smo Marijanu Pavić, školsku knjižničarku iz Osnovne škole Stjepan Radić Bibinje, koja je održala zanimljivu radionicu za učenike “Potterovsko kemijanje”. Polazna točka je ejdisntvena, a to je čitanje. Osim što ćemo čitati, radit će se i pokusi koji su rezultat suradničke nastave naše gošće i njezine kolegice iz kemije. Obično nastojimo povezati naše znanje na više razine, dakle iz predmetnih kurikuluma, očekivanja međupredmetnih tema i tako dalje, objašnjava Riger-Knez.

Interes za Harryjem Potter je iznenađujuće velika, tako da se program ovog dana morao produljiti na cijeli dan.


– Kada smo planirali ovaj projekt, poslali smo poziv svim učenicima i na kraju ih se odazvalo toliko ćemo program ponoviti u popodnevnoj smjeni. Sve u svemu vrlo im je zanimljivo, ističe Riger-Knez.


Čitaju li mladi ili ne?


Naravno, nismo mogli bez da ne pitamo kakvo je stanje s čitanjem knjiga kod mladih.


– Što se tiče školske lektira, čita se manje. Radila sam dugo godina u razredu tako da sam vidjela taj pad, no sada kada sam “s druge strane”, u knjižnici, vidim da čitaju više, nego što svi mi mislimo da čitaju. Većinom uzimaju naslove koji se njima sviđaju i ono što oni žele čitati, dok za školsku lektiru nisu toliko zainteresirani. Moglo bi se puno više čitati, no kako radimo projekte za poticanje čitanja, smatram da još ima nade, zaključila je Riger-Knez.


Kako je Harry Potter kuharica bila “okidač” za provedbu ovog projekta, popričali smo i s nastavnicom Kristinom Lončar, koja je nadgledala rad učenika u pripremanju poslastica.


– Priča o ovom projektu krenula je krajem prošle školske godine sasvim slučajnom, kada mi je kolegica Riger pokazala kuharicu. Naravno, čim sam ja to vidjela, pogledale smo se i bilo je samo pitanje kada ćemo napraviti ovaj projekt. Zapisale smo to u školski kurikulum i konačno je došao kraj studenog da krenemo u realizaciju. Početna ideja bila je da napravimo jela iz te kuharice, kazala je Lončar i ukratko nam opisala koja su jela pripremili.


– Pekli smo smo “Lunine duho-naočale”. Jednostavno rečeno, radi se o prhkom tijestu u obliku naočala i u rupicama za stakla su bomboni. Pravili smo i krafne iz “Medičarnice”. Dakle, obične krafne koje smo samo pekli u ulju i punili crvenom marmeladom. I kao treće jelo, imali smo tart sa sirupom i krušnim mrvicama. Nadamo se kako bi i sljedeće godine mogli ponoviti ovaj projekt, ako će biti zainteresiranih, otkrila je Lončar.