Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

IZLOŽBA UDRUGE LIPA ZADAR

Doživljaj stvarnog u ono maštano i nestvarno

Autor: Matea Guzalić

11.11.2022. 18:52
Doživljaj stvarnog u ono maštano i nestvarno

Foto: Mate Komina“Snovi i stvarnost” naziv je izložbe 15. međunarodne Likovne kolonije koja je danas pod organizacijom Udruge Lipa Zadar otvorena u Izložbenoj dvorani Znanstvene knjižnice Zadar.


– Ovo je 15. međunarodna likovna izložba u koju je uključeno 37 umjetnika. Neki od njih su virtualno poslali svoje slike, a neki od njih su ih uspjeli fizički donijeti. Mi smo vrlo zadovoljni što smo priveli ovaj posao kraju jer je bilo jako složeno. U planu nam je napraviti film sa svim slikama, životopisima i portretima umjetnika. Posebno želim naglasiti da su nam se ove godine pridružili i likovni umjetnici iz Maribora, izjavila je Darja Jusup, predsjednica Slovenskog kulturnog društva Lipa Zadar.

Likovna kolonija Turanj je okupila 37 umjetnika iz društava Slovenaca “Lipa” Zadar, “Triglav” Split i “Istra” Pula, Slovenski dom Zagreb, Slovenski dom Bazovica Reka, Slovenski dom Karlovac, Slovensko društvo Tuzla, a pridružili su im se i likovni umjetnici iz Zadra, Sv. Filipa i Jakova i Turnja, te likovni umjetnici iz Ljubljane, Novega mesta, Šmarjeških toplic i KD Studenci Maribor.


– Vizualno promišljanje zadane ovogodišnje teme “Snovi i stvarnost” spleteno je u nama i sve to prožimlje se u iskazivanju magičnih, realističnih ili pak potpuno apstraktnih formi koje slikar oslikava na platnu. Tonska paleta koja prati motiv često je izraz emotivnog stanja samog slikara, jer on ne može pobjeći iz svijeta u kojem živi i on će vizualno donijeti svoj doživljaj stvarnog u ono maštano i nestvarno, napisala je povodom izložbe Marija Ivoš, likovna pedagoginja i umjetnička voditeljica Likovne kolonije.


– Na kraju valja reći da slika kada je naslikana postaje jedna od milijun informacija umrežena u svijet boje i oblika koje se međusobno dotiču, pretaču i razlažu u ona divna neutralna i oslobađajuća opažanja, pa je najljepše što slikar može dobiti od gledatelja usklik: “Ova slika mi je baš lijepa!”, zaključila je Ivoš.


Svi zainteresirani mogu pogledati ovu izložbu kroz idućih tjedan dana.