Srijeda, 28. veljače 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

RAZVOJ LUČKE INFRASTRUKTURE ZADARSKE ŽUPANIJE

Škibola: U pet godina uloženo više od 33 milijuna eura u luke

Autor: Iva Bucić

08.12.2023. 08:02
Škibola: U pet godina uloženo više od 33 milijuna eura u luke

Foto: ŽLU

Županijska lučka uprava (ŽLU) Zadar od početka godine uložila je otprilike 11,5 milijuna eura u projekte izgradnje lučke infrastrukture, a ravnatelj Davor Škibola najavljuje da će se ulaganja u podgradnju nastaviti u sljedećoj godini. U velikom građevinskom zamahu koji traje posljednjih nekoliko godina, ŽLU Zadar uspješno je revitalizirao značajan broj luka i lučica.
Samo ove godine završeni su radovi na lukama u Dragama, Svetom Filipu i Jakovu, Ninu, Rtini, Sukošanu, Pagu i Velom Ižu, a do kraja godine najavljuje se i završetak radova na jednom od najznačajnijih projekata koji se trenutno provode u lučkoj infrastrukturi. Riječ je o dogradnji luke Sali na Dugom otoku, projektu vrijednom 12 milijuna eura, koji je uz izgradnju Luke Tkon vrijednu 4,3 milijuna eura, jedan od najvećih projekata realiziranih za mandata ravnatelja Škibole.


– Jedan od osnovnih ciljeva projekata bila je izgradnja modernih, sigurnih luka, nadograđenih novim uslugama u svrhu poboljšanja i osiguranja stabilnosti usluge prijevoza tijekom cijele godine, bez obzira na pritisak turizma. Sama svrha projekta je ostvarenje društvene dobrobiti koje pridonose pozitivnom utjecaju na depopulaciju i iseljavanje stanovništva, gospodarski razvoj i radna mjesta, financijski položaj i standard lokalnog stanovništva te se ostvaruje pozitivan utjecaj na okoliš otočnih jedinica lokalne samouprave, u ovom slučaju Općina Tkon i Sali, kazuje ravnatelj Škibola.


Radovi u zamahu


Osim luke u Salima, ŽLU Zadar trenutno ima otvoreno još pet gradilišta i to redom u Ražancu, Bibinjama, Novigradu, Ninu i Biogradu.


– U biogradskoj luci trenutno se izvode radovi na sanacija lukobranskog objekta. Radovi su započeli krajem rujna ove godine, a vrijedni su 1.006.301,50 eura. Sanacijom je obuhvaćeno demontiranje oštećenih kamenih elemenata lukobrana, postavljanje novih te izgradnja novih podmorskih betonskih obalnih zidova, kazuje ravnatelj Škibola. U Bibinjama je, također, u tijeku sanacija lukobrana, kao i dijela obale uz glavni lukobran, a procijenjena vrijednost radova je 409.906 eura bez PDV-a. Nadalje, u Ninu se realizira projekt uklanjanja naplavnog sloja materijala u akvatoriju Ninske uvale, a riječ je o zajedničkom projektu Grada Nina i ŽU Zadar.


– Projekt u Ninu ima za svrhu otklanjanje štete nastale nakon poplave 2017. godine, koja je ograničila i blokirala naplavnim materijalom plovni put u luci. Ugovor sklopljen s izvođačem radova Kali Gradnja d.o.o. vrijedan je 488.750 eura, objašnjava Škibola. U Ražancu je u tijeku sanacija luke Porat, odnosno glavnog mula, poprečnog gata i rive uz prometnicu, a procijenjena vrijednost radova je 685.442 eura bez PDV-a.


– Glavni mul sanira se u dužini od 109 metara, uključujući i glavni parapetni kameni zid do školjere dužine 80 metara. Obnovom je obuhvaćen i dio rive duljine 42 metra, a na glavnom lukobranu luke koji je izložen posebno jakim burama i valovima sanira se šteta koja je nastala kroz vrijeme od utjecaja mora, tumači ravnatelj Škibola. Posljednji u nizu aktualnih projekata je sanacija dijela novigradske rive s istezalištem za brodove na samom dnu zaljeva, a vrijednost radova je 162.559 EUR bez PDV-a. Naime, riva u mjestu uređena je i opločena kamenom u cijeloj dužini kroz mjesto, osim ovog kratkog poteza od 32 metra koji je ostao u betonu, a nalazi se pored platoa s igralištem, odnosno parkirališta ispred općinske zgrade.


– Planirani radovi su sanacija istezališta rampe i bočnih zidova te popravci rive tako da se izvede novi sanacijski betonski pomorski zid uz postojeći obalni zid. Kota rive se izvodi jedinstveno na visinu od 71 centimetara iznad mora, čime se podiže visina koja bi se barem dio visokih razina mora mogla zadržati od prelijevanja, govori ravnatelj Škibola.


Od budućih infrastrukturnih projekata, Škibola ističe ulaganje u trajektnu luku Preko te u novu trajektnu luku Biograd koja će biti izmještena iz centa u predio Kumenat s ciljem rasterećenja postojeće centralne luke.


Kontinuirano ulaganje


Infrastruktura na lučkom području Zadarske županije trenutno je zadovoljavajuća, posebice uzevši u obzir da je ŽLU Zadar najveća lučka uprava, koja gospodari sa 113 luka na području županije.


– Kontinuirano se radi na proširenju i obnavljanju infrastrukture. Samo u proteklih pet godina ŽLU Zadar uložila je više od 33 milijuna eura, ističe Škibola.


Unatoč svemu, potencijala za napredak uvijek ima, a ravnatelj Škibola vidi ga prvenstveno u sanaciji i širenju kapaciteta luka u samom gradu, odnosno luke Maestral, Draženice i Bregdetti te luke Kožino.


footer konferencija