ponedjeljak, 22. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

nerealne cifre

Želite li dugoročni najam stana u Zadru? Cijene su strašne!

Autor: Goran Šimunov

23.02.2024. 09:09
Želite li dugoročni najam stana u Zadru? Cijene su strašne!

Foto: Mislav Klanac



Iako Zadarska županija od završetka ekonomske krize 2015. godine doživljava eksploziju stambene gradnje, zbog cijene novih stanova i strukture onih koji su postali vlasnici tih stanova istovremeno doživljava situaciju u kojoj je stan za dugoročni najam iznimno teško pronaći. A da ne govorimo kako su se prosječne cijene dugoročnog najma u zadnje tri godine povećale od 50 do čak 75 posto.


Potražnja za dugoročnim najmom stanova posljedica je snažnog gospodarskog jačanja Zadarske županije koja se najbolje očituje kroz povećanje broja zaposlenih.


Županija je tako nedavno objavila podatke prema kojima je na dan 31. siječnja 2014. na našem području bilo 45.761 zaposlenih, a točno deset godina kasnije, 31. siječnja 2024., taj broj je narastao na 61.783, povećanje broja zaposlenih iznosi 16.022 osobe, što iznosi 35 posto. Od ukupnog broja zaposlenih u listopadu 2023., njih 38.141 (61,73 posto) radi u gradu Zadru.


Naseljavanje zbog posla




Gospodarsko jačanje naše županije je također dovelo i do unutarhrvatskih migracija. Prema podacima Državnog zavoda za statistiku promjene udjela broja stanovnika po županijama pokazuju da je promjena broja stanovnika u posljednjem razdoblju u županijama bila neravnomjerna.


Jedina je županija iz regije Kontinentalne Hrvatske koja je povećala broj stanovnika u tom razdoblju grad Zagreb, a u regiji Jadranske Hrvatske to se dogodilo samo u Zadarskoj i Istarskoj županiji. Sve su ostale županije imale manje stanovnika nego prije.



Prema tim podacima očigledno je kako je Zadarska županija odlaske svojih stanovnika na rad u inozemstvo više nego nadoknadila dolascima građana iz drugih županija na rad na naše područje. A svima njima treba dugoročni smještaj.


Govoreći o stanju s dugoročnim unajmljivanjem stanova vlasnik jedne zadarske agencije koja se bavi i tom djelatnošću, Silvijan Cvar, otkriva nam kako se malo stanova s područja grada Zadra i okolice daje na oglašavanje najma putem njihove, ali i drugih agencija.


– Fokus oglasa je na prodaji stanova. Ako i dođe oglas za najam, to su upiti za sezonski najam, posredovanje u sezoni za punjenje tih apartmana, dok je dugoročni najam rijetkost. U našoj agenciji trenutačno za dugoročni najam imamo nekoliko stanova na Višnjiku u novogradnjama, u subvencioniranim stanovima čiji se vlasnici ne žele baviti iznajmljivanjem turistima kroz sezonu.


S obzirom da su se cijene dugoročnog najma itekako povećale, vlasnici stanova počeli su mijenjati mišljenje po pitanju tipa iznajmljivanja. Cijene dugoročnog najma stanova došle su na 600 pa i na 700 eura mjesečno, a to je dugoročno čak i isplativija solucija za vlasnike nekretnina. Cijene dugoročnog najma stanova od 600 – 700 eura sada su postale prosječne.


To je na godišnjoj razini oko sedam tisuća eura, a toliki iznos za najam stana se može uprihoditi u tri, četiri mjeseca bavljenja turizmom, pri čemu su obveze vlasnika stanova kudikamo veće, priča Cvar dodajući kako njihova agencija stanove za dugoročni najam po cijeni od 300, 400 eura nije imala više od pola godine.


Velika potražnja


– Cijene za dugoročni najam stana od 600, 700 eura mjesečno pritom se ne odnose samo na dvosobne i trosobne stanove. Imamo na našoj mrežnoj stranici agencije trenutačno oglas za stan od 40 metara četvornih u novogradnji, novonamješten, po cijeni od 700 eura mjesečno. Upita i potražnje za spomenuti stan ima, bez obzira na cijenu, ističe vlasnik ove agencije koji napominje kako je prosječna potražnja za stanovima za dugoročni najam pet puta veća od ponude.


– Prosječna cijena dugoročnog najma dvosobnog stana je prije dvije godine iznosila oko 400 eura, dok se sada za stanove ove veličine redovito traži 600 i više eura. Cijena ponuđenih dvosobnih stanova u zadnje dvije godine skočila je 50 do 75 posto, odnosno još više od stope inflacije, naglašava Cvar koji nam otkriva kako obiteljima i drugim zaposlenima koji traže stanove u dugoročni najam ovakva situacija s ponudom i još više cijenom, jako teško pada.


– Oni koji traže stanove za dugoročni najam su očajni, elementarno stambeno pitanje je gotovo pa nerješivo u Zadru. Ako još imaju agenciju kao posrednika u dugoročnom najmu stana, kao i nalogodavca najma koji uvjetuje neke ekstra naknade, stanje nije bajno. S druge strane imamo golem broj kupljenih, a praznih stanova koji čekaju sezonu kako bi u tri mjeseca zaradili novac, kaže vlasnik ove agencije.


Objave unajmitelja



Provjeravajući potražnju i ponudu za stanovima za dugoročni najam na jednoj poznatoj zadarskoj Facebook stranici može se utvrditi kako većina onih koji traže stan nije spremna ponuditi gore spomenutih 600 ili čak 700 eura mjesečno. U jednoj objavi se tako navodi kako majka s dvoje male djece traži dvosoban stan na dugoročno.


– S obzirom na to da imam malu djecu i automobil potrebno bi bilo da stan ima osigurano parkirno mjesto. Nepušač sam, nemam ljubimaca, plaćam stanarinu uredno. Poželjno da je stan u kući, ali nije uvjet. Lokacija koja dolazi u obzir je isključivo grad Zadar. Cijena je maksimalno 450 eura, stoji u oglasu.


U drugoj objavi traži se jednosoban stan za mladi par sa stalnim primanjima.


– Poželjno bi bilo da cijena najma iznosi do 500 eura na lokacijama Smiljevac, Bili brig i Bulevar, ali može biti i na drugim lokacijama, navodi se u objavi, na koju je odgovoreno s ponudom dvosobnog stana na Sinjoretovu.


Dvije ženske osobe koje su zaposlene u objavi traže dvosoban stan na dugoročno.


– Cijena najma može biti do 500, 550 eura plus režije. Lokacije koje bi bile poželjne su Novi Bokanjac, Melada, Brodarica, Plovanija i Voštarnica, no u obzir dolaze i drugi kvartovi. Po mogućnosti bi stan trebao imati i parkirno mjesto, stoji u objavi, a na koju se javila vlasnica istog stana na Sinjoretovu.