Petak, 14. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

VOJNA AKCIJA

[FOTO] Polaganjem vijenaca obilježena 32. obljetnica vojne akcije "Jaguar 1992"

Autor: Nikolina Lucić

22.05.2024. 13:14
[FOTO] Polaganjem vijenaca obilježena 32. obljetnica vojne akcije

Foto: LUKA JELIČIĆPolaganjem vijenaca kod Glavnog križa na gradskom groblju Zadar obilježena je 32. obljetnica vojne akcije “Jaguar 1992.”, jedinstvene po načinu na koji je izvedena i njenom strateškom značenju za grad Zadar i okolna naselja. Tom akcijom koja je započela 17. svibnja 1992. oslobođeno je uporište srpskih snaga na brdu Križu, dominantnoj i strateški važnoj uzvisini iznad Bibinja i Sukošana pokraj Zadra. Tijekom jeseni 1991. suparničke snage su uporište na Križu koristile za motrenje, izviđanje i borbeno djelovanje prema Zadru i okolnim naseljima, a s toga su mjesta izvješćivale pojedine jugoslavenske televizijske postaje, služeći se ratnom propagandom u prenošenju informacija o napadima na Zadar.


Poklon Zadranima


Pukovnik Ivan Vitanović, zapovjednik 2. bojne, 159. brigade i zapovjednik operacije “Jaguar” nam je tako kazao kako su upravo on i članovi njegove bojne imali glavnu zadaću.


– Dolaskom sa Dračevca u Sukošan brdo Križ bilo je našom glavnom zadaćom, jer njegovo je oslobođenje bilo od velike važnosti. U trenutku kada je krenuo žestoki napad prema Zadru, počeli smo pripremati postrojbu i obećao sam samom sebi tada osloboditi brdo Križ. Osobno nam otišao u izvidnicu terena i tada svjedočio žestokom napadu na grad, prisjetio se Vitanović, dodavši kako je želio suparničke snage napasti kada su najjači, kada vrše smjenu ljudi.
– Dobio sam maksimalnu potporu kolega zapovjednika i kod bojnika Šarića išao po zeleno svjetlo i odobrenje. Smjena od oko 90 ljudi u koloni vršila se svaka dva tjedna. Odlučili smo blokirati kolonu i okružiti ju. To smo i odradili, kazao je Vitanović, podsjetivši kako je sama akcija počela još počela 17. uništavanjem neprijateljske kolone u bibinjskom polju.


– 112. i 134. Brigada i snage MUP – a uključile su se u akciju. Zadnji dan akcije, nakon što sam šest dana i noći operativno bio na terenu i vodio akciju, znao sam da su shvatili kako se njihove strane ne mogu probiti i u pregovorima sa suparnicima odluka je pala da se povuku prema Babindubu. 22. svibnja 1992. godine brdo Križ je bilo slobodno. Na isti je dan Hrvatska primljena u članstvo u UN – u, istaknuo je Vitanović, poručivši kako je građanima u gradu pod granatama oslobođenje brda Križ želio ponuditi to kao veliki poklon.


Foto


Obljetnica akcije Jaguar na Gradskom groblju Zadar


avatar

Snimio: Luka Jeličić


22.05.2024. 13:18
Galerija

Foto: Luka Jeličić


Strateški položaj


– Pokazali smo hrabrost i motiviranost, što nas je i dovelo do uspjeha. Zadar je tada najviše slavio, jer sa Križa je Zadar bio kao na dlanu ruke. Samo oslobođenje brda Križ imalo je veliki taktičko – propagandnu stranu, dodao je Vitanović.


Iako su nakon potpisivanja Sarajevskoga primirja početkom siječnja 1992. godine u Hrvatskoj prestala veća ratna djelovanja, u proljeće 1992. na okupirano područje RH došle su Mirovne snage Ujedinjenih naroda, dok su suparničke snage u zadarskom zaleđu nastavile povremeno topništvom s Križa djelovati po Zadru i okolici, pri čemu je stradavalo civilno stanovništvo. Kako bi se otklonila ta opasnost i omogućilo prometovanje na tom dijelu Jadranske magistrale, donesena je odluka o pokretanju akcije “Jaguar”, u području odgovornosti zapovjednik 2. bojne 159. brigade HV-a, kojom je zapovijedao Ivan Vitanović. Brojne manje akcije i izviđanja prethodili su akciji “Jaguar”, dok su ipak hrabrost i umijeće sudionika akcije bili ključ uspjeha. Oslobađanjem Križa bila je uklonjena neposredna opasnost za grad Zadar i prometovanje Jadranskom magistralom, a uspjeh ove vojne akcije bio je od velikog značaja za provođenje budućih oslobodilačkih operacija na zadarskoj bojišnici, prije svega za Maslenicu.


Frane Šarić, zapovjednik 159. brigade kratko nam je kazao kako je oslobođenje brda Križ bila jedna od najuspješnijih akcija unatoč manjku opreme i spremnosti.


– Bila je to početna akcija koja je otrla put brojnim drugim uspjesima. Moral i volja za pobjedom bili su nam izuzetno veliki naspram manjka opreme i naoružanja. Jako sam ponosan što sam mogao biti dijelom tako uspješne akcije, zaključio je Šarić.