Petak, 14. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

25 C°

svečani trenutak

Đakonskim ređenjem Zadarska crkva dobila tri nova službenika riječi Božje

Autor: Matea Guzalić

11.11.2023. 13:45
Đakonskim ređenjem Zadarska crkva dobila tri nova službenika riječi Božje

Foto: Mate KominaPod nježnim svjetlom svijeća u Crkvi sv. Šime u Zadru, građani su jutros svjedočili svečanom trenutku đakonskog ređenja trojice bogoslova – Antonia Oltrana, Rudija Jurasa i Tina Vidova. Misa ređenja, koju je predvodio nadbiskup mons. Milan Zgrablić, ozračila je crkveni prostor duhovnom svečanošću i radosti.


U svojoj propovijedi, nadbiskup je podsjetio okupljene na svetu prisutnost sv. Šimuna, čiji se hram diže nad svetim zemaljskim ostacima ovog velikog sveca. Sv. Šimun, koji je čitav svoj život posvetio služenju Bogu u hramu, bio je prosvijetljen Svetim Duhom te je primio veliku milost u susretu s Isusom. Nadbiskup je naglasio paralelu između svetog Šimuna i novih đakona, ističući da su i oni, poput Šimuna, prosvijetljeni Božjom riječju, vođeni istim duhom i posvećeni službi Bogu.


– Okupili smo se u ovoj crkvi pored svetih zemaljskih ostataka sv. Šimuna koji je čitav život služio Bogu u hramu. Prosvijetljen Svetim Duhom i otvorenošću Duha Svetoga, sv. Šimun je primio veliku milost. Susret sv. Šimuna s Isusom bio je vrhunac dugogodišnjeg iščekivanja u kojem je otkrio sav smisao i puninu svoga života.

I mi smo poput sv. Šimuna prosvijetljeni Božjom riječju, potaknuti i vođeni istim Duhom Božjim. Danas na osobit način iskazujemo veliku milost našoj trojici subraće – Antoniu, Rudiju i Tinu, koje nakon dugogodišnjih priprema, molitve, promišljanja i odluka uvodimo u službu đakonata, kazao je mons. Zgrablić.


U svojoj poruci novoređenim đakonima, nadbiskup je naglasio da će njihova služba biti obilježena službom oltara. Ovo uključuje ne samo pripremu euharistijskog stola, čitanje evanđelja, propovijedanje i dijeljenje svete pričesti, već i potrebu da u euharistijskim žrtvama unesu cijelog sebe.


– Vaša će đakonska služba biti obilježena i službom oltara. To ne znači da ćete samo pripremati sve što je potrebno za euharistijski stol, čitati evanđelje, propovijedati i dijeliti svetu pričest. U euharistijskim žrtvama moramo unijeti cijelog sebe, to je mjesto gdje se Krist i danas žrtvuje dajući nam svoju cjelovitu i beskrajnu ljubav, zaključio je mons. Zgrablić.Uz prisutnost obitelji, prijatelja i vjernika, ovom svečanosti ređenja, Zadar je dobio tri nova đakona. Oni su, inspirirani primjerom svetog Šimuna, spremni posvetiti svoj život služenju Crkvi i širenju Božje riječi.


 


O NOVIM ĐAKONIMA


Rudi Juras rođen je 1. ožujka 1978. u Zadru, kao drugo dijete od oca Jadrana i majke Karmele rođ. Mujan. U šesnaestoj godini primio je sakramente kršćanske inicijacije u rodnoj župi sv. Lovre u Kalima. Osnovnu školu pohađao je u Kalima i Preku, a u Zadru je završio srednju strukovnu školu. Više godina bio je zaposlen u poduzeću koje se bavi marikulturom. Dolaskom don Josipa Radića za župnika u župi sv. Lovre u Kalima 2005., potaknut njegovim propovijedima, Rudi se počinje dublje zanimati za vjeru i intenzivnije razmišljati o životu i svom životnom zvanju. Ulazi u molitvenu zajednicu Euharistijskog Srca Isusova i Marijina koju je don Josip osnovao u župi Kali. Nakon određenog vremena, u Jurasu sazrijeva odluka o svećeničkom pozivu. Postaje svećenički kandidat i bogoslov Zadarske nadbiskupije. Počekom 2019., kao bogoslov Zadarske nadbiskupije, postaje član Javnog vjerničkog društva Omnia Deo. Teološki studij završio je na Filozofsko-teološkom institutu Družbe Isusove u Zagrebu, gdje je diplomirao 2023. godine.Antonio Oltran rođen je 3. ožujka 1999., kao peto dijete Branka i Nade rođ. Bašić. Kršten je iste godine u rodnoj župi sv. Anselma u Ninu. Po završetku osnovne škole, 2013., upisao je strukovnu školu Vice Vlatkovića u Zadru, kao sjemeništarac u Nadbiskupskom sjemeništu ,,Zmajević“. Nakon položene državne mature, kao bogoslov Zadarske nadbiskupije, upisao je Filozofsko-teološki fakultet u Rijeci. Diplomirao je 2022. godine.


Tin Vidov rođen je 27. svibnja 1996. u Zadru, kao prvo dijete u obitelji Borisa i Elze rođ. Perin. Kršten je iste godine u rodnoj župi sv. Lovre u Kalima. Nakon završene osnovne škole u Kalima i Preku, upisuje Hotelijersko-turističku i ugostiteljsku školu u Zadru te maturira 2015. godine. Kao bogoslov Zadarske nadbiskupije, 2018. upisuje Filozofsko-teološki fakultet u Rijeci, gdje i diplomira u rujnu 2023. godine.