Nedjelja, 16. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

29 C°

EUROPSKO ODOBRENJE

Bušić: Suodlučivanje Grada i udruga ključ je budućeg uspjeha Centra

Autor: Nikolina Lucić

22.01.2024. 15:45
Bušić: Suodlučivanje Grada i udruga ključ je budućeg uspjeha Centra

Foto: Dina Bušić/Luka JeličićOtvorenje Centra za mlade još ćemo neko vrijeme čekati, jer Gradu Zadru odobrena je derogacija njegova otvorenja i početka rada do kraja ove godine. Centar za mlade kao prostor već mjesecima zjapi prazan, izuzev, naravno, Odjela za mlade Gradske knjižnice Zadar, koji je useljen prije nekoliko mjeseci.


Sama zgrada Centra već sada polako počinje poprimati nereprezentativne obrise, a građane je već uzrujala slika oluka iza zgrade Centra iz koje se voda cijedi ravno na novopostavljene stepenice, koje su sada prekrivene dobrim slojem zelenih gljivica.


Prijepori i svađe


Novonastalu situaciju oko Centra prokomentirala je resorna pročelnica Dina Bušić, osvrnuvši se na dosadašnji učinak Radne skupine koja bi trebala napisati statut Centra, političke razmirice i posljedice po zadarske udruge koje čekaju na otvorenje.
Gradu je do kraja godine odobreno produljenje roka za otvorenje Centra, tj. od nadležnih im je europskih institucija dana derogacija roka do kojeg se objekt mora staviti u punu funkciju i sada do kraja ove godine imaju novu priliku dogovoriti se napokon o tome kako bi Centar trebao funkcionirati i kada će napokon otvoriti svoja vrata.


– Upravljanje Centrom za mlade kroz javnu ustanovu zapravo je uzus u Hrvatskoj, osobito kad se radi o infrastrukturi većeg kapaciteta, a pri čemu moram naglasiti da ovako veliki i u potpunosti novoobnovljeni objekt ima samo Zadar. Da je ustanova jedan od najčešćih modela, govore nam brojni primjeri, a posljednji je i šibenski, koji je kroz svoje analize došao do zaključka kako je optimalno da se Centrom upravlja kroz javnu ustanovu, istaknula je Bušić, naglasivši kako je suodlučivanje Grada i udruga ključ budućeg uspjeha Centra.


Osnivanje Centra za mlade praktički je od samog početka projekta predmet prijepora i svađa. Prostor kojim bi se trebale koristiti zadarske udruge i koji bi bio okupljalište mladih, tako je u svađama počeo gubiti svoju prvotnu draž, a ideja suupravljanja Centrom za mlade čini se sve nerealnijom. Jer, bez obzira na političku obojenost, pitanje upravljanja Centrom i odlučivanja o programskim smjernicama treba odražavati osjećaje i interese mladih, a ne ono što gradski političari misle da mlade zanima. Disonantni tonovi koji se konstantno vezuju uz Centar za mlade prijete da on i njegova funkcija mladima jednostavno postanu nevažnima i nezanimljivima.


Dva zapisnika


– Suodlučivanje je bilo implementirano od samog početka u sve korake Grada Zadra na temu upravljanja Centrom, na temu kreiranja programa, na temu kriterija, na temu potreba interijerske i tehničke opreme u samoj zgradi, a uz navedeno, sam gradonačelnik, otvorio je vrata radu Radne skupine te joj dao na povjerenje i daljnju suradnju, predlaganje statuta i predlaganje vršitelja dužnosti, rekla nam je Bušić, koju smo upitali i je li otvorenje Centra do kraja godine izvediv pothvat.


– To ovisi o Gradskom vijeću. Činjenica jest da opet funkcioniramo temeljem Odluke o nužnim rashodima i izdacima i u ovim se trenutku ne može preuzeti obveza financiranja rada ustanove. Za to vrijeme, radimo na onome na čemu možemo, a to su prijave na tekuće nacionalne i europske projekte koji se tiču opremanja, programa za mlade te edukacije i usavršavanja na nacionalnoj i međunarodnoj razini u radu s mladima, poručila je pročelnica, te se osvrnula na radnu skupinu i pisanje statuta Centra.


– O radu Radne skupine za sad sam upoznata kroz dva dostavljena zapisnika. Radna skupina do sada je održala dva sastanka, a sukladno dostavljenom, do sada je dala prijedloge u jednom dijelu proširenja Prijedloga Odluke o osnivanju ustanove i prijedlog v.d.-a. Konačan prijedlog odluke nije donesen, a o prijedlogu statuta, kako je iz zapisnika vidljivo, još nije bilo riječi. Stoga smo im u ime Grada uputili poziv na sastanak, najavila je Bušić.


Danas sastanak


Maja Šimić, voditeljica udruge »Dragon teatar Zadar«, v.d. ravnateljice Centra za mlade s kolegama iz Radne skupine ima zadatak sastaviti statut Centra, koji će potom ići u raspravu i na glasanje Gradskom vijeću.


Radna skupina odabrana je javnim natječajem koncem prošle godine. Kroz dva sastanka odradila je korekcije postojeće Odluke o osnivanju kulturne ustanove.


– Zbog blagdana i školskih praznika napravljena je logična i dogovorena pauza u radu. Sljedeći sastanak je u ponedjeljak i započinjemo rad na statutu. Prema dosadašnjim iskustvima rada na statutima organizacija u čijem sam osnivanju sudjelovala, mogu reći da se takav rad može kvalitetno obaviti kroz nekoliko sastanaka, a kakva će biti dinamika istih to će ovisiti o članovima Radne skupine, kazala je Šimić te dodala kako je sastanak danas te započinje i rad na statutu. Spomenula je i svoje ograničene ovlasti.


– Trenutno sam u statusu predložene osobe za vršiteljicu dužnosti ravnateljice od strane radne skupine. Gradonačelnik treba potvrditi moje imenovanje i ustanova se treba osnovati kako bi sve bilo službeno. Sva pitanja i problemi vezani za zgradu i okoliš su trenutno izvan mojih ovlasti i moj komentar je da se upoznajem s dosadašnjim procesima vezanim za izvođenje radova i opremanje, te da na iste ne mogu utjecati dok se Centar ne otvori i dok se moje imenovanje ne potvrdi od strane izvršne vlasti, istaknula je Šimić.


Maja Šimić