ponedjeljak, 2. listopada 2023

Weather icon

Vrijeme danas

28 C°

SUKOB INTERESA

Povjerenstvo već godinu dana u ladici drži predmet zadarskog župana

Autor: Marina Vlakić

30.05.2023. 13:02
Povjerenstvo već godinu dana u ladici drži predmet zadarskog župana


U subotu, 3. lipnja, navršit će se godina dana otkako je Povjerenstvo za sukob interesa pokrenulo postupak protiv zadarskog župana Božidara Longina. Otad se promijenilo i vodstvo ovog saborskog tijela, a odluke o sankciji ili odbacivanju prijave protiv župana još nema. Županu stoga i dalje nad glavom »visi« predmet zbog kojeg je u javnosti stvoren dojam o njegovu lažiranju podataka u imovinskoj kartici, mada provjera u konačnici može donijeti sasvim suprotnu odluku i osloboditi ga odgovornosti.


U Povjerenstvo smo stoga provjerili zbog čega odluka u ovom predmetu još uvijek nije donesena, odnosno zašto im treba čak godinu dana da provjere o čemu se u ovom slučaju radi. No, ono što smo saznali samo je dodatno pogoršalo dojam o statusu ovog predmeta jer nam u Povjerenstvu potvrđuju da županu još nisu poslali niti – zahtjev za očitovanjem.


Moguća povreda zakona


To praktički znači da će se na njegovom spisu raditi još dosta dugo jer dok mu pošalju zahtjev, on se očituje, pa oni sve to analiziraju, sastanu se i donesu odluku, proći će još mjeseci. Naime, zadnji odgovor što smo ga o ovom predmetu dobili od Povjerenstva datira još od 3. lipnja prošle godine kada je protiv Longina pokrenut postupak.
– U predmetu P-198/19 Božidar Longin, župan Zadarske županije prijavitelj navodi da je obveznik naveo netočne podatke u svojoj imovinskoj kartici. Povjerenstvo je izvršilo redovitu provjeru imovinskih kartica obveznika te je na današnjoj sjednici donijelo odluku o pokretanju postupka zbog moguće povrede članka 8. i 9. ZSSI-a, koja proizlazi iz propusta da po pisanom pozivu Povjerenstva obrazloži nesklad i priloži odgovarajuće dokaze potrebne za usklađivanje imovine prijavljene u izvješćima o imovinskom stanju u pogledu propusta prijave ostalih prihoda dužnosnika i bračnog druga dužnosnika – dohotka od iznajmljivanja stanova i dohotka od iznajmljivanja turistima, prihoda od kamata po obveznicama koji se obračunava nakon 1. siječnja 2016. godine i primanja po osnovi ugovora o životnom osiguranju, kao i dohotka od osiguranja po osnovi životnog osiguranja s obilježjem štednje; potom propusta navođenja određenih nekretnina kao i propusta navođenja osobnog automobila koji je u vlasništvu bračnog druga dužnosnika, navelo je tada Povjerenstvo.


zupanija


Tek će mu dostaviti odluku


Godinu dana nakon tog odgovora, pitali smo ih zašto do danas nije donesena nikakva odluka, odnosno u kojoj je fazi postupak protiv zadarskog župana. No, dobili smo vrlo šturi odgovor kojim zapravo ništa nisu pojasnili.


– Povjerenstvo je na 174. sjednici donijelo odluku o pokretanju postupka protiv obveznika Božidara Longina vezano za moguću povredu članka 8. i 9. Zakona o sprječavanju sukoba interesa. Povjerenstvo će nakon dostave odluke i očitovanja obveznika donijeti konačnu odluku na jednoj od idućih javnih sjednica, stoji u odgovoru.


Kako iz ovoga i dalje nije jasno zašto Longinov predmet već godinu dana drže u ladici, upit smo stoga ponovili tražeći precizan odgovor na pitanja: iz kojih razloga župan dosad nije dobio zahtjev za očitovanjem te što je u godinu dana uopće napravljeno na njegovom predmetu.


U dodatnom su nam pojašnjenju tako naveli da su imali puno posla te i prioritetne slučajeve kojima su sprječavali povrede Zakona o sprječavanju sukoba interesa.


– Povjerenstvo je tokom protekle godine imalo povećan opseg posla s obzirom na stupanje na snagu novog Zakona o sprječavanju sukoba interesa, koji je stupio na snagu 25. prosinca 2021. godine, a povodom kojeg je bilo potrebno istovremeno provesti niz edukacija po županijama, odgovoriti na povećan broj mišljenja obveznika te nadalje uredno postupati po predmetima koji su započeti ili koji su bili spremni za pokretanje postupka.Povjerenstvo je pritom prioritet dalo mišljenjima obveznika kako bi se prevenirale povrede novog ZSSI-a te predmetima obveznika kojima je prestajala dužnost, stoji u odgovoru glasnogovornice Mije Jurinić, uz napomenu kako je u predmetu obveznika Božidara Longina Povjerenstvo na 174. javnoj sjednici donijelo odluku o pokretanju postupka te će ista u najkraćem mogućem roku biti dostavljena obvezniku.


Drugi u RH po broju nekretnina


– U navedenom predmetu radi se o mogućoj povredi članka 27. u vezi s člankom 8. i 9. ranijeg ZSSI-a, odnosno neskladu u imovinskoj kartici te će Povjerenstvo nakon primitka očitovanja obveznika utvrditi je li ili nije svojim navodima opravdao nesklad i potom donijeti konačnu odluku na javnoj sjednici, navodi Povjerenstvo.


Zadarska javnost očito neće tako skoro doznati je li župan Božidar Longin bio u prekršaju ili je imovinsku karticu popunio u skladu sa Zakonom o sprječavanju sukoba interesa. Naime, sa 46 nekretnina Longin je drugi hrvatski dužnosnik po broju prijavljenih nekretnina u imovinskoj kartici, ispred njega je samo zagrebački župan Stjepan Kozić.


U središte javnosti zadarski je župan dospio nakon što je Povjerenstvo objavilo popis nekretnina od kojih su većina tereni u selu Duboki Dol u općini Gračac, ukupne površine gotovo sedam hektara. Odmah nakon objave imovinske kantice mediji su se dali u potragu za ovim nekretninama, pa je župan jednoj nacionalnoj televiziji izjavio da je ovoliki broj terena stekao »kupnjom iz primitaka ostvarenih od nesamostalnog rada«, dodajući i zašto: »Jedno društvo, moji prijatelji koji su poželjeli malo osame, zajedno smo u to ušli«.


Ukoliko Povjerenstvo konačno izvuče ovaj predmet iz ladice, župan će moći dokazati je li pri popunjavanju imovinske kartice poštivao Zakon o sprječavanju sukoba interesa, ili je došlo do prekršaja. No, žalosno je da to još uvijek ne može učiniti jer mu Povjerenstvo nije niti dostavilo zahtjev za očitovanjem.