Utorak, 18. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

31 C°

INOVATIVNI ZADAR

"Zbog ubrzanog rasta lokalnog gospodarstva novi poduzetnički inkubator bio je pun pogodak"

Autor: Iva Bucić

02.02.2024. 09:17

Foto: Arhiva ZL



Najbolja ilustracija zadarskog poduzetničkog potencijala velik je interes poduzetnika za poslovanjem u dva zadarska poduzetnička inkubatora, a jednaka je situacija i s Gospodarskom zonom Crno, u kojoj bi se uskoro trebale početi prodavati prve parcele.


Prvi poduzetnički inkubator u Zadru, točnije na Novom Bokanjcu, otvoren je prije 15-ak godina i kroz njega je do sada prodefiliralo više od 80 korisnika, od kojih i danas većina uspješno posluje. U dupkom punom inkubatoru trenutno rade 23 korisnika, a na listi čekanja za pet poslovnih prostora koji će se osloboditi tijekom ove godine nalazi se preko 20 zainteresiranih korisnika.


Drugi zadarski poduzetnički inkubator, koji je na Bilom Brigu svečano otvoren u prosincu prošle godine, također je pobudio velik interes među poduzetnicima. Za dostupna 22 poslovna prostora (19 manjih ureda veličine 13-24 m2 i 3 velika open space ureda veličine 77-102 m2) interes je iskazalo više od 80 korisnika, pa je već sada jasno da će konkurencija za ulazak u novi inkubator biti poprilično žestoka. Kako ističe novi direktor Inovativnog Zadra, Ivica Katić, upravo odnos ponude i potražnje jasan je pokazatelj da je izgradnja novog inkubatora na Bilom Brigu bila nasušna potreba i pun pogodak te očekuje da će se najkasnije do početka travnja popuniti svi poslovni prostori.


Strateške djelatnosti




– Izgradnjom inkubatora na Bilom Brigu smanjili smo jaz između ponude i realnih potreba poduzetnika za kvalitetnim i povoljnim poslovnim prostorom. S obzirom na velik interes poslovnih subjekata, jasno je da će moj prvi korak, odmah po stupanju na dužnost, biti objava Javnog poziva za popunjavanje slobodnih poslovnih prostora, sve kako bi što prije dobili prve korisnike tj. kako bi u potpunosti stavili u funkciju naš novi inkubator, sažima Katić, koji je direktorskoj poziciji prije desetak dana naslijedio Alena Kocipera.


Katić, inače bivši zadarski pročelnik, ističe da je cilj novog inkubatora razvoj lokalnog gospodarstva, a pri odabiru budućih stanara s najvećim brojem bodova vrednovat će se djelatnosti koje su strateškim razvojnim dokumentima Grada Zadra prepoznate kao prioritetne strateške djelatnosti koje treba poticati – odnosno djelatnosti iz IT sektora te djelatnosti iz sektora kreativnih industrija.


Osim kvalitetnog uređenog i opremljenog poslovnog prostora kojeg Inovativni Zadar mladim poduzetnicima daje u najam po izrazito povoljnim uvjetima, u inkubatorima se poduzetnicima pruža set drugih usluga kao što su besplatno korištenje zajedničkih prostora – od sale za sastanke, preko dvorana, do parkinga – te besplatno savjetovanje i edukacije za korisnike i slično.


Ivica Katić, Foto: Arhiva ZL


Zona Crno na Vijeću


Osim novog poduzetničkog inkubatora, zamah zadarskom gospodarstvu trebala bi dati i Gospodarska zona Crno, u kojoj se uskoro može očekivati prodaja prvih parcela. Cijenu kvadrata u iznosu od 29,48 eura Grad je odredio još lani, a na javni poziv za iskazivanje interesa javilo se sveukupno 60 zainteresiranih poslovnih subjekata.


– Javnim pozivom prikupili smo važne informacije o potrebama zainteresiranih, primjerice kada je riječ o veličini potrebnih parcela, komunalnim priključcima, djelatnosti koju bi željeli obavljati u Zoni i slično. Sve te informacije jako su nam bitne u smislu organizacije i prostornog planiranja razvoja same zone, tumači Katić.


Prije nego li započne prodaja prvih parcela, potrebno je donijeti preostale odluke kojima će se do kraja ustrojiti funkcioniranje Zone, što se prvenstveno odnosi na donošenje Odluke o uvjetima i postupku raspolaganja nekretninama u vlasništvu Grada Zadra na području GZ Crno, koja bi se uskoro trebala naći na dnevnom redu Gradskog vijeća.


Tom će se odlukom, između ostalog, utvrditi modeli raspolaganjem zemljištem u zoni, rokovi izgradnje i početak obavljanja djelatnosti kao i detaljno definirati postupak prodaje zemljišta, a nakon izglasavanja slijedi priprema i provođenje javnog natječaja za prodaju prvih pet kaseta u GZ Crno.


Veliki potencijal


Katić pri tom dodaje da se planira i donošenje dviju odluka vezanih za smanjenje obveze plaćanja komunalnog doprinosa kao i smanjenje plaćanja obveze komunalne naknade, a sve kako bi GZ Crno bila konkurentna ostalim sličnim zonama iz okruženja.


– Gospodarska Zona Crno je iznimno velik i složen projekt s potencijalom da postane jedna od najvećih poslovnih zona u Hrvatskoj. Projekt je tek u početnoj fazi i njegov će razvoj potrajati još dugi niz godina, govori Katić.


Direktor Inovativnog Zadra ističe da će dinamika rasta i širenja zone svakako ovisiti i o interesu zainteresiranih korisnika te o financijskim mogućnostima Grada Zadra, odnosno eventualno drugim izvorima financiranja razvoja Zone.


– Planiranje, promocija i organizacija razvoja zone, bit će još dugo u fokusu našeg interesa i zahtijevat će od nas sustavan pristup i maksimalni angažman. Ipak, ne smijemo iz fokusa ispustiti niti druge naše projekte koje razvijamo već godinama, poput aplikacija Zadar Smart City i e-Zadrani i, naglašava Katić.