Srijeda, 17. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Novčana pomoć

Najveća božićnica u županiji tisuću, a najmanja – tek 25 kuna

Autor: Toni Perinić

28.11.2022. 14:58
Najveća božićnica u županiji tisuću, a najmanja – tek 25 kuna

Foto: PixabayNešto manje od mjesec dana dijeli nas od najradosnijeg kršćanskog blagdana – Božića. Približavanjem tog blagdana aktualiziralo se pitanje novčanih pomoći odnosno božićnica za umirovljenike i socijalno ugrožene osobe koje isplaćuju jedinice lokalne samouprave. Odlučili smo s toga među općinama i gradovima provesti anketu i saznati tko isplaćuje božićnice, po kojim uvjetima i o kojem se iznosu radi.


Među četiri grada u našoj županiji, izuzev Zadra, božićnice isplaćuju Biograd i Pag. Biograjci i Biograjke s mirovinom od stotinu kuna mogu računati na jednokratnu pomoć, božićnicu od tisuću kuna, dok je za one s mirovinom od četiri tisuće kuna predviđen iznos od, vjerovali ili ne – dvadeset i pet kuna. Sumnjičavi u podatak koji nam je dostavljen, kontaktirali smo Grad Biograd, a djelatnica nam je potvrdila kako nije riječ o pogrešci. Umirovljenici s mirovinom većom od četiri tisuće kuna nemaju pravo na jednokratnu pomoć. Dodatak na mirovinu mogu očekivati i stanovnici grada Paga, a dijelit će se u periodu od 1. do 23. prosinca.


Grad Pag isplatit će božićnice


– Ukoliko je mirovina do dvije i pol tisuće kuna novčana potpora iznosit će 250 kuna, a za mirovine od 2500,01 kuna do 3.500 kuna 150 kuna. Socijalno ugroženim osobama isplatiti će se novčani dodatak u iznosu od 200 kuna, kazali su iz Ureda gradonačelnika Ante Fabijanića.
Nin, Obrovac i Benkovac ne isplaćuju ove godine jednokratnu potporu umirovljenicima, a razlozi su većinom financijske prirode.


– Grad Obrovac je prije pandemije umirovljenicima i socijalno ugroženim osobama davao darove u vrijednosti 100 kuna po korisniku. Za vrijeme pandemije oni se nisu darovali, no u budućnosti se planira isto izdvajati za darove kako za Božić tako i za Uskrs, istaknuli su iz grada Obrovca, dok Benkovčani kao razlog neisplate ističu lošu financijsku situaciju.


– Grad Benkovac nije u financijskoj mogućnosti isplaćivati božićnice umirovljenicima i socijalno ugroženim osobama na svom području, pa nije u svom proračunu niti planirao sredstva za tu namjenu. Naime, Grad dobiva pomoć od Državnog proračuna koko bi se mogao razvijati i dovesti do faze razvoja u kojoj će se moći isplaćivati božićnice i druge pomoći potrebitima na svom području, objasnila je Ljiljana Čerina Bljaić, pročelnica Upravnog odjela za proračun, financije i gospodarstvo Grada Benkovca.


Općine Ražanac, Posedarje, Sukošan, Galovac, Škabrnja, Novigrad i Kali ne isplaćuju nikakve financijske potpore umirovljenicima povodom blagdana, dok iz Općine Tkon kažu kako još definitivno nisu odlučili hoće li darivati svoje mještane treće životne dobi, ali su ranijih godina dijelili poklon pakete u vrijednosti od 150 do 200 kuna. Načelnik Novigrada Joso Klapan, pak, kaže kako imaju mnoštvo drugih aktivnosti i nisu u mogućnosti izdvojiti sredstva za ovu namjenu.


– Božićnice nismo isplaćivali ranije, a nećemo ni ove godine jer nemamo financijskih mogućnosti. Da kojim slučajem nemamo dva velika nogometna i tri boćarska kluba u Županijskoj ligi, dva kulturno umjetnička društva, općinsku knjižnicu i čitaonicu ili Etnološki i budući Muzej ribarstva i ribarskog alata sigurno bi mogli isplaćivati potpore umirovljenicima, uvjeren je Klapan.


Pozitivan preokret u Jasenicama


Općina Vir je već godinama prepoznata po izdašnim uskrsnicama i božićnicama, koje i ove godine iznose tisuću kuna za sve umirovljenike.


– Naša Općina jednokratnu materijalnu potporu povodom božićnih i novogodišnjih blagdana za najugroženije kategorije građana isplaćuje od 2004. godine. U protekloj godini izdvojili smo nešto manje od milijun kuna za navedenu potporu, naglasio je općinski načelnik Vira Marino Radović. Prekomorska, susjedna općina Vrsi također daruje umirovljenike i socijalno-ugrožene osobe s pet stotina kuna. Riječ je o dugogodišnjoj tradiciji i praksi kojom se uveseljava oko petsto mještana.


– Umirovljenicima potpora jako puno znači, s obzirom na visinu primanja. Vjerujem kako će im naš mali znak pažnje uljepšati predstojeće blagdane, kratko je prokomentirao vrški načelnik Luka Perinić. Privlaka također isplaćuje petsto kuna božićnice, ali samo korisnicima Centra za socijalnu skrb čija primanja ne prelaze 1600 kuna te koji ostvaruju pravo na zajamčenu minimalnu naknadu ili pravo na osobnu invalidninu ili pravo na doplatak za pomoć i njegu.


Prvi put ove godine s isplatama božićnica kreće Općina Jasenice. Oni će svojim mještanima starijima od 55 godina i čija mirovina, invalidska ili starosna ne prelazi 2.500 kuna isplaćivati dvije stotine kuna. Isti iznos mogu očekivati i stanovnici općine Zemunik, ali pritom moraju imati najmanje 65 godina te iznos njihove mirovine ne smije prelaziti 2.600 kuna.


Svoje stanovnike će darivati i u općini Gračac, ali još ne znaju kojim iznosom, s obzirom da on ovisi o broju prijavljenih.


Javni poziv Općine Bibinje


­- Općina Gračac već petu godinu isplaćuje jednokratne novčane pomoći u prigodi božićnih blagdana, sukladno Socijalnom programu, samo umirovljenicima s prebivalištem na području općine Gračac koji imaju mirovinu u ukupnom iznosu (tuzemna i inozemna zajedno) do 1.600 kuna. Točan iznos isplate pomoći po umirovljeniku odredit će se nakon zatvaranja ovog poziva raspodjelom ukupno osiguranih 195 tisuća kuna na broj podnositelja koji podnesu pravodobne i potpune zahtjeve te ispune kriterije poziva, navodi nam Bojana Fumić, pročelnica Jedinstvenog upravnog odjela Općine Gračac napominjući kako su dosad pojedinačne isplate do sad iznosile oko šesto kuna. U Bibinjama također uskoro kreću prijave za božićnice, koje se isplaćuju od prošle godine.


– Sukladno Javnom pozivu koji će biti objavljen na službenim stranicama Općine Bibinje, pravo na isplatu imat će svi umirovljenici s prebivalištem na području općine Bibinje čija ukupna mirovina (uključujući i inozemnu mirovinu) ne prelazi iznos od 3.300 kuna mjesečno. Svi oni ostvaruju pravo na isplatu jednokratne novčane potpore umirovljenicima – božićnice u iznosu od 300 kuna. Inače, božićnice za umirovljenike isplaćuju se po prvi puta od prošle godine, što je uveo općinski načelnik Šime Sekula, naglašava Šime Sikirić, viši stručni suradnik u Općini Bibinje.


Općina Preko će i ove godine najvjerojatnije slijediti dugogodišnju praksu te svoje umirovljenike darivati sa sto, dvjesto ili tristo kuna, ovisno o prihodima. Kolan je pak povećao iznose za pedeset kuna u odnosu na prošlu godinu, tako da će njihovi umirovljenici s primanjima do dvije tisuće kuna dobiti 250 kuna, a oni čija primanja su do tri tisuće kuna mogu očekivati dar od 150 kuna.