Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Natura Jadera

Natječaj za voditelja brodice nakon što su im brodovi pola godine stajali neiskorišteni

Autor: Marina Vlakić

09.01.2023. 11:43
Natječaj za voditelja brodice nakon što su im brodovi pola godine stajali neiskorišteni

Foto: JU Natura JaderaDva broda županijske Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode, Natura Jadere, već više od pola godine stoje privezani u Marini Zadar.


Iako su u Zadar dopremljeni još 24. lipnja prošle godine kada je ravnatelj Nature, Damir Perić najavio da će »brodovi u plovidbu za desetak dana«, plovila vrijedna 1,5 milijuna kuna (200 tisuća eura), kupljena sredstvima europskih fondova, još uvijek stoje neiskorištena na privezištu Marine.


Poništen prvi natječaj


No, čini se kako je netko u Županiji konačno shvatio da bi zbog toga mogli imati problema s EU institucijama te nam je ravnatelj Perić, na pitanje zašto još uvijek nisu raspisali novi natječaj za motritelja-voditelja brodice odgovorio kako natječaj upravo ide.

– Natječaj ide vjerojatno 9. siječnja 2023. godine. Objava će biti na stranicama Nature Jadere JU pod »Novosti« i na stranicama Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, navodi Perić.


To znači da brodice još uvijek neće u plovidbu budući da tek predstoji zaprimanje prijava, razgovori s kandidatima, testna vožnja te probni rad koji traje šest mjeseci. A upravo je natječaj razlog zašto su oba broda ovako dugo privezana za obalu nakon što je Upravno vijeće poništilo prvi natječaj objavljen još u srpnju.


Ravnatelj Damir Perić, na naš upit u studenom prošle godine, odgovorio je kako je nabava dviju brodica za redovnu djelatnost Nature Jadere iz sredstava EU-a velik iskorak te da je, sukladno prethodno važećim općim aktima Nature Jadere, raspisan i proveden natječajni postupak za radno mjesto motritelj-voditelj brodice-čuvar prirode, o čemu je na redovitoj sjednici podnesen izvještaj Upravnom vijeću.


Traže »veći broj kvalitetnih prijava«– Nakon provedene rasprave donesena je Odluka o poništenju natječaja, a zbog traženja mogućnosti većeg broja kvalitetnih prijava, te odvajanja namješteničkog radnog mjesta voditelj brodice i službeničkog položaja s posebnim ovlastima čuvara prirode za što je trebalo dodatno uskladiti akte Ustanove.


U međuvremenu je to i napravljeno te je novi natječaj u pripremi i realizacija istog se očekuje do kraja godine, s čime bi od početka sljedeće godine brodice bile potpuno operativne.


Važno je napomenuti da se u međuvremenu u slučaju potrebe brodice koriste pomoću vlastitih unutarnjih ili vanjskih ljudskih resursa, ali smo uvjerenja da donijete odluke idu u prilog povećanja učinkovitosti Ustanove i održivog poslovanja te dugoročno kvalitetnog rješenja, kazao je tada ravnatelj priznajući da će brodice biti »potpuno operativne« tek početkom ove godine.


Uskoro bismo trebali saznati tko su odabrani voditelji brodica te kada će one konačno krenuti u plovidbu s obzirom da je i sam direktor Perić izjavio kako je odluka o poništenju natječaja donesena i zbog »traženja mogućnosti većeg broja kvalitetnih prijava«.Podsjetimo, riječ je o brodovima tipa G23-5 s najmodernijom tehničkom opremom i sredstvima komunikacije, duljine 6,85 metara. Osnovna svrha nabave plovila je, osim terenskog obilaska i nadzora zaštićenih područja, uklanjanje invazivnih vrsta flore i faune, monitoring staništa i vrsta, neposredni nadzor zaštićenih prirodnih vrijednosti, provođenje edukacijsko-informativnih radionica.