Srijeda, 12. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

24 C°

Politička saga na Viru

Vučetić sazvao sjednicu za 15, ministar Malenica za 17 sati

Autor: Vanja Mirčeta

07.11.2022. 13:19
Vučetić sazvao sjednicu za 15, ministar Malenica za 17 sati

Foto: Arif SitnicaNakon što je ministar pravosuđa i uprave, Ivan Malenica, 26. listopada 2022. godine donio odluku o sazivanju sjednice Općinskog vijeća Općine Vir sa samo jednom točkom dnevnog reda, nakon što je ista prethodno već u tri navrata otkazivana, danas za 17 sati, čini se da politička saga oko ove teme i dalje ne jenjava. Naime, prema svemu sudeći, danas bi mogla imati i svoj vrhunac. Dakle, temeljem zahtjeva više od jedne trećine članova predstavničkog tijela na današnjem dnevnom redu treba biti donošenje odluke o razrješenju predsjednika Općinskog vijeća Općine Vir Antonia Vučetića. Zahtjev za Vučetićevom smjenom potpisalo je sedam od ukupno trinaest vijećnika.


Prema riječima, Josipa Bašića, vijećnika još uvijek aktualni predsjednik virskog Općinskog vijeća Antonio Vučetić je usprkos odluci ministra Malenice sjednicu Općinskog vijeća zakazao danas za 15 sati. Zbog navedenog Bašić je održao konferenciju za novinare ispred zgrade Zadarske županije s ciljem dobivanja potpore župana Božidara Longina oko ovog problema koji sve više prijeti eskalacijom političkih sukoba oponenata u Viru.


Kršenja zakona


– Došli smo od županijskih vlasti tražiti da sukladno svojim ovlastima i komunikacijom s Ministarstvom pravosuđa i uprave odrede službenika koji će kontrolirati provedbu odluka ministra Malenice, a to je sazivanje sjednice Općinskog vijeća u 17 sati u Općini Vir s jednom točkom, po odluci ministra, o razrješenju predsjednika Vijeća, Antonia Vučetića te uz naše moguće dopune. Budući da Vučetić opstruira tu odluku, očito, jer je sazvao sjednicu danas za 15 sati, ignorirajući odluku ministra, čime bi direktno i grubo prekršio zakon, kako on tako i načelnik Marino Radović. Mi želimo to spriječiti, želimo da Županija reagira i iskomunicira cijelu ovu situaciju s ministarstvom te odrede službenika koji će to spriječiti, naglasio je Bašić.
Prema njegovim riječima, sedam od ukupno trinaest vijećnika, pojavit će se na današnjoj sjednici, onoj u 17 sati, koju je zakazao ministar Malenica, a ne na onoj u 15 sati koju je sazvao još uvijek aktualni predsjednik Općinskog vijeća, Vučetić, te imaju ovlasti održati sjednicu bez Vučetića, te ga na istoj smijeniti, a na njegovo mjesto postaviti nekog iz svojih redova, novoformirane većine u Općinskom vijeću.


Nema obračuna


Ako uspije današnja Vučetićeva smjena, nemamo namjeru političkih obračuna s oponentima. Naime, Marino Radović je općinski načelnik izabran većinom glasova, što nikada nismo osporavali i s njim želimo ostvariti korektnu suradnju, odnosno, naš predsjednik Općinskog vijeća je dužan ostvarivati tu suradnju i tu ne vidimo nikakav problem. Dakle, o njemu ovisi želi li surađivati s Vijećem i raditi za dobrobit Vira, kazao je Bašić.


S imenom potencijalnog novog predsjednika Općinskog vijeća nije želio izlaziti u javnost te je odlučio da to ime ostane iznenađenje za današnju sjednicu, onu zakazanu za 17 sati.


– Iako je Vučetić sazvao sjednicu u 15 sati, mi dolazimo u 17 sati jer mi smatramo da je ministar Malenica hijerarhijski iznad Antonia Vučetića. Ako se on tada ne pojavi, mi imamo ovlaštenje održati sjednicu bez njega, sukladno ministrovoj odluci. I tada ga možemo smijeniti. Dakle, on nije potreban za tu sjednicu. Može doći i ne mora, nama je sasvim svejedno, mi ćemo tu sjednicu održati s njim ili bez njega, zaključio je Bašić.