Četvrtak, 25. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

33 C°

RAZVOJ LUČKE INFRASTRUKTURE ZADARSKE ŽUPANIJE

Josip Bilaver: Novi komunalni vezovi su prioritet budućih ulaganja

Autor: Iva Bucić

11.12.2023. 08:08
Josip Bilaver: Novi komunalni vezovi su prioritet budućih ulaganja

Foto: Lučka uprava Zadar/Milivoj Mijošek/GI

Dosad neviđeni val ulaganja u lučku infrastrukturu u narednom će se periodu usmjeriti prije svega na izgradnju dodatnih kapaciteta za komunalni vez, najavljuje Josip Bilaver, državni tajnik u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture.


– Ovakva ulaganja u lučku infrastrukturu nisu zabilježena u proteklih sto godina i na to smo kao Vlada Republike Hrvatske jako ponosni. Svjesni smo što za naše stanovništvo znači nova riva, luka, komunalni vez i na tome ćemo nastaviti raditi i u narednom razdoblju, kazuje Bilaver.


Osim što, primjerice, otočanima luka nije samo imaginarni infrastrukturni projekt, već veza s ostatkom svijeta, treba u obzir uzeti i utjecaj koji ovakvi projekti imaju na turizam.


Tri EU projekta


– Ljepota i uređenost naših mjesta uz more ostavljaju dojam na sve turiste koji dolaze u našu domovinu te poslije to prenose diljem svijeta, stoga nam je jako važno da sve općine i lučke uprave razvijaju projekte koje ćemo kao resorno ministarstvo rado podržati i sufinancirati, govori Bilaver.


Uz značajna sredstva iz Europske unije, Ministarstvo je u proteklih sedam godina provelo niz projekata izgradnje, sanacije i rekonstrukcije objekata podgradnje u lukama otvorenim za javni promet od županijskog i lokalnog značaja, a uz to posebno pažnju posvećuju modernizaciji, obnovi i izgradnji ribarske infrastrukture.


– Ponosni smo što iz godine u godinu osiguravamo sve više i više nacionalnih sredstava kojima uređujemo lice i naličje naših obalnih mjesta i otoka. Kao što volimo istaknuti, trenutno se događa renesansa na hrvatskoj obali, kaže Bilaver.


Kroz EU sredstva u Zadarsku je županiju uloženo više od 25,3 milijuna eura za tri značajna projekta lučke infrastrukture. Od toga su dva projekta već uspješno realizirana, a završetak trećeg očekuje se uskoro. Kao neke od najznačajnijih projekata u županiji financiranih iz fondova Europske unije, Bilaver ističe prije svega uređenje rive.


– Svi znamo što riva znači svakome gradu te nas iskreno veseli što smo u ovom mandatu uspješno prijavili i realizirali projekt koji je uljepšao, dodatno osigurao te modernizirao naš grad. S ponosom možemo reći kako grad trenutno ima najnoviju i najblistaviju rivu u Hrvatskoj. Od ostalih EU projekata, veseli nas činjenica da je luka Tkon uspješno završena te puštena u promet, a uskoro isto očekujemo i s lukom Sali, rekao je Bilaver.Potpora države


S druge strane, kroz nacionalna sredstva lučkim upravama su od 2016. do 2023. godine dodijeljena sredstva u iznosu većem od 77 milijuna eura, dok je Županijskoj lučkoj upravi Zadar u navedenom periodu dodijeljeno više od 9,8 milijuna eura.


Od projekata realiziranih iz nacionalnih sredstava, Bilaver ističe dva projekta koja su također dala novo ruho obalnim mjestima – »Uređenje obalnog pojasa luke Drage-Dugovača«, za koji je Ministarstvo izdvojilo iznos veći od dva milijuna eura, kao i »Uređenje dijela obalnog pojasa luke Sukošan«, za što je Ministarstvo osiguralo iznos od preko 860 tisuća eura. Bilaver uz to ističe i ulaganja u novu luku i šetnicu u Bibinjama, Privlaci i Novigradu.


– Zapravo, mislim da nema općine ili grada uz more u koja nismo ulagali i podržavali projekte. Uz ulaganja u proširenje luka u Preku i Biogradu, tu je i cijeli niz projekata koje podržavamo, a koje razvija županijska lučka uprava, kao i gradovi i općine na našem području, naglašava Bilaver.


Budući projekti ulaganja u lučku infrastrukturu vezani su prvenstveno za izgradnju dodatnih kapaciteta za komunalni vez, a koju infrastrukturu će biti moguće financirati iz EU fondova, kako objašnjava državni tajnik Bilaver.


Alokacija iz EFRR-a


Naime, alokacija iz EFRR-a za morske luke iznosi 87.758.940 eura, unutar Specifičnog cilja RSO3.2. Razvoj i jačanje održive, pametne i intermodalne nacionalne, regionalne i lokalne mobilnosti koja je otporna na klimatske promjene, uključujući bolji pristup mreži TEN-T i prekograničnoj mobilnosti.


– Alokacija će se koristiti za financiranje projekata koji doprinose ostvarenju pokazatelja izgrađenih i dograđenih komunalnih vezova, nadograđenih luka koje pružaju usluge vezane za otoke i novih ili premještenih luka do kraja 2029. godine, najavljuje Bilaver. Pri tom državni tajnik poseban naglasak stavlja na ulaganja u komunalne vezove.


– Svi znamo da u gradu Zadru postoji problem nedostatka komunalnih vezova, stoga će ulaganja u uvale Bregdetti, Draženica, Maestral, Kožino i Diklo doprinijeti uređenju obale i podizanju kvalitete i broja vezova u Zadru, sažima državni tajnik.


Iako je lučka infrastruktura u Zadarskoj županiji već sada na zavidnoj razini, potrebna su kontinuirana ulaganja u izgradnju nove infrastrukture i održavanje postojeće.


– Napredak je svakako potreban u dijelu izgradnje lučke infrastrukture za opskrbu plovnih objekata alternativnim gorivima, a sve sukladno Europskom zelenom planu, tumači Bilaver.