Nedjelja, 23. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

25 C°

FILMSKE POSLASTICE

Kino Zona Zadar nastavlja s kreiranjem bogatih programa

Autor: Matea Guzalić

27.01.2023. 09:42
Kino Zona Zadar nastavlja s kreiranjem bogatih programa

Foto: Krešimir SorićNakon iznimno uspješne 2022. godine s čak 100 projekcija filmova za oko 5500 gledatelja, Kino Zona Zadar nastavlja s kreiranjem zanimljivih i kulturnih programa.


Planirani ponovni početak projekcija je najkasnije kroz desetak dana, a kao prve filmske poslastice u novoj godini zadarska publika će moći pogledati novi film Juliette Binoche, romantični triler »Obje strane oštrice« te biografsku glazbenu dramu »Tar« s Cate Blanchett u naslovnoj ulozi.


Njih će slijediti dugo iščekivana nova filmska suradnja Colina Farella i Brandona Gleesona u »Banshees of Inisherin«, jednom od filmova godine, te novi film kultnog talijanskog redatelja Paola Tavianija »Zbogom Leonora«.
Što se tiče domaćeg filma, iz Kino Zone se vesele skorašnjoj svečanoj premijeri filma »Glava velike ribe« koja će se održati 8. veljače u Kazalištu lutaka uz gostovanje filmske ekipe. Na repertoaru će se naći i druga izvrsna domaća ostvarenja kao što su »Garbura« Josipa Žuvana te »Tragovi« Dubravke Turić.


Stižu izvrsni gosti


U novoj godini neće izostati ni dokumentarni program, pa će se tako obraditi zahtjevne i važne teme uz izvrsne goste. Zadrani će tako uskoro imati priliku pogledati »Sutra ću biti« (Priča o domcima) redatelja Anđela Jurkasa uz razgovor o zadarskom Domu za odgoj djece i mladeži, Nagradom za ljudska prava u Sarajevu nagrađen dokumentarac »Veće od traume« Vedrane Pribačić i Mirte Puhlovski o terapijskom programu kroz koji prolazi grupa žena silovanih u Domovinskom ratu, a Kino Zona će ugostiti i istraživačku novinarku, Zadranku Tamaru Opačić, dobitnicu nagrade »Marija Jurić Zagorka« za pisano novinarstvo uz dokumentarac »Stieg Larsson: Čovjek koji se igrao s vatrom«.


Obradit će se i teme okupacije Palestine filmom »Prve 54 godine: Skraćeni priručnik za vojnu okupaciju«, kao i modne fotografije filmom »Helmut Newton: Perverzija i ljepota«.


– Kroz nadolazeću godinu osvrnut ćemo se i na obljetnice kultnih klasika kao što su »Vrtoglavica«, »8 ½«, »2001. Odiseja u svemiru«, »Lovac na jelene« i brojne druge pružajući mogućnost doživljaja njihove čarolije na velikom platnu.


Program obljetnica klasika kontinuirano privlači veliki interes publike, a siguran sam da će nastaviti i ove godine koja vrvi obljetnicama filmova koji su promijenili tijek filmske povijesti, izjavio je Andrej Fric, voditelj Kino Zone Zadar i Zajednice udruga »Centar nezavisne kulture«.


Lokacije prikazivanja filmova ove će godine biti u Polivalentnoj dvorani Providurove palače te u Kazalištu lutaka Zadar, dok će se ljeti, uz standardno ljetno kino na Poljani Branka Stojakovića, posjetiti i neki drugi zadarski kvartovi, kao i mjesta u Zadarskoj županiji.


– Lani smo, u suradnji s Turističkom zajednicom grada Zadra, gostovali u Petrčanima, Kožinu i Diklu. Odaziv je bio izvrstan, gostovanja su se pokazala punim pogotkom te nas veseli mogućnost širenja filmskog doživljaja na otvorenom i na ostatak Zadarske županije, kazao je Fric.


Prethodna godina je za Kino Zonu Zadar bila izuzetno uspješna – ugostili su pregršt izvanrednih redatelja, glumaca i stručnjaka, realizirali prvo međunarodno gostovanje, održali četiri hrvatske kino premijere i jednu pretpremijeru te konferenciju »Kino Mreže«.


«Srednja Kino Zona«


– Unaprijedili smo i poseban program namijenjen mladima pod nazivom »Srednja Kino Zona« ostvaren u suradnji s Prirodoslovno grafičkom školom Zadar, pružajući priliku učenicima da iz prve ruke kreiraju program, promoviraju i realiziraju uz mentorsko vođenje.


Priznanje struke na svjetskoj razini stiglo je u prvoj polovici godine primanjem u članstvo u najvećem svjetskom udruženju art kina »CICAE« temeljem našeg specifičnog programa, a krajem godine je stiglo i priznanje na koje smo najviše ponosni – Nagrada Grada Zadra za naš minuli rad!


Ponosni smo i na činjenicu da dvije godine zaredom laureati za najboljeg volontera stižu iz naših redova, lani je tako nagradom ovjenčana vrijedna volonterka Elena Šarunić, ispričao je Fric.


Nakon završene 2022. godine, vrijeme je da se iznesu očekivanja, ideje i planovi za novu 2023. godinu, a iz Kino Zone su nam ispričali koja su njihova najveća očekivanja.


– Letvica je postavljena izuzetno visoko, ali truda, želje i elana nam ne nedostaje. Očekivanja u 2023. za Kino Zonu je nalaženje adekvatnog privremenog rješenja za projekcije dok se ne izgradi prava kino dvorana dostojna našeg grada, kao i rješenje adekvatnog financiranja našeg cjelogodišnjeg programa.


U razgovorima smo s Gradom Zadrom oko rješenja gledališta u Polivalentnoj dvorani, kao i dogovora oko tjednih termina namijenjenih za film, kazao je Fric.


Dodao je kako je gledalište trenutačno improvizirano, sastavljeno od praktikabla i može primiti 70 gledatelja.


– Nadam se kako će se, uz odoborenje arhitekata čija se vizija uređenja prostora mora poštovati, pronaći uspješno komforno rješenje na zadovoljstvo naše dosadašnje publike, a i svih onih koje jedva čekamo ugostiti u našem kinu. Vidimo se uskoro na filmu!, zaključio je Fric.