Nedjelja, 21. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

pobožna tradicija

[FOTO] Mnoštvo vjernika u Arbanasima proslavilo blagdan "Zonje jon"

Autor: Jana Šolman

10.05.2023. 20:14
[FOTO] Mnoštvo vjernika u Arbanasima proslavilo blagdan

Foto: Arif SitnicaBlagdan Gospe Loretske, poznat kao i Arbanaško čudo i Zonja jon, svečano je proslavljen ove srijede, 10. svibnja, u župi Gospe Loretske u Arbanasima u Zadru. Ova župa ponosi se bogatom poviješću i tradicijom, a blagdan Gospe Loretske središnji je blagdan ove župe. Prije samog blagdana održava se trodnevnica i mnoge druge pripreme, uključujući ukrašavanje trga ispred crkve vijencima od žuke i ukrašavanje kipa Gospe Loretske sa zavjetnim zlatom.


Na sam dan blagdana održava se svečana misa, a nakon mise slijedi tradicionalna procesija kroz mjesto s kipom Gospe Loretske. Tako se i ove godine okupilo mnoštvo zadarskih vjernika u župnoj crkvi Gospe Loretske, gdje je zadarski nadbiskup Mons. Milan Zgrablić predvodio večernje koncelebrirano slavlje, a potom i tradicionalnu procesiju s kipom Majke Božje kroz naselje.


Duga tradicija


U svojoj propovijedi nadbiskup Zgrablić istaknuo je iznimno bogatu povijest i razloge koji su doveli do nastanka ovog blagdana i samog naziva Gospa Loretska.

– Želim da se prisjetimo nekoliko važnih činjenica iz povijesti koje objašnjavaju nastanak ovog blagdana i naziva Blažene Djevice Marije Loretske. Naime, prema pobožnoj tradiciji, dana 10. svibnja 1291. godine, kućica u kojoj je Blažena Djevica Marija živjela s cijelom Nazaretskom obitelji čudesno je stigla do mjesta Trsata.


Kućica je ostala na tom mjestu samo nekoliko godina, točnije manje od tri godine, jer je već 10. prosinca 1294. godine, ona prenesena na čudesan način preko Jadrana na imanje koje je pripadalo gospođi Laureti. Od tada je počelo štovanje Majke Božje koju su nazvali Majka Božja Loretska, kazao je Zgrablić dodavši kako se Majka Božja Loretska od davnina slavi i u zadarskim Arbanasima.


– Majka Božja Loretska slavi se odavno i ovdje u Arbanasima. Naime, već 1734. godine Nadbiskup Vicko Zmajević sagradio je ovdje prvu crkvu i otvorio župu te je posvetio Gospi Loretskoj. Od te godine pa do danas neprekidno se časti Blažena Djevica Marija, Gospa Loretska. Kako bismo shvatili važnost ovog događaja i slavlja, naše misli su trenutno usmjerene prema Nazaretskoj kućici, jer Gospa Loretska je tijesno povezana s razmišljanjem o onome što se jednom dogodilo u toj kućici u Nazaretu.Bog i danas djeluje kroz Marijin život


Ono što se tamo dogodilo ima duboko značenje za nas, jer nam pokazuje na koji način Bog i danas djeluje kroz Marijin život, kao i kroz cijelu povijest, od začeća, rođenja, muke pa sve do uskrsnuća Kristova. Bog na poseban način djeluje u vremenu povijesti, a mi slijedimo, ljubimo i okupljamo se oko tog Boga. Ovaj blagdan i razmišljanje o Božjoj riječi te o Nazaretskoj kućici pomažu nam razumjeti kako Bog djeluje u povijesti, ali i konkretno, kako Bog djeluje u našem životu.


Riječ Božja i ovaj blagdan nam pomažu shvatiti ljepotu i veličinu onoga što Bog čini i ostvaruje u našem životu. Štovanje Gospe Loretske danas znači ući duhom, srcem, vjerom i ljubavlju, s istim predanjem koje je Marija iskazivala, u tajnu našeg intimnog odnosa s Bogom i našeg posvećenja, ispričao je Zgrablić, istaknuvši važnost ljubavi, vjere i žrtve za ovaj blagdan.– Predivno je vidjeti kako je pobožni narod okitio lik Blažene Djevice Marije s toliko dragocjenih predmeta. Međutim, važno je shvatiti da ti dragocjeni predmeti sami po sebi, bez obzira na materijal od kojeg su napravljeni, ne mogu doći do Marije niti do Boga. Do Marije i Boga može se doći samo kroz ljubav i žrtvu s kojom su ti predmeti postavljeni na Nju.


Potrebna je vjera onog darovatelja koji je te predmete stavio na Mariju kako bi se povezao s Njom i s Bogom, zaključio je Zgrablić.


Foto


Blagdan Gospe Loretske u Arbanasima


avatar

Snimio: Arif Sitnica


10.05.2023. 20:22
Galerija

Foto: Arif Sitnica