Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

OKUS USPJEHA

[FOTO] Dantes Begić ugostio najbolje hrvatske stručnjake za hranu i vino

Autor: Nikolina Lucić

22.02.2024. 20:04
[FOTO] Dantes Begić ugostio najbolje hrvatske stručnjake za hranu i vino

Foto: Luka JeličićWine Vip Event u hotelu A’mare u Zadru, u organizaciji Dantesa Begića i njegovih suradnika, još je jednom ugostio najbolje hrvatske stručnjake za hranu i vino. Gastronomske su manifestacije iznimno važan i rastući dio kako turističke, tako i poslovne industrije, jer proizvođačima, distributerima i ugostiteljima omogućavaju da se susretnu na jednom mjestu i dobiju uvid u sve potencijalne oblike suradnje. Bogata domaća i autohtona eno-gastro ponuda jedan je od najčvršćih temelja domaćeg turizma, a kvalitativan se skok naročito osjeti na području Zadarske županije, koja s pravom nosi laskavu titulu omiljene eno-gastro regije brojnih stranih turista.


Povezivanje i promocija


Promocija lokalnih proizvođača u sklopu ovog događanja ima dugogodišnju tradiciju, kojom se slavi kultura hrane, vina i ugostiteljstva. Kako bi što više podignuli kvalitetu proizvoda i usluga koji se na našem tržištu nude, važno je proizvođačima hrane i vina i njihovim potencijalnim poslovnim partnerima dati što više prilika da se susreću, surađuju i upoznaju jedni s drugima. Faktor povezivanja često je silnica koja dovodi do brojnih promjena, inovacija i novih ideja u industriji. Zadarska regija bogata je prilikama i kvalitetama, koje određeni proizvođači još uvijek ne prepoznaju dovoljno, te ne rade dovoljno na kvalitetnoj promociji. Kroz edukacije, prezentacije i promocije, zadarski proizvođači i ugostitelji tako napokon imaju priliku bolje se predstaviti potencijalnim poslovnim partnerima i tako kroz nove veze i poznanstva graditi svoju prepoznatljivost na tržištu.


Organizator Dantes Begić poručio je na otvorenju kako je odaziv eventu fantastičan, što potvrđuje kvalitetu domaće eno-gastro ponude.
– Na turneji smo po Dalmaciji. No, nismo se došli samo zabavljati, već i sklapati poslovna poznanstva i educirati se. Uvijek želimo biti posebni i drugačiji. Zadar je jedno od mjesta gdje je naše događanje iznimno dobro posjećeno i kojemu se s veseljem vraćamo. Zato smo se s partnerima odlučili i za humanu priču ove godine. Skupljamo donacije za Ligu protiv raka Zadar. Nakon višemjesečnih priprema želimo učiniti nešto više i bolje za svaki grad koji posjetimo. Na temelju bliskih i obiteljskih iskustava, želimo pomoći svima koji u životu prolaze kroz težak period, kazao je Begić te dodao kako ovakva druženja već godinama stvaraju puno više od dubokih i uspješnih poslovnih suradnji.


– Ono što mi želimo postići je imati više od prepoznatljivog sajma, a to postižemo kvalitetnim edukacijama koje nitko drugi nema. Tako podižemo kvalitetu ponude i dižemo nivo obrazovanja na višu razinu. Ovaj projekat ima dušu i emociju, poručio je Begić, uoči prve radionice fokusirane na zadarska vina, koju je vodila Manuela Plohl.


Eno-gastronomija na zadarskom se primjeru pokazala kao vrlo kvalitetan oblik turističke promocije.


Iva Bencun, direktorica zadartske Turističke zajednice kratko je, pak, poručila da Zadar s pravom uživa status grada za gastroljupce.


– Idelana je ovo kombinacija emocija, pameti i dobre hrane, poručila je Bencun, dok je u ime Zadarske županije pročelnik Ante Sjauš naglasio kako Zadarska županija ima savršene preduvijete za proizvodnju kvalitetnih namirnica.


Foto


Wine VIP Event


avatar

Snimio: Luka Jeličić


22.02.2024. 20:04Galerija

Foto: Luka Jeličić


Nadaleko poznata vina


Područje je to koje se posebno promovira već neko vrijeme, a ovo je druženje i ovakva manifestacija samo jedan dokaz da je naša regija uistinu šampion kvalitetnih domaćih gastronomskih proizvoda.


Jake snage zadarskih vinarija tradicionalno su predstavile svoja svjetski poznata vina, ali u masi ponuditelja gastronomskih delicija našla se i jedna dizajnerica ženskih torbi, jer, kako sama kaže, shik žena, osim dobre mode, voli i ukusnu hranu. Zadranka Ivana Bičanić već osam godina tako dizajnira torbice od nautičke eko kože visoke kvalitete.


– Spajamo ljubav prema modi i ljubav prema gastronomiji, dodala je Bičanić, koja aktivno radi na nekoliko projekata, ukljičujući i nedavnu modnu reviju za Dan mimoza.


Od maraštine, syracha i grka – vina zadarske regije nadaleko su poznata. Na druženju je zato bila i vinarija »Ker – Vin« iz Nadina sa svojim najboljim odabirima.


– Predstavljamo se sa 16 vina, dvije maraštine, dva grka, roseom i crnim vinima. Kvaliteta posljednje berbe nije na raznini ranijih godina, imali smo puno problema, ali uspjeli smo unatoč vremenskim nepogodama zadržati visoku kvalitetu proizvoda. Što se tiče prodaje i prezentacije, mi smo pobornici toga da se u našoj regiji na stolovima prvo uvijek nude domaća vina, što nažalost još uvijek nije tako. Kada bi bilo tako, nikada ne bismo imali dovoljne količine vina. No, naša se vina često gostima daju tek na upit, poručio je Tomislav Glavić.


– »Mas – Vin« je od početka uz Dantesa, a kad se na ovo druženje nastavi i Zadar Wine Festival, imamo pravo slavlje zadarskog vinogradarstva. Naši prijatelji vina sada imaju priliku na jednom mjestu vidjeti sva najbolja hrvatska vina, a mi zadarski vinari im, naravno, nudimo naš ekskluzivni sortiment s naglaskom na crnim sortama, kazao je Rade Bobanović dodavši kako su zadarska crna vina, iako dolaze u malim količinama, uvijek najviše kvalitete.


– Ovaj je tjedan savršena prilika da svi vinoljupci vide u kojem smjeru se razvija vinarstvo u našoj regiji i kako Ravni kotari stoje na ljestvici kvalitete vina, zaključio je Bobanović.