ponedjeljak, 2. listopada 2023

Weather icon

Vrijeme danas

28 C°

Dan državnosti

[VIDEO] Pitali smo Zadrane što im znači današnji blagdan 30. svibnja

Autor: Marija Orešković

30.05.2023. 13:20
[VIDEO] Pitali smo Zadrane što im znači današnji blagdan 30. svibnja

Foto: Arif SitnicaAko su neki od vas možda pobrkali datume blagdana, koji su se posljednjih godina malo izmijenili, Dan državnosti obilježavamo danas, 30. svibnja. Upravo spomenuti datum izabran je kao dan naše domovine zato što se na današnji dan 1990. godine formirao Hrvatski sabor.


Prijašnjih godina Dan državnosti se obilježavao 25. lipnja kada je donesena odluka o osamostaljivanju od ostalih jugoslavenskih republika. Dan državnosti obilježili smo 30. svibnja tek 2020. godine.


Zbog spomenutih datuma neki građani nisu znali što se slavi, koji je blagdan. Upitali smo Zadrane što znaju o današnjem blagdanu i što im znači.

Za neke građane Dan državnosti predstavlja dan kao i svaki drugi jer taj dan provode radeći.


– Bavim se ugostiteljstvom tako da meni taj dan znači malo više posla, meni nije neradan, našalio se Enio. Slično razmišlja i Milena Ražov koja također radi.


Susrećemo građane koji ističu ponos i ljubav prema domovini.


– Kako ne bih znala što slavimo, 30. svibnja je Dan državnosti. Taj dan znači mi neizmjerno puno jer ljubim domovinu i nosim jeu srcu, ponosna sam na nju i nikada ne smijemo zaboraviti što se dogodilo devedesetih godina! Branitelje uvijek samo gore treba dizati, nikako ih spuštati, istaknula je Ana Čop.Sličnog razmišljanja je Alen Dupser koji kaže kako misli da je 30. svibnja Dan državnosti.


– Toga dana su nas priznali. Meni osobno taj dan znači jako puno, ja sam taman ta generacija koju je to pogodilo. Super je dan, odličan, kazao je Dupser.


Branko Kovačević također 30. svibnja smatra važnim datumom.


– Slavi se Dan državnosti. Taj dan mi znači jako puno. Htjeli smo državu, eto, to je taj dan, kazao je Kovačević.