Nedjelja, 3. prosinca 2023

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

„Mir Božji, Hristos se rodi”

FOTO Vjernici pravoslavne vjeroispovijesti proslavili Božić

Autor: Nikolina Lucić

07.01.2023. 10:37
FOTO Vjernici pravoslavne vjeroispovijesti proslavili Božić

Foto: Mislav Klanac

„Mir Božji, Hristos se rodi”. Veselje zbog rođenja Sina Božjega osjeti se na zadarskim ulicama, jer vjernici koji rođenje Krista slave po julijanskom kalendaru danas slave svoj najsvjetliji blagdan. U zadarskom je hramu sv. Ilije stoga održana sveta božićna liturgija, koju je predvodio protojerej-stavrofor Petar Jovanović, na kojoj su se vjernici još jednom slijedili prave poruke Božića i poželjeli „Mir Božji” dragim osobama.


Mir Božji i božja ljubav pozivaju vjernike da ih uvedu u svoje domove i škole, na svoja radna mjesta. Poziva ih da se pridruže svima koji isti sistem vrijednosti i vjeruju u poruku Božića, ljubavi i mira, jer je rođenje Kristovo oduvijek i od svih poštovano obiteljski praznik, praznik domaćeg ognjišta i njegove topline.


Jer Bog se najviše osjeti u domaćoj atmosferi koja preko badnjaka i rasute slame podsjeća na skromnu pećinu u kojoj je on, najsmireniji među smirenima, rođen, povijen i u najobičnije jasle položen.


– Živeći po zapovjestima Gospodnjim, u okrilju svete crkve, mi počinjemo gledati njegovim očima, disati njegovim plućima i misliti njegovim umom. Na taj način postupno usvajamo um Hristov, evanđelski etos, vječne vrijednosti, postajući preporođeni ljudi, građani carstva nebeskog i ukućani doma božjega.
Foto


Liturgija pravoslavnog Božića u hramu sv. Ilije


avatar

Snimio: Mislav Klanac


07.01.2023. 10:38Galerija

Foto: Mislav Klanac


Braćo i sestre, ako se opredijelimo da budemo oblikovani tajnom ljubavi i smirenja projavljenom u događaju rođenja Hristova, preobrazit će se i sve oko nas, božićna je poruka koju su protojerej-stavrofor Jovanović i paroh zadarski Saša Drča uputili vjernicima, podsjećajući kako se o Božiću vjernike poziva da budu sudionicima Kristova života, muke i smrti na ovozemaljskom svijetu.


Hram sv. Ilije za božićnu je liturgiju bio dupkom ispunjen vjernicima koji su se došli pokloniti malom Božiću i jedni drugima poželjeti sve najbolje u 2023. godini.