Nedjelja, 21. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

32 C°

Ponosna baka

Vesna Livaković: "Dominik mi je kao dijete loptom porazbijao sve ukrase po stanu"

Autor: Toni Perinić

07.12.2022. 12:32
Vesna Livaković:

Foto: Toni PerinićTko tad nije izgubio živce niti neće, samo je jedan od komentara navijača koji su s posebnom strepnjom pratili nogometni ogled Hrvatske i Japana. Napetost je bila prisutna tijekom svih devedeset minuta, a posebno se intenzivirala u produžetcima i u konačnici u jedanaestercima. Na kraju se zahvaljućujući ponajviše zvrsnim obranama vratara Dominika Livakovića udaraca s bijele točke Hrvatska plasirala u četvrtfinale i sad se nalazi u društvu osam najboljih svjetskih reprezentacija. Neopisiva euforija vladala je te večeri, a ni jutro kasnije dojmovi se nisu u potpunosti slegli. Zadrani su posebno ponosni na uspjeh hrvatskih nogometaša, među kojima su trojica s područja naše županije, a novigradske korijene ima još jedan, Joško Gvardiol.


Tableta za tlak


Jedan od njih je i Dominik Livaković, 27–godišnji golman, heroj Hrvatske, koji je svojim izuzetno preciznim branjenjem ugasio japanski san o toliko željenom četvrtfinalu. Utakmicu je, kao i sve prethodne, pratila i njegova baka Vesna Livaković, 85–godišnja umirovljena profesorica latinskog i francuskog jezika s kojom je ovaj reprezentativac provodio puno vremena u djetinjstvu. Srce joj je, kaže, veliko i riječima ne može opisati ponos koji osjeća.


– Kad ga vidim onako sretnog s loptom na terenu, srce mi odmah zaigra od ponosa i sreće. Kroz cijelu utakmicu bila sam jako nervozna, hodala sam po stanu, a u konačnici sam i popila tabletu za tlak, govori nam sa smiješkom na licu ova lucidna baka, koja iako »gazi« deveto desetljeće života i dalje svakodnevno čita te uživa u slušanju glazbe koja je opušta. Ona je, kako nam iskreno priznaje, mislila da će Dominik krenuti drugim smjerom u životu.

– Volio je sport stvarno oduvijek, ali sam nekako mislila kako će krenuti u nekom drugom smjeru, kako će se više posvetiti školi. Smatrala sam kako prvo treba riješiti školu, pitanje svog obrazovanja, a tek onda izdvojiti slobodno vrijeme za sport. Ali ne, njemu je na prvom mjestu bio sport, pa sve ostalo, sa sjetom će baka, napominjući kako je Dominika njezin pokojni suprug Vojimil bez pogovora vozio na treninge, jer je i sam bio zaluđen tim sportom.


Pizza i sok nakon treninga


– Suprug je volio jako nogomet, bio je zaluđen tim sportom. Kad smo otkrili da Dominik pokazuje afinitete prema lopti, igri, djed mu je pucao od sreće. Nije mu bilo teško voziti ga u školu, pa na trening i tako iz dana u dan, u krug, ističe naša sugovornica. Nakon odrađenog treninga, imali su poseban ritual kod kuće, koji se uvijek poštivao.


– Obavezno ga je po dolasku kući na stolu trebala čekati pizza i sok od naranče. Uvijek, nije bilo iznimke, govori naša sugovornica, koja Dominikove početke pamti i po razbijenim i razbacanim predmetima u kući.– Naganjao je loptu stalno po stanu i sve mi je ukrase porazbijao. Malo bi se naljutila, ali to nije trajalo dugo. Došao bi do mene, ispričao se i opet po starom, kroz smijeh će baka, prebirući po stolu obiteljski fotoalbum. Posebni osjećaji rađaju se gledajući fotografije s ljetovanja u Kaštelima. Kako kaže, to su bili posebni obiteljski trenutci.


Pokazao je pravu igru


– Dok je Dominik još bio dijete, ljetni mjeseci bili su rezervirani za odmor u Kaštelima, odakle mu je rodom djed. Ja sam ostajala u kući, a Dominik i djed bi išli na plažu i tamo provodili jako puno vremena skupa. Bili su uistinu povezani, a bez djedove potpore, ne bi bilo ništa od njegovog nogometa. Prije svake utakmice, sklopi ruke, uputi pogled prema nebu i zatraži djedovu potporu, naglašava Vesna, koja je već deset godina udovica. Čestitke za unukovu igru prima neprekidno, a u polusatnom razgovoru s njom telefon je zazvonio barem deset puta.


– Zovu me prijateljice, rodbina i poznanici. Kažu da je spasio našu reprezentaciju i pokazao pravu igru. Naglašavam kako u utakmicama ne navijam za njega, nego za Hrvatsku, jer oni predstavljaju našu domovinu, a on je samo jedan kotač u tom pogonu, objašnjava nam. Pred nama je utakmica s Brazilom, a baka prognozira što drugo nego – pobjedu.


– Vjerujem u naše, vjerujem u pobjedu, ali, ako nam se kojim slučajem dogodi poraz, ne smijemo odmah napadati naše ‘vatrene’, već biti s njima i u pobjedi i u porazu, za kraj razgovora će baka Vesna.
Baka upoznala sve reprezentativce


– Na Dominikovom vjenčanju upoznala sam Luku Modrića i brojne druge reprezentativce. Bila sam oduševljena i svima sam zahvalila što svojom igrom predstavljaju našu Hrvatsku po svijetu. Također, rekla sam Modriću kako unatoč napornom tempu mora pronaći dovoljno vremena za obitelj i suprugu, jer bez toga nema ništa, ističe baka Vesna.