Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

TOTALNA NEUSKLAĐENOST

Brodovi Nature Jadere, kupljeni sredstvima EU-a, već četiri mjeseca privezani u luci!

Autor: Marina Vlakić

04.11.2022. 16:51
Brodovi Nature Jadere, kupljeni sredstvima EU-a, već četiri mjeseca privezani u luci!

Foto: ArhivaDva broda Nature Jadere, ukupne vrijednosti milijun i pol kuna, dobivena sredstvima europskih fondova, nakon četiri mjeseca od uplovljavanja u zadarsku luku još uvijek stoje – neiskorišteni!


Da netko od nadležnih europskih institucija koje su odobrile sredstva od 200.000 eura za brodove zna da su još uvijek na vezu, vjerojatno bi požalio zbog ovako velike investicije za očuvanje prirode Zadarskoj županiji, međutim, nekoga ovdje očito nije briga za to. Brodovi opremljeni svom mogućom tehnikom za nadzor zaštićenih dijelova prirode stoje u Marini Zadar i tek im netko povremeno upali motor kako bi se moglo reći da plovila ipak ne miruju. Nekad ih netko i provoza kako bi se ostavio dojam da su u upotrebi, međutim, naše je istraživanje pokazalo da su brodovi zasad ipak propala investicija EU-a u zaštitu prirodnih rezervata naše županije jer ni nakon više od četiri mjeseca još nisu niti pronašli voditelje brodica.


Poništili natječaj za voditelja brodice


O sudbini brodova najbolje govori i dokument na internetskim stranicama županijske Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode, koji otkriva da Natura u gotovo pet mjeseci nije bila u stanju zaposliti voditelja brodice kako bi plovila konačno dobila svoju svrhu. Naime, pod rubrikom »Natječaji« ravnateljstvo je objavilo »Odluku o poništenju natječaja za radno mjesto motritelj-voditelj brodice (čuvar prirode)«, a koja potječe još iz 8. srpnja ove godine! Dakle, već preko četiri mjeseca nisu niti objavili novi natječaj.
Ravnatelju Nature Jadere, Damiru Periću, stoga smo uputili pitanja: Zbog čega je natječaj poništen, kada će objaviti novi te zašto brodovi još uvijek nisu u upotrebi s obzirom da su nabavljeni sredstvima EU-a te da je 24. lipnja izjavio da će »brodovi u plovidbu za desetak dana«.


Naime, dolazak brodova u zadarsku luku naše su kamere zabilježile upravo tog 24. lipnja kada nam je ravnatelj decidirano izjavio da će brodovi u plovidbu za desetak dana te da će djelatnicima Nature Jadere puno pomoći u nadzoru zaštićenih područja s obzirom da su se dosad snalazili posuđujući brodove.


– Brodovi prekrasno izgledaju, svaki od njih vrijedan je oko 100.000 eura. Oba će biti stacionirana u marini u Zadru dok ne riješimo svu dokumentaciju i registriramo ih, nakon čega jedan odlazi u Novigrad jer je namijenjen čuvanju tog dijela. Tako smo dogovorili s Lučkom upravom i načelnikom Općine Novigrad te sada dogovaramo i postavljanje kamere na privezištu kako bismo osigurali brod s obzirom da je riječ o sredstvima Europske unije te da moramo ispoštivati sve kako nam je naloženo. Ovim smo brodovima dobili jako puno, kao i s najnovijim planovima upravljanja, kazao nam je tada Perić, čak dodajući da u puno njihovih područja dosad nisu mogli »te bi za prijevoz zamolili Lučku kapetaniju ili Javnu vatrogasnu postrojbu Grada Zadra«.


«Potpuno operativne tek iduće godine«


O privezanim brodovima i poništenom natječaju Perić danas kaže:


– Nabava dviju brodica za redovnu djelatnost Nature Jadera iz sredstava EU-a veliki je iskorak. Sukladno prethodno važećim općim aktima Nature Jadera raspisan je i proveden natječajni postupak za radno mjesto motritelj-voditelj brodice-čuvar prirode o čemu je na redovitoj sjednici izvješteno Upravno vijeće. Nakon provedene rasprave donesena je Odluka o poništenju natječaja, a zbog traženja mogućnosti većeg broja kvalitetnih prijava, te odvajanja namješteničkog radnog mjesta voditelj brodice i službeničkog položaja s posebnim ovlastima čuvara prirode za što je trebalo dodatno uskladiti akte Ustanove. U međuvremenu je to i napravljeno te je novi natječaj u pripremi i realizacija istog se očekuje do kraja godine s čime bi od početka sljedeće godine brodice bile potpuno operativne. Važno je napomenuti da se u međuvremenu u slučaju potrebe brodice koriste pomoću vlastitih unutarnjih ili vanjskih ljudskih resursa, ali smo uvjerenja da donijete odluke idu u prilog povećanja učinkovitosti Ustanove i održivog poslovanja te dugoročno kvalitetnog rješenja, tvrdi ravnatelj koji priznaje da bi brodice »bile potpuno operativne« tek početkom sljedeće godine.


No, teško da i tada s obzirom na to da novi natječaj nije niti objavljen, da kandidati nisu testirani niti su odradili probni rok. Za komentar smo stoga upitali i predsjednika Upravnog vijeća Nature Zorana Šikića koji, pak, kaže da je problem nastao zato što se u natječaj išlo prije usklađenja s pravnim aktima, a što je morao učiniti ravnatelj Nature.


Ravnatelj predložio poništenje natječaja


– Ravnatelj je predložio da se ne izvrši izbor, već da se natječaj poništi s obzirom na to da je trebalo izmijeniti akte, konkretno Upravnom vijeću je smetalo da je u istoj osobi i čuvar prirode i voditelj brodice jer to su dvije nadležnosti. Čuvar prirode je osoba s posebnim ovlastima, prolazi poseban postupak i imenuje ga Upravno vijeće, a voditelj brodice je namještenik i o njemu odlučuje ravnatelj. Na takvom brodu trebaju biti dva čovjeka i to je u međuvremenu u aktima izmijenjeno te smo ravnatelju dali nalog da pripremi novi natječaj, kazao nam je Šikić, a na pitanje je li u tom slučaju bilo neozbiljno ući u natječaj bez da su se prethodno provjerili svi pravni akti, pojašnjava kako bi bilo puno bolje da je sve bilo spremno, iako su do ovoga dovele i objektivne okolnosti jer se nije odmah znalo hoće li dobiti jedan ili dva broda.


Šikić smatra da se brodice mogu koristiti i bez voditelja jer da u Ustanovi postoje ljudi koji imaju potrebne dozvole za upravljanje tim brodovima, ali oni imaju i drugi djelokrug rada te bi »bilo kudikamo bolje da se zaposli za početak jednog čovjeka«


Ostaje vidjeti kako će županijska ustanova riješiti problem natječaja te hoće li zbog novog tumačenja pravnih akata morati zaposliti i dodatan broj čuvara prirode s obzirom na to da se pravdaju time da je natječaj poništen zbog »odvajanja namješteničkog radnog mjesta voditelj brodice i službeničkog položaja s posebnim ovlastima čuvara prirode«.