Četvrtak, 30. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

22 C°

DOMINIK LIVAKOVIĆ

OBRANIO TRI PENALA JAPANU: Najviše sam naučio od Jakova Pinčića

Autor: Šime Ćurko

05.12.2022. 19:46
OBRANIO TRI PENALA JAPANU: Najviše sam naučio od Jakova Pinčića

Foto: Arhiv ZLDanijel Subašić Rusija 2018. Dominik Livaković Katar 2022. Dva zadarska vratarska bisera, dva zadarska junaka koji su naciju bacili u delirij. Za razliku od Subašića koji je, silom (ne)prilika u mlađim kategorijama završio na golu (želio je biti napadač), Livaković je po dolasku na treninge NK Zadra odmah znao gdje mu je mjesto.


– Kada sam bio na prvom treningu kod trenera Josipa Miočića i kada sam vidio kako se vratari bacaju odmah sam rekao: “To je to”. Već sljedeći trening bio sam na golu i tako je krenulo – prisjetio se Livaković u razgovoru za Zadarski list u srpnju 2018. nakon čudesnog srebra osvojenog na Svjetskom prvenstvu u Rusiji.


Nakon Miočića Livaković je završio u selekciji koju je vodio Damir Čačić, a potom je dobio i prvog trenera vratara.
– Bio je to pok. Jakov Pinčić. Njemu dugujem najviše od onoga što sam kao vratar naučio. Bio je pravi znalac i uživao sam raditi s njim.

Od trojice hrvatskih vratara na Mundijalu u Rusiji dvojica su bila Zadrani.


– Nije čudno da Zadar daje takve vratare jer kad se sjetim kako je bilo izvoditi parade na tvrdom Bagatu… Jednom kad to prođete na sve ostale uvjete možete se naviknuti bez problema.


Sa 17 godina, u ljeto 2012. Livaković sa Stanova je otišao u NK Zagreb. Tada je već trenirao s prvom momčadi Zadra, a vratarski trojac uz njega popunjavali su Antonijo Ježina i Tomo Gluić. Premda još nije bio ni punoljetan odmah je zauzeo mjesto među vratnicama kluba iz Kranjčevićeve ulice.– U Zagrebu su branili Igor Vidaković i Jakša Herceg, a trener je bio Dražen Besek. Brzo sam dobio priliku i počeo braniti, što je za mene kao mladog vratara bilo vrlo bitno.


Činjenica da je Zagreb te sezone ispao, a Zadar ostao u Prvoj HNL donijelo je pitanje jesu li “pjesnici” bili dobar izbor.


– Za Zagreb sam branio četiri sezone, od čega tri u Prvoj ligi. Prošli smo u tom razdoblju svašta, ali stalno sam branio. To što sam imao puno posla silno mi je pomoglo. Posebno pamtim sezonu 2014./15. kada smo bili peti i u zadnjem kolu propustili nastup u kvalifikacijama za Europsku ligu. Zeznula nas je Lokomotiva koja je baš protiv Zadra u zadnjoj minuti iz penala pogodila za 2:2.


U lipnju 2015. Livakovićeve kvalitete prepoznali su i u Dinamu s kojim je potpisao ugovor. U Maksimiru su godinama lutali s vratarima, dovodili strance, pa davali priliku (pre)mladim “portirima” dok nisu bacili pogled na Kranjčevićevu i shvatili da u susjedstvu imaju rješenje.


– Prvu sezonu i dalje sam bio u Zagrebu kao posuđeni igrač. Dolaskom u Dinamo počelo je novo razdoblje u karijeri. Početak je bio dosta težak jer sam slomio prst i završio kao četvrti vratar. Kako nisam mogao braniti na pripremama, igrao sam na poziciji desnog bočnog… Uvijek je dobro da vratar zna igrati nogom. Pogotovo u posljednje vrijeme kad su vratari u čestom kontaktu s loptom, kad sudjeluju u igri. Ipak, sve se brzo okrenulo i počeo sam braniti….Tako je 2018. godine govorio Dominik Livaković, čovjek koji je od četiri udarca obranio tri penala Japanu u osmini finala Svjetskog prvenstva. Za ukupnih 4:2 i treći plasman Hrvatske u četvrtfinale SP-a. Razlog više za ponos i u OŠ Šimuna Kožičića Benje, koju je pohađao i koja u svojim trofejnim vitrinama čuva njegov dres.


Livakovićevi debiji:


A reprezentacija (11. siječnja 2017.) Čile – Hrvatska 5:2 (1:1)
Liga prvaka (18. listopada 2016.) Dinamo – Sevilla 0:1
Prva HNL (31. kolovoza 2012.) Zagreb – Cibalia 0:1


 


Zadrani u A reprezentaciji od 1990.


Ime i prezime    Nastupi                Golovi


Luka Modrić       159         23


Šime Vrsaljko    52           –


Danijel Subašić 44           –


Dominik Livaković           38           –


Dado Pršo           32           9


Ivan Santini        5             –


Joseph A. Didulica           4             –


Martin Erlić         4             –


Jurica Buljat       2             –


Marijan Buljat   2             –


Kazimir Vulić      2             –


Saša Bjelanović 1             –


Damir Kalapač   1             –


Marin Tomasov                1             –