Srijeda, 24. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

28 C°

PROJEKT

'ZADRA NOVA ZA VAS': Održana završna konferencija i otvorena izložba dječjih radova

Autor: Nikolina Lucić

15.12.2023. 15:16
'ZADRA NOVA ZA VAS': Održana završna konferencija i otvorena izložba dječjih radova

Foto: Mislav KlanacOd svibnja 2019. godine, kada je započela provedba projekta “ZADRA NOVA ZA VAS” osigurana su sredstva za financiranje plaća za 53 radna mjesta. Djelatnici Agencije za to vrijeme izradili su 17 strateških dokumenata što uključuje županijske i lokalne strateške dokumente, pripremili su 154 projektna prijedloga za javnopravna tijela s područja cijele Zadarske županije te su radili na realizaciji 48 projekata u kojima je Agencija bila tehnička pomoć, a vrijednost tih realiziranih projekata iznosi preko 46 milijuna eura.


Ostvareni rezultati pokazatelj su uspješnosti projekta i ostvarenja zadanog cilja projekta, a to je povećanje korištenja sredstava iz EU fondova u Zadarskoj županiji kroz jačanje kapaciteta Agencije i kontinuiranom podrškom javnopravnim tijelima u pripremi i provedbi projekata te jačanjem kapaciteta korisnika u pripremi i provedbi projekata.


Pomoć u svakom trenutku


Ravnateljica Agencije Marina Dujmović Vuković podsjetila je kako joj je prošlog tjedna ministar regionalnog razvoja i fondova EU Šime Erlić uručio sporazum kojim se nastavlja tehnička pomoć za dvogodišnje razdoblje.
– Iznos od skoro milijun eura omogućit će nam da nastavimo pružati tehničku pomoć javnopravnim tijelima i našim korisnicima, što će omogućiti i nova zapošljavanja. Mi smo preko 20 projekata prijavili na različite druge programe, a već šest projekata prekogranične suradnje Italija -Hrvatska već je dobilo odobrenje. Što se tiče projekata na kojima smo pomagali, oni obuhvaćaju široki raspon aktivnosti, od infrastrukturnih zahvata, kao što su radovi na naša dva regionalna centra kompetentnosti – Strukovnoj školi Vice Vlatkovića i Medicinskoj školi Ante Kuzmanića, do “soft” projekata kao što su oni za pomoćnike u nastavi i “Zaželi”, kazala nam je Dujmović Vuković, koja je, osim završne konferencije projekta “ZADRA NOVA ZA VAS” otvorila i izložbu dječjih radova o EU projektima u njihovim sredinama.


– Osvježavajuće je vidjeti naš posao dječjim očima, naročito kada oni svojim očima vide razliku u njihovoj zajednici. Ponosni smo zato na naših 106 malih umjetnika, ali i na sve ono što smo kroz godine projekta “ZADRA NOVA ZA VAS” uspjeli pripremiti i realizirati. 17 strateških dokumenata županijske i lokalne strateške dokumente; 154 projektna prijedloga za javnopravna tijela s područja cijele Zadarske županije te s48 projekata u kojima je Agencija bila tehnička pomoć, a vrijednost tih realiziranih projekata iznosi preko 46 milijuna eura, sukus je projekta, dodala je Dujmović – Vuković, naglasivši kako je projekt ostvario svoj cilj, ostavivši i za sebe značajne i vidljive rezultate.


– “ZADRA NOVA ZA VAS” omogućio je da naši djelatnici svoj dio podrške pruže bez financijskog opterećenja korisnika različitih projekta i agencija. Kroz različite edukacije i predavanja postali su konkurentniji na tržištu rada i prepoznati zbog svoje kvalitete u radu, dodala je.


Foto: Mislav Klanac


ZADRA NOVA i dalje uz partnere


Kroz četiri i pol godine projekta 75 ljudi izmijenilo se na tim mjestima. Zbog količine raspoloživih bespovratnih sredstava potrebno nam je i zapošljavanje na neodređeno, o čemu se već sada brinemo, poručila je ravnateljica.


Cilj projekta je povećanje korištenja sredstava EU fondova u Zadarskoj županiji putem jačanja kapaciteta regionalnog koordinatora Agencije ZADRA NOVA te kontinuiranom podrškom javnopravnim tijelima u pripremi i provedbi projekata te jačanjem kapaciteta (potencijalnih) prijavitelja u pripremi i provedbi projekata. Razdoblje provedbe projekta je od 1. svibnja 2019. godine do 31. prosinca 2023. godine. Projekt je sufinanciran sredstvima iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Svrha projekta ZADRA NOVA ZA VAS je povećati korištenje dostupnih sredstava iz EU fondova kroz pružanje potpore javnopravnim tijelima i javnim ustanovama sa područja Zadarske županije kojima su osnivači Republika Hrvatska ili jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave za adekvatno planiranje i provedbu mjera usmjerenih na korištenje sredstava iz EU fondova.


– Iza svakog projekta stoji tim marljivih djelatnika, a svi rezultati, bili oni opipljivi ili ne, rezultat su njihove marljivosti. Ovaj je projekt omogućio i izradu 17 strateških dokumenata, među kojima se ističe temelji regionalni Strateški plan razvoja Zadarske županije za razdoblje od 2021 – 2027., među kojim su brojni dodaci, kao što je Plan razvoja otoka za razdoblje od 2021. – 2027., podsjetila je Dujmović – Vuković, kazavši kako će na temelju tog dokumenta Jlu na našim otocima dobiti 25,6 milijuna eura bespovratnih sredstava.


– Osigurali smo nastavak pružanja tehničke pomoći javnopravnim tijelima na području Županije za dvogodišnje razdoblje. Osigurali smo preko 990 tisuća eura bespovratnih sredstava za rad regionalnih koordinatora na temelju dosadašnjih postignuća. U sklopu prekogranične suradnje s Italijom uskoro očekujemo potpisivanje ugovora za šest novih projekata, gdje će Agencija biti partnerom, najavila je Dujmović – Vuković.


Foto: Mislav Klanac


Dio svakog projekta u našoj regiji


Zamjenik župana Zadarske županije Šime Vicković prije početka okruglog stola na temu “Značaj projekta “ZADRA NOVA ZA VAS” za regionalni razvoj” kazao kako ovaj projekt zorno ocrtava temeljnu funkciju osnivanja regionalnih razvojnih agencija.


– ZADRA NOVA dokazala se kao vrijedan i stabilan partner mnogim institucijama, a iz izlaganja ravnateljice vidjeli smo na točno se koliko projekata radilo. Mada nam je lijepo vidjeti brojnim projektima realizirane nove infrastrukturne zahvate, početak svakog dobrog europskog projekta ipak je kvalitetno i prema pravilima napisan projekt, poručio je Vicković, kazavši i kako su učenje, stjecanje znanja i prakse za sve one koji se upuste u projektnu avanturu najvažniji dio ostvarenja svih velikih projekata.


– Svi bitni projekti realizirani na području naše regije nisu mogući bez sredstava EU, a time i pomoći Agencije i njezinih djelatnika, dodao je zamjenik župana, dok je državna tajnica Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Marija Pletikosa, kao jedna od panelistica okruglog stola uz Davora Lončara, načelnika općine Poličnik, te Valentinu Knežević, Ivu Surića iz Agencije, naglasila kako, govoreći o projektima svog resora, koji se financiraju iz Europskog socijalnog fonda, naglasila kako bez pomoći regionalnih partnera provedba aktivnosti usmjerenih na najranjivije članove društva ne bi bila moguća.


– Europski socijalni fond jača socijalnu koheziju i pridonosi rastu zapošljavanja. Kroz novi paket sredstava u projektu “Zaželi” dosada su objavljene dvije nove odluke o financiranju 66 projekata, jer izniman interes za ovaj projekt i dalje traje, poručila je Pletikosa, zaključivši kako se i povećava alokacija financijskih sredstava za projekte socijalne skrbi.


– JLU su vrlo uspješno do sada provodile projekte financirane iz Europskog socijalnog fonda, te vjerujem da će se uspješno povlačenje sredstava nastaviti i u ovom financijskom razdoblju, kazala je državna tajnica.