Srijeda, 4. listopada 2023

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

počelo blagdansko ukrašavanje

Lička ljepotica zasjala na centralnom zadarskom trgu

Autor: Vanja Mirčeta

01.12.2022. 12:16
Lička ljepotica zasjala na centralnom zadarskom trgu

Foto: Vanja MirčetaUsusret božićnim i novogodišnjim blagdanima, danas je započelo tradicionalno ukrašavanje jelke na Narodnom trgu u Zadru. Kao i dosadašnjih godina posao je povjeren tvrtki Marex – Elektrostroj, dok je podizvođač tvrtka Plan B, odnosno poznati zadarski scenograf Neno Stojaković. Ovogodišnje božićno-novogodišnje ukrašavanje na cijelom području grada Zadra Grad financira s 400 tisuća kuna.


Iako je zadarski Advent službeno počeo proteklog četvrtka koncertom grupe Dalmatino te dan nakon popularnog Jole, a potom u nedjelju i paljenjem prve adventske svijeće u crkvi sv. Šime, tradicionalno ukrašavanje najveće jelke u gradu na raspored je pak došlo tek danas, a kako se čini ukrasi će biti kao i prijašnjih godina, no to neće smanjiti ugođaj blagdana i toplinu koji ovi detalji donose na zadarske gradske ulice.


Do malog zakašnjenja došlo je, kako doznajemo, zbog potrage za savršenom jelkom koja bi u ovo blagdansko vrijeme u punom sjaju zasjala na centralnom gradskom trgu, a vremenske neprilike otežale su njezino izvlačenje iz šume, no ipak je stigla.
Još jedna lička ljepotica koja je Zadranima kompletirala blagdanski ugođaj visoka je 15 metara, a tijekom dana “obučena” je u svečano ruho u kojem će biti sve do blagdana sv. Stošije, 15. siječnja 2023. godine. Kako doznajemo od pročelnika GO za komunalne djelatnosti i zaštitu okoliša Robertina Dujele, “jelka” je zapravo smreka koja dolazi s područja Šumarije Korenica.


– U okviru proračunske pozicije od ukupno 400 tisuća kuna za božićno-novogodišnje ukrašavanje na cijelom području grada Zadra imamo uključenu i nabavu, prijevoz, postavljanje, učvršćivanje, uklanjanje te odvoz na deponiju božićne jele, odnosno njezino ekološko zbrinjavanje. Narodni trg krasit će sve do blagdana sv. Stošije, 15. siječnja 2023. godine. Kompletni troškovi oko same jelke iznose 25 tisuća kuna s uključenim PDV-om, istaknuo je Dujela.


Blagdanski šušur, vrhunska gastronomija i tradicionalna domaća blagdanska jela te obilje dobre glazbe i događaja, očekuju Zadrane i brojne turiste tijekom 45 dana programa Adventa u Zadru.


Uz raznovrsni program zadarskog Adventa već u petak na Trgu Petra Zoranića nas očekuje koncert Marka Škugora, dok je subota rezervirana za Opću opasnost te u nedjelju paljenje druge adventske svijeće.


Na tradicionalnom Božićnom sajmu u atriju palače Cedulin, mogu se razgledati jaslice i prigodno ukrašeni prostor, koji će razveseliti posebno najmlađe.


Zadrani i turisti ove blagdane uživaju i u sklopu ŠC Višnjik koji je po prvi puta pretvoren u jedinstveni Zimski park. S mnoštvom sadržaja za velike i male, Zimski park otvorio je vrata 28. studenoga, a dječji smijeh ispunio je jedino zadarsko adventsko klizalište na otvorenom.


Sve posjetitelje svaki dan, pa tako i ovog vikenda, dočekat će vrhunske ledene atrakcije, prostrano klizalište s bajkovitom jelkom i ledeni tobogan, ugostiteljska šetnica s adventskim kućicama i bogatom ponudom blagdanskih delicija, ali i zimskim izdanjem poznatoga zadarskog Street food festivala, te pozornica za zabavno-glazbene programe za najmlađe i veliki, šareni zabavni lunapark.


Osim klizanja, avanturističkog spuštanja niz ledeni tobogan, uživanja u adventskim okusima, plesu i pjesmi, sva djeca moći će se podružiti i zajahati na ponijima koje će samo za ovu prigodu u Zimski park na Višnjiku dovesti Konjički klub za terapijsko i individualno jahanje, te jahanje za djecu, Maximus. Svoj doprinos blagdanskom ozračju Zimskog parka dat će i djeca i učenici zadarskih srednjih, osnovnih škola, vrtića te brojnih udruga svojim radionicama i izvedbama.