Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Planovi

Vodovod za Pridragu i Paljuv, uređenje cesta i plaže Vrulje

Autor:

13.01.2023. 16:11
Vodovod za Pridragu i Paljuv, uređenje cesta i plaže Vrulje

Foto: Jabuka TVProračun Općine Novigrad za 2023. godinu iznosi 2,7 milijuna eura, a prema riječima Jose Klapana, načelnika, iznos je na razini prošlogodišnjeg.


U tim okvirima nastojat će završiti već započete projekte od kojih Klapan ističe popločavanje povijesne jezgre u Novigradu te dovršetak i stavljanje u funkciju Muzeja ribarstva i ribarskog alata, što bi trebalo biti završeno do početka turističke sezone.


– U Pridrazi je u planu završetak projekta izgradnje vodovodnih cjevovoda što iznosi nešto manje od 30 tisuća eura, a također ćemo sanirati nerazvrstane ceste. U Pridrazi je u planu i uređenje dijela plaže Vrulja, što obuhvaća izgradnju parkirališta te postavljanje rampe u more za invalide, ali i uređenje samog okoliša uz i na plaži. Na uređenje plaže ćemo otprilike utrošiti oko 75 tisuća eura, rekao je Klapan.


izgradnja cjevovoda


Pomoć učenicima i studentima
Projekti čiji se završetak očekuje tijekom godine provest će se i u Paljuvu, gdje je također planiran dovršetak cjevovoda u što će se uložiti 30 tisuća eura i to u naseljima Portade i Baždarići, a cilj Općine je i završeti uređenje dviju nerazvrstanih cesta.


– Naš proračun nije velik, a sve trebamo uklopiti, od održavanja javne rasvjete, sredstva za dva nogometna kluba, za dva DVD-a, KUD, umirovljenike, učenike, socijalne slučajeve, održavanje groblja…, nabrojio je Klapan.


Općina učenicima osnovnih škola financira nabavu radnih bilježnica i materijala, a studentima, njih 21, isplaćuje potpore u iznosu 46 eura mjesečno.


Novina u općini Novigrad je skorašnji početak projekta »Zaželi« čija je vrijednost 66,4 tisuće eura, a koji se financira iz europskih sredstava.


– Natječaj je već raspisan i očekujem kako će projekt uskoro krenuti. U planu je zapošljavanje devet žena starijih od 50 godina od kojih bi svaka skrbila za šest korisnika na području općine. Interes ženskih osoba za sudjelovanje u ovom projektu je velik, rekao je Klapan.


Poslovna zona u Pridrazi


U Novigradu uskoro s radom kreće i nova poslovna zona u mjestu Pridraga izgrađena na površini od 12 hektara, a interes poduzetnika za zemljištem u Zoni već sada je velik.


– Zona čeka uporabnu dozvolu i tehnički pregled i kada to bude gotovo kreće s radom, najavio je Klapan, dodavši kako će se u njoj otvoriti minimalno 50 radnih mjesta, a vjerojatno i više.


Od europskih projekata, zasada, Općina nema u planu prijavljivati se na natječaje jer kaže, još uvijek čekaju sredstva za novi dječji vrtić u Pridrazi koji radi već godinu dana.


– Izgradnja vrtića nas je koštala 10,5 milijuna kuna, od čega su bespovratna sredstva sedam milijuna kuna jer smo se za njegovu izgradnju prijavili na mjeru 741 Ministarstva poljoprivrede. Međutim, još uvijek nam nisu platili 3,7 milijuna kuna, pa smo morali dignuti kredit kako bi završili ovaj projekt i platili ga iz proračuna. Također, završili smo prošle godine i edukativne staze u Paljuvu te projekt Novigradska dagnja, za što također još uvijek čekamo novac iz europskih sredstava, kazao je Klapan.