Subota, 2. prosinca 2023

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Direktor Zadar sporta

Jurica Dilber podnosi ostavku!

Autor: Marina Vlakić

17.12.2022. 09:36
Jurica Dilber podnosi ostavku!

Foto: Arhiva ZLDirektor gradske tvrtke Zadarski sport, Jurica Dilber podnosi ostavku na svoju funkciju. Ovu vijest jučer nam je potvrdio sam Dilber, pristajući za naš list pojasniti zašto se odlučio na ovaj potez.


Naime, poznato je da je zadarski SDP gradskoj vlasti kao jedan od uvjeta za izglasavanje proračuna za iduću godinu, postavio i smjenu direktora Zadar sporta. Mnogi su se ovih dana pitali što će po tom pitanju zadarski gradonačelnik poduzeti, odnosno hoće li udovoljiti ovom zahtjevu SDP-a.


No, niti Grad, ni zadarska organizacija HDZ-a o tome se nisu oglašavali, kao ni njihov direktor javne ustanove za upravljanje sportskim objektima u vlasništvu Grada. Stoga je ovo postalo jedno od gorućih pitanja političke scene u Zadru, osobito uoči sjednice Gradskog vijeća koja će se održati 22. prosinca.
Da prekine špekulacije oko razvoja događaj sa svojim mandatom, Dilber je samo za naš list dao izjavu u kojoj jasno poručuje da će – podnijeti ostavku.


Ne želim više biti problem


– Prije svega želim naglasiti da ja nisam političar. Ni na koji način ne sudjelujem u ‘političkoj utakmici’, te smatram da uvjetovanje podrške proračunu mojom smjenom nije korektno. Ja sam u datim okolnostima stručno i odgovorno obavljao svoj posao i upravo zbog toga ne želim da se više na bilo koji način u javnosti licitira mojim imenom, pogotovo ne u kontekstu usvajanja proračuna.


Otkako sam na čelu Javne ustanove Zadarski sport trudio sam se biti na raspolaganju i raditi najbolje što mogu za razvoj zadarskog sporta, sportaša i rekreativaca, kazao nam je Dilber, osvrćući se i na optužbe o navodnom nepoštivanju branitelja Domovinskog rata što su mu neki zadnjih dana spočitavali.


– S obzirom na brojne negativne komentare vezane za moje navodno nepoštivanje hrvatskih branitelja, moram napomenuti da nisam sudjelovao u Domovinskom ratu jer sam bio premlad. Međutim, odgojen sam u braniteljskoj obitelji koja izuzetno cijeni doprinos hrvatskih branitelja stvaranju Republike Hrvatske. S velikim uvažavanjem prihvaćam i cijenim sva profesionalna prava i privilegije koje hrvatski branitelji imaju, a osobno držim da bi ista trebala biti i veća.


Upravo zbog toga sam očekivao maksimalan doprinos istih u kvalitetnom radu ove ustanove na dobrobit naših građana odnosno njenih korisnika, a ne opstruiranje rada iste. Stoga ponavljam, ako sam sada ja bilo kakav problem, ja to svojom voljom više ne želim biti, poručuje Dilber i zaključuje kako je spreman otići ako je to za dobrobit građana.


Manevarski prostor stranci


– Spreman sam, prvenstveno zbog dobrobiti naših građana, odstupiti s mjesta ravnatelja odmah sutra, te stavljam svoj mandat na raspolaganje od ovog trenutka, kazao nam je Dilber.


Iako nema puno iskustva u politici, za HDZ-ova direktora može se reći kako je povukao principijelan potez povlačeći se sa svoje dužnosti kako bi stranci uoči donošenja proračuna omogućio manevarski prostor i izbjegao otežavati im daljnje pregovore s oporbom.


Naime, uslijedit će vrlo osjetljivi dani za gradsku vlast i za oporbu u kojima se očekuje izglasavanje najvažnijeg dokumenta za funkcioniranje Grada, proračuna za iduću godinu. Ukoliko proračun 22. prosinca padne, uslijedit će vrlo teška situacija u kojoj su mogući čak i novi izbori.


Predsjednik Gradskog odbora HDZ-a, Šime Erlić, već je pojasnio kako se nada da do toga neće doći i da su svi vijećnici svjesni što bi to značilo za razvoj grada i planirane projekte. U to smislu, Dilber je povukao prvi potez, a na redu je zadarski gradonačelnik Branko Dukić kojemu je direktor Zadar sporta upravo dao mandat na raspolaganje.