Utorak, 18. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

32 C°

Kaos na Viru

Vijećnici s načelnikom Marinom Radovićem napustili sjednicu

Autor: V.M.

27.03.2023. 10:58
Vijećnici s načelnikom Marinom Radovićem napustili sjednicu

Foto: Luka JeličićProračun Općine Vir i dalje je u blokadi, što znači da i dalje nema ugovaranja novih poslova, novih postupaka javnih nabava, već se realiziraju samo započete ugovorne obveze koje ima ova Općina te financiranje tzv. hladnog pogona. I ova Općina, kao i Grad Zadar je u fazi vegetacije. I dok je u Gradskom vijeću Zadra konačno sklopljen neformalni dogovor, Općina Vir je čini se još poprilično daleko od toga, a vrijeme curi.


Još koncem veljače ove godine Ministarstvo financija Republike Hrvatske donijelo je Odluku kojom se osnovanom ocjenjuje odluka o obustavi proračuna Općine Vir za 2023. godinu, koju je prethodno donio načelnik Općine Marino Radović. Drugim riječima ministar financija Marko Primorac potvrdio je kako su amandmani usvojeni od većine u Općinskom vijeću bili – nezakoniti. Proračun s nezakonitim amandmanima usvojila je većina u Općinskom vijeću na 10. sjednici Općinskog vijeća 30. prosinca prošle godine, zbog čega je načelnik Radović 5. siječnja 2023. donio Odluku o obustavi od primjene općeg akta predstavničkog tijela dodajući kako je blokadom proračuna oštećena kako Općina Vir, tako i svi žitelji ove općine koji su financirani iz proračuna. Ministarstvo financija proračun s nezakonitim amandmanima proslijedilo je Visokom upravnom sudu na postupanje te se još uvijek čeka očitovanje Suda o ovoj odluci.


Odlazak dijela vijećnika


Novi predsjednik Općinskog vijeća, Josip Bašić, koji je na tom mjestu zamijenio Antonija Vučetića, sazvao je 11. sjednicu Vijeća s pet točaka dnevnog reda. Odmah po formalnom početku sjednice, iako se na prvu učinilo kako je 13 vijećnika konačno sklopilo pakt za dobrobit općine Vir, odnosno njezinih stanovnika, u vijećnici je za govornicu istupio načelnik Radović.
– Ova sjednica je sazvana nezakonito. Prema ovih pet točaka u dnevnom redu stručne službe su se očitovale da su nezakonite. U zadnja tri mjeseca od kada ste izglasali proračun s nezakonitim amandmanima, za koje je Ministarstvo utvrdilo da su nezakoniti, nismo razgovarali oko temeljnog akta razvoja Općine Vir, a to je proračun, već smo razgovarali o ovim točkama o kojima smo se očitovali da su nezakonite. Prema tome, pozivam sve vijećnike da ne sudjeluju u ovoj nezakonitoj sjednici, a vi izglasajte dnevni red i radite što mislite da je najbolje, poručio je Radović i s vijećnicima Nezavisne liste Antonija Vučetića napustio vijećnicu.


U vijećnici je ostalo sedam vijećnika novoformirane većine, utvrđen je kvorum te je sjednica ipak nastavljena. Frane Vučetić, vijećnik novoformirane većine kazao je kako vijećnici Vučetićeve liste na čelu s načelnikom Radovićem opstruiraju rad Općinskog vijeća.


– Ovo je prilika da javnost vidi o kakvim skupinama se radi i tko je vodio Vir posljednjih 20 godina. Sada imamo situaciju koja je nezabilježena u hrvatskim okvirima, da općinski vijećnici svoje podneske, odnosno prijedloge za odluke daju od srpnja prošle godine. I vi opstruirate rad nove većine, ljudi koje su građani izabrali, sada sedam vijećnika. Dakle, vi ne poštujete volju građana, birača, poštujete samo volju određenog pojedinca, interesne skupine i sudjelujete u pljački jer do danas niste odgovorili gdje je novac. Imate nenaplaćenog komunalnog doprinosa 11 milijuna kuna, komunalne naknade 17 milijuna, poreza 13 milijuna, na to ne odgovarate. Ali ne želite opslužiti predsjednika Općinskog vijeća i vijećnike, za što ste debelo plaćeni, već radite kazneno djelo zlouporabe položaja i ovlasti. I onda smo prijedloge odluka, dakako, pisali sami, a ako smo negdje i pogriješili neka nam Ministarstvo neku odluku i poništi, što ne bi bilo prvi puta, događa se i najboljim pravnim ekspertima. Mi ćemo ih promijeniti, a ovo što vi niste odradili svoj posao i pripremili sve vijećnicima i predsjedniku Općinskog vijeća, za to ćete odgovarati! Tko je nalogodavac ovoga? Tko vam je rekao da vijećnicima ne pripremite dokumentaciju? Imate situaciju da vam vijećnici daju prijedloge odluka, koje vi ne odrađujete. I onda umjesto da vas je sram, vi se smijete, poručio je vijećnik Vučetić djelatnicima općinske pravne službe dodajući kako onda načelnik Radović kaže da je sjednica nezakonita jer mi nismo pripremili odluke.


Proračun ne služi svrsi


– Mi smo ih i pripremili jer znamo s kim imamo posla. No, vi se ne bi tako ponašali da vas ne štite kriminalci u odvjetništvu i policiji. Vi se gozbite i častite međusobno, znamo gdje je dio ovog novca. Ovo nas neće spriječiti da odradimo ono za što su nas građani izabrali i ono što od nas očekuju, a to je donošenje transparentnog proračuna. Načelnik Radović je zbog 200 tisuća eura pojedincima retroaktivno potpisivao ugovore, zbog toga je upitan proračun. Nema veze što je proračun 15 milijuna eura i što bi trebao poslužiti građanima, što bi trebalo rješavati razne uvale, lučice, plaže, to nije bitno, bitno je da tih 200 tisuća eura dobiju razne udruge te da nikomu ne ispostave račune za što su taj novac potrošili. Kada smo mi rekli da tako neće biti, onda je nastao problem. Sada imamo spor za 200 tisuća eura, zbog kojih proračun od 15 milijuna eura ne ide. To je sramota! Mi nećemo odustati, neće dobiti niti jednog centa dok ne pokažu gdje je taj novac išao. Sramota je da osoba koja se nije mogla kandidirati na izborima od vas pravi budale i zbog koje ćete vi odgovarati. Neće on, posebni savjetnik odgovarati, njega nema nigdje, odgovarat ćete vi koji pišete gluposti i koji sudjelujete u tome, zaključio je Vučetić.


Josip Bašić, predsjednik Općinskog vijeća po odlasku sa sjednice načelnika Radovića i vijećnika s Nezavisne liste Antonija Vučetića, referirao se na, kako je istaknuo, opstrukciju rada Općinskog vijeća.


– Stručne službe ne žele pripremati materijale i odrađivati potrebne poslove da bi se te sjednice sazvale. Sada su očito imali namjeru da protekne 90 dana roka u kojem se sjednice moraju sazvati pa da se tu eventualno s Ministarstvom ide na raspuštanje Općinskog vijeća. Iz tog razloga smo mi bili prisiljeni sami sazvati sjednicu, što zakon dopušta jer sjednicu saziva predsjednik Općinskog vijeća. Komunicirao sam s Ministarstvom financija i u razgovoru s njima mi je rečeno kako je virski proračun upućen na Visoki upravni sud te nas oni pozivaju da se zbog interesa Općine Vir u komunikaciji s načelnikom pokušamo dogovoriti, postići nekakav kompromis i dogovoriti proračun kako bi se on odblokirao, kako bi općina Vir mogla krenuti naprijed. Međutim, načelnik Radović odbija bilo kakav razgovor, radi na svom prijedlogu proračuna, bez ikakvih konzultacija te ga na takav način priprema kako bi ga u tom obliku predložio Općinskom vijeću. Uime svih vijećnika ću ovim putem još jednom pozvati načelnika da dogovorimo sastanak s predstavnicima novoformirane većine, kao što se to radi u Gradu Zadru, pa se pregovara, poručio je Bašić dodajući kako im je cilj da se taj proračun odblokira, ali na način da on bude izglasan u interesu općine Vir i njezinog stanovništva.


“Nazivalo nas se uličarima”


– Još jednom se moram referirati na onu sjednicu kada smo razriješili bivšeg predsjednika Općinskog vijeća, Antonija Vučetića, kada smo morali sjednicu održati ispred Općine, pa nas se nazivalo uličarima, ekipom iz grma koja ima neku bizarnu sjednicu itd. Na kraju je ta bizarna sjednica priznata od Ministarstva i tadašnje odluke su usvojene, odnosno legalizirane. Danas imamo opet isti performans, čudim se da su nas uopće pustili u Vijećnicu da krenemo sa sjednicom. Načelnik kreće s ovim performansom i kaže kako je ova sjednica nezakonita. Oni opstruiraju rad Općinskog vijeća. Već više od mjesec dana tražim od njega da sazovemo sjednicu, da predloži svoje točke dnevnog rada, znači ja njega ne opstruiram. Obavili smo i sastanke u vezi sjednice, ali čas su stručne službe na bolovanju, pa su na godišnjima, pa ih nema dovoljno, a imamo pet upravnih odjela kao jedan Zagreb. Sada smo došli u situaciju, budući da sjednice moraju biti sazvane u roku 90 dana, da smo morali predložiti svoj dnevni red te sam sazvao sjednicu u skladu sa zakonima RH, po Statutu i Poslovniku Općine Vir. S obzirom da sjednice saziva predsjednik Općinskog vijeća Vira, tj. u ovom slučaju ja, ovo u niti jednom segmentu nije sporna sjednica kako tvrdi načelnik Radović. Izglasali smo dnevni red i potvrdili kvorum. Još jednom pozivam stručne službe da se samo drže zakona, odnosno Statuta i Poslovnika Općine Vir te da obavljaju svoj posao, da budu na usluzi svim vijećnicima i predsjedniku Općinskog vijeća, što i jest njihova dužnost, kako bismo mogli normalno sazivati sjednice, istaknuo je Bašić.


Komparirao je situaciju u Općinskom vijeću Vir asa sličnom situacijom u Gradskom vijeću Zadra te ukazao kako stručne službe u toj instituciji ipak ne opstruiraju rad predsjednika Vijeća, za razliku od virskog slučaja.


– Mislim da je to apsurdno i da za to nema nikakvog razloga, međutim za to je odgovoran onaj tko upravlja Općinom, a to je načelnik. No, to ne znači da on može narediti da vi ne obavljate svoj posao. On je dužan osigurati da vi radite svoj posao i da budete na usluzi općinskim vijećnicima. Kada oni predaju prijedlog za određenu uslugu, vi im morate omogućiti kompletnu uslugu kako bi se sve stavilo u pravne okvire. To je normalno svugdje, osim na Viru, i time smo mi zapravo prepušteni sami sebi da moramo sami organizirati i odraditi sjednicu Općinskog vijeća, poručio je općinskoj pravnoj službi u sklopu Aktualnog sata Bašić.