Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Konačno natječaj

Za voditelja brodice Natura Jadere javilo se 12 kandidata

Autor: Marina Vlakić

28.01.2023. 13:55
Za voditelja brodice Natura Jadere javilo se 12 kandidata

Foto: Marina Vlakić



Pola godine od nabavke dviju brodica, Županijska javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Natura Jadera konačno je objavila natječaj za voditelja brodica. S obzirom da je riječ o brodicama nabavljenim sredstvima europskih fondova te da je prvi natječaj poništen, direktora Damira Perića pitali smo koliko su prijava zaprimili, koliko je kandidata ispunilo uvjete te je li održana probna vožnja i izabran najbolji kandidat za ovaj posao.


Perić odgovara kako je na natječaj stiglo 12 prijava, osam je kandidata ispunilo uvjete te su obaviješteni da mogu pristupiti testiranju, a provjera praktične plovidbe još nije održana, napominje Perić, dodajući kako će nam javiti koji je kandidat imao najveći broj bodova ili ako je bilo više kandidata s istim brojem bodova.


Bit će zanimljivo pratiti tijek natječaja s obzirom da je prvi natječaj objavljen još u srpnju prošle godine poništen. Direktor Natura Jadere kasnije je za naš list izjavio da je odluka o poništenju natječaja donesena nakon provedene rasprave zbog »traženja mogućnosti većeg broja kvalitetnih prijava, te odvajanja namješteničkog radnog mjesta voditelj brodice i službeničkog položaja s posebnim ovlastima čuvara prirode, za što je trebalo dodatno uskladiti akte Ustanove«.




Uskoro ćemo tako znati tko je odabran za voditelja brodice i kada će one konačno krenuti u plovidbu s obzirom da je riječ o skupim plovilima tipa G23-5, opremljenim najmodernijom tehnikom i sredstvima komunikacije, duljine 6,85 metara. Naime, osnovna svrha nabave plovila je, osim terenskog obilaska i nadzora zaštićenih područja, uklanjanje invazivnih vrsta flore i faune, monitoring staništa i vrsta te neposredni nadzor zaštićenih prirodnih vrijednosti i provođenje edukacijsko-informativnih radionica. Dakle, svrha im je vrlo važna za očuvanje flore i faune Zadarske županije, zbog čega brodice što prije trebaju u nadzor umjesto što već pola godine stoje privezane u Marini Zadar.