
Foto: OSOBNA ARHIVA
Mlada, ambiciozna otočanka Ivana Šišić, rođena Pašmanka, ponosna majka troje djece toliko voli praviti razne slastice da je odlučila otvoriti vlastitu slastičarnicu u samom centru mjesta Pašman. To će biti prva slastičarnica na otoku Pašmanu.
Pri susretu s Ivanom prvo što primijetite je njezin osmijeh. Puna je ambicija, poslovnih planova i gorljive želje za pravljenjem kolača. Ljubav prema pravljenju torti, kolača i raznih slastica traje već godinama, a najdraži joj je kolač rolada s chantily kremom od vanilije i bobičastim voćem.
Rado nam pokazuje fotografije svečanih torti raznih oblika s kojima uvijek iznenadi svoje prijatelje.
Radionice slastičarstrva
– Ponekad samu sebe uhvatim koliko guštam u ovome što radim i mislim da ove slike to baš i govore. Kao malu uvijek su me interesirali kolači, a uz babu Danku koja je u ono vrijeme 70- tih čak i krempite radila, nije bilo teško zavoljeti kolače, priča nam Ivana i dodaje kako je završila srednju ekonomsku školu te nakon toga odlučila raditi u roditeljskoj tvrtki.
– Ekonomsku školu sam završila jer je tata rekao da uz glazbenu koju sam ja htjela upisati moram još i jednu upisati pa me samo provozao do Borika i upisao u knjigovođe. Međutim, kao što to biva, život ponekad odnese potpuno drugim putevima. U samom početku korona epidemije ugledala sam na Facebooku poziv za upis na slastičarsku radionicu pravljenja slastičarske kreme pod vodstvom profesora Josipa Vrsaljka. Naravno, to me privuklo i odmah sam se prijavila, kaže Ivana te dodaje da su teme radionice bile slastičarska krema i varijacije na istu, krema od maslaca, ganache krema više vrsta, kreme za čaše, creme caramel, creme brulee.
Josip Vrsaljko jedan od najboljih zadarskih chefova specijaliziran za slastičarstvo koji je svoje znanje odlučio prenijeti na polaznike radionica, Ivana ih je odlučila redovno pohađati.
– Odlučila sam poći i na prvoj radionici shvatila kako želim nastaviti pohađati radionice. Tada u to vrijeme održavale su se u Zadar cooking classu pod mentorstvom šefa Josipa Vrsaljka i šefice Suzane Kvesić. Nastavila sam redovno ići u njihovu malu školu slastičarstva i primjetila sam da me to skroz obuzelo na način da sam uz to išla i na online radionice kod Suzane Kvesić. 2021. godine Od tih mentora 2021. primila sam i slastičarsku diplomu, govori Ivana te ističe kako se u tom trenutku u njezinom životu dogodila prekretnica.
Prekvalifikacija i slatki geni
– Počela sam praviti torte i kolače za rodbinu i prijatelje i objavljivati ih na Instagramu pod imenom Pašmanka. Tada sam skužila da je to nešto što mene baš veseli i ispunjava i odlučila bez dugog razmišljanja upisati prekvalifikacije na učilištu u Šibeniku. Za završni rad radila sam francusku slasticu choux au craquelin s kojim sam ‘oborila’ stručni žiri da sam na usmeni morala donijeti nešto slatko pa sam im donila monoporcije u obliku srca i mašnica i dobila diplomu slastičara i naravno odličnu ocjenu, prisjeća se Ivana i naglašava kako je ljubav prema tortama još više rasla.
Odlučila je otvoriti vlastitu slastičarnicu u samom centru Pašmana koja bi do ljeta trebala biti otvorena. Nedavno se s ostalim poduzetnim ženama i onima koje te žele postati, priključila Udruzi Modus Vivendi čija je predsjednica Andrea Baraba. Cilj udruge je međusobna podrška žena u svrhu pokretanja poduzetništva na otoku i popravljanja kvalitete života na otoku. Saznali smo da je Ivana i članica a cappella klape Zikva s Pašmana.
– Kako su moji planovi otvoriti slastičarnicu, postati poslovna i poduzetna žena na otoku što i baš nije lako, a smatram da je od izuzetno velike važnosti za otok Pašman, radionice koje je održavala udruga Modus Vivendi pomogle su mi da bolje razumijem poduzetnički svijet. Tu sam dobila savjete i educirala se kako dalje krenuti tim pravcem pa čak doznala i kako se prijaviti na natječaj za europske fondove, otkriva Ivana i ističe lijepo druženje s članicama udruge.
– Imam dvije kćeri, i jedna od njih, Viola, totalno je zaluđena s pravljenjem kolača kao i ja, tako da ću imati veliku pomoć u slastičarnici. Nas dvije stalno nešto zajedno radimo, a na njenu inicijativu u vrijeme Božića uvelike mi je pomogla oko božićnih kolača. Očito su geni učinili svoje, kaže Ivana i zaključuje kako nikada ne treba odustati od svojih snova.
najnovije
najčitanije
Županija
Akcija
Dan narcisa na Pagu – Budite dio zajednice koja brine o zdravlju!
Županija
Obavijest
U Sukošanu sutra radovi na odvodnji, neki dijelovi mjesta bez vode
Županija
Raspored nestanka
Zbog planiranih radova, sutra nekoliko adresa ostaje bez struje
Hrvatska
Nova platforma
Brnjac pokrenula Europski urban forum: urbani razvoj i priuštivo stanovanje u fokusu
Kultura
14 kandidata
Odabrani kantautori za nastup na 3. Festivalu glazbe “Glas kantautora”
Zadar
pune 23 godine
Milivoju Galoviću jedini je dom zadarsko prenoćište: Osjećam se napušteno od svih
Crna Kronika
gospodarski kriminal
Obećao ugradnju stolarije u Pakoštanima i Sv. Petru, radove nije izvršio
Plodovi zemlje i mora
najulov 2025.
Stipe Šarić ulovio sipu tešku više od dva kilograma
Zadar
kupovna moć nepostojeća
PORAZNI PODACI Prosječna zadarska plaća dovoljna samo za garsonijeru od 28 kvadrata!
Svijet
nastavlja se masakr