Utorak, 26. rujna 2023

Weather icon

Vrijeme danas

23 C°

Ponosni na uspjeh

Vjetar u jedra najpomorskijem mjestu u županiji i školi - brendu u obrazovanju pomoraca

08.12.2022. 14:29
Vjetar u jedra najpomorskijem mjestu u županiji i školi - brendu u obrazovanju pomoraca

Foto: Mate KominaU sklopu Dana pomorstva i unutarnje plovidbe, kojeg tradicionalno povodom blagdana Svetog Nikole organizira Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture na svečanoj akademiji uručene su nagrade istaknutim pojedincima te poduzećima iz područja pomorstva i unutarnje plovidbe. Među sedam laureata, dvoje ih je iz Zadarske županije. Nagradu za doprinos u promicanju pomorske kulture dobila je Udruga pomoraca Sveti Nikola Vrsi, a za doprinos u unaprjeđenju pomorske znanosti i obrazovanja nagrađena je Pomorska škola Zadar. Predsjedniku Udruge pomoraca Nevenu Predovanu nagradu je uručila Nina Perko, ravnateljica Uprave pomorstva, dok je ravnatelju Pomorske škole Zadar Marinu Periniću nagradu uručio župan Božidar Longin.


Ministarstvo prepoznalo trud


Zanimljivo je kako oba nagrađena predstavnika iz naše županije dolaze iz najpomorskijeg mjesta u županiji – iz Vrsi. Prema riječima predsjednika Predovana, ovaj izniman uspjeh je kruna dugogodišnjeg rada i truda kojeg ulaže njihova udruga, osnovana 2003. godine.


– Ponosni smo i sretni što je Ministarstvo prepoznalo naš rad, trud i zalaganje u području pomorstva. Godinama neumorno radimo i na razne načine ističemo tu našu bogatu, pomorsku tradiciju. Nagrada nam daje vjetar u jedra da u budućnosti budemo još bolji, ističe Predovan, dodajući kako su posebno ponosni na manifestaciju Dani pomorstva, koja je prošle godine organizirana prvi put.
– Svake godine, svetom misom i komemorativnim programom tradicionalno obilježavamo Svetog Nikolu, ali smo u lipnju ove godine, u povodu Svjetskog dana pomoraca organizirali Dane pomorstva. Manifestacija je trajala četiri dana, a iznimno sadržajan program privukao je posjetitelje iz svih krajeva Hrvatske i svijeta. Vjerujem kako će taj događaj u budućnosti postati glavni promotor pomorstva našeg mjesta, uvjeren je Predovan. Izaslanstvo Udruge sudjelovalo je, na poziv predsjednika Uprave Davida Sopte, i na obilježavanje 75. rođendana Jadrolinije.


Pomorskoj školi novi poticaj za izvrsnost


– Uputio sam poziv gospodinu Sopti, državnom tajniku Josipu Bilaveru te svim visokim uzvanicima da sudjeluju iduće godine na manifestaciji Dani pomorstva u Vrsima. Vjerujem kako će prihvatiti navedeni poziv te na taj način odati priznanje Vrsima, koje su u prošlom stoljeću dale preko sedam stotina pomoraca, naglasio je predsjednik Udruge.


Dobivenom nagradom zadovoljan je i ravnatelj Pomorske škole Marin Perinić, koji kaže kako im je ovo druga nagrada Ministarstva.


Foto: Arif Sitnica


– Nagrada nam je pokazatelj kako Ministarstvo cijeni sav naš trud i zalaganje te nam je poticaj za dalje, da budemo još uspješniji i da i dalje budemo jednostavno prvi. Moram istaknuti kako nam je ovo već druga nagrada Ministarstva mora, prometa i infrastrukture. Naime 2011. smo također prepoznati kao brend u obrazovanju pomoraca te smo i te godine dobili nagradu za unaprjeđenje pomorske znanosti i obrazovanja, kaže Perinić te ističe kako rezultati Pomorske škole, ne mogu biti drugačiji, osim izvrsni, zbog dobre suradnje.


– Uz našeg osnivača, Zadarsku županiju, Ministarstvo mora se već godinama pokazuje kao kvalitetan i dobar partner jer iznimno cijeni pomorsko obrazovanje stoga nije ni čudno da uz tako dobru sinergiju svih institucija Pomorska škola Zadar postiže tako dobre rezultate, zaključuje ravnatelj Perinić.


Marin Perinić nije krio osmijeh zbog nagrade