Srijeda, 7. lipnja 2023

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Zdravko Žarković

Veseli me da Karinsko more može službeno postati najmanje na svijetu

Autor: Nikolina Lucić

08.03.2023. 17:31
Veseli me da Karinsko more može službeno postati najmanje na svijetu

Foto: Luka JeličićNakon što je Zadarski list u veljači pisao o zanimljivoj inicijativi Tome Aračića iz udruge Karinska rivijera da se Karinsko more i službeno proglasi najmanjim svjetskim morem, redakciji se Zadarskog lista javio Zdravko Žarković, enigmatičar, profesor i turistički vodič, željan istaknuti kako ova inicijativa ima duboke korijene i kako bi Hrvatska trebala dobiti još jedan zanimljivi turistički biser.


– Karinsko more je po geografskim osobitostima zaljev, u svim relevantnim izvorima, a ja ću nabrojati samo tri, Anićev enciklopedijski rječnik hrvatskog jezika, Leksikon Jugoslavenska obala i enciklopedijsko izdanje Hrvatskog leksikografskog zavoda. Prema starim izvorima u Hrvatskoj se osim nama svima poznatog Jadranskog, kao more spominjalo i Karinsko, Murtersko, Virsko i Novigradsko, kazuje nam Žarković i naglašava kako sva ta mora imaju jednu zajedničku karakteristiku, a to je za se svi ulijevaju u Jadransko more, koje je po svojim karakteristikama također zaljev Sredozemnog mora.


– Kada bi se Karinsko more i službeno proglasilo najmanjim na svijetu bila bi do prilika kakva se događa jednom u životu. Pa zamislite samo sve mogućnosti za turističku i gospodarsku revalorizaciju karinskog primorja! Karinsko more, sa svim svojim karakteristikama i rijekama koje se u njega ulijevaju je manje slano u odnosu na Jadransko more, no i ono je preko Novigradskog mora, kojemu je Novsko ždrilo put ka Jadranu, spojeno sa Sredozemljem!, pojašnjava Žarković i kazuje kako ga jako veseli postojanje inicijative da se ova ideja učini službenom.
– Hrvatska je već sada po mnogočemu poznata u turističkoj industriji. No, proglašenje Karinskog mora najmanjim na svijetu otvorilo bi vrata kraju koji je i dalje turistički nedovoljno prepoznat. Ne valja relativizirati njegovu površinu, već ju dobro marketinški iskoristiti. U svojoj sam karijeri turističkog vodiča bio u svakom kutku zemlje, ali turistima nikada nisam pokazao taj dio zadarskog zaleđa, istaknuo je Žarković.