Subota, 9. prosinca 2023

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Udruga Karinska rivijera

Karinsko more moglo bi službeno postati najmanje more na svijetu

Autor: Nikolina Lucić

23.02.2023. 17:32
Karinsko more moglo bi službeno postati najmanje more na svijetu

Foto: Luka JeličićZadarska je županija bogata prirodnim i kulturnim raritetima, neki od kojih su i svjetski poznati. Ako inicijativa udruge Karinska rivijera pođe po planu mogla bi dobiti još jedan i to službeno najmanje more na svijetu – Karinsko more. Uputili smo se stoga u mjesto odakle se ta inicijativa i izrodila i porazgovarali s Tomom Aracićem, tajnikom udruge Karinsko more, inicijatorom prijedloga, koji nam je kazao kako se Karinjani nadaju da će im proglašenje Karinskog mora najmanjim svjetskim morem donijeti nov turistički zamah, ali i veći stupanj zaštite pomorskog staništa.


Suza u oku zadarskog zaleđa


Inače Petrinjanin, Aracić se u Karin doselio kao prognanik prvenstveno kako bi preseljenjem u zadarsko zaleđe pomogao kćeri koja je u djetinjstvu patila od teške astme. Liječnici su mu preporučili da bi joj za zdravlje najbolje pogodovala klima u kojoj se spajaju more i planine. Aracić je svoj raj na zemlji pronašaoupravo u zadarskom zaleđu. Kao ljubitelj prirode i životinja pokrenuo je svoj OPG, a bavi se i ekološkim aktivizmom i razvojem lokalne zajednice. Uz mnogobrojne lokalne akcije unaprjeđenja javne infrastrukture, Aracić redovito organizira i ekološke akcije čišćenja lokaliteta oko rijeka Karišnice i Bijele. No, kaže nam nikako da stane na zelenu gradu. Jer, koliko se god trudio prirodu očuvati netaknutom, uvijek nailazi na smeće.


– Nepojmljivo mi je da netko dolazi u skrovite zakutke oko Karina Gornjeg i Donjeg, te baca smeće u područja prirode koja bi trebala ostati netaknutima, kazao nam je Aracić vodeći nas na jedno od njemu omiljenih mjesta – vidikovac s kojeg se puca nevjerojatan pogled na Karinsko i Novigradsko more, te naselja uz njihove obale. Osim ekološkim aktivizmom, Aracić se bavi i turizmom. Zato nas je proveo i svojim OPG – om, gdje čuva zanimljivu skupinu životinja koje žive u harmoniji. Svinju Mikija, tovara Roka, dvije koze, tri ovce, te kokoše i patke.


Jedinstvena inicijativa
Što se tiče prijedloga da se Karinsko more i službeno okiti laskavom titulom najmanjeg svjetskog mora, Aracić nam kaže kako je o tome već razgovarao s gradonačelnikom Obrovca Antom Županom i direktorom Turističke zajednice Ravnih kotara Vanjom Čvrljkom, koji su pozitivno primili njegovu inicijativu sa svim njezinim turističkim potencijalima.


– Iako među stručnjacima postoje rasprave da li je Karinsko more ili zaljev, ljudi ga stoljećima nazivaju morem o čemu postoje i povijesni zapisi. Iako netko može reći da je bočato jer se u njega ulijevaju dvije rijeke, i dalje je slano, te nema razloga da ga se ne smatra morem, govori nam Aracić, ističući kako trenutnu titulu najmanjeg svjetskog mora nosi Mramorno more, koje je čak duplo veće od Karinskog.


– S tom bi titulom turističku ponudu koju njegujemo dugi niz godina podigli na novu razinu. Uz pametnu marketinšku kampanju mogli bi preporoditi selo, a osigurali bi i da se more ekološki zaštiti na najvišoj razini. Udrugu smo osnovali 2017. godine, te se raznim akcijama prvenstveno borimo za promicanje turizma i zaštitu okoliša, rekao je Aracić i dodao kako su svojevremeno Venecijanci Jadransko more nazivali zaljevom.– Od 1781. se godine Karinsko more poznaje kao takvo i ja sam uvjeren kako ono istinski jeste najmanje na svijetu. Iako bi kroz zanimljivu marketinšku kampanju postali svjetski poznati, krajnji nam je cilj da što bolje zaštitimo Karinsko more, njegovu mikroklimu i okoliš rijeka Bijele i Karišnice, istaknuo je Aracić, ponosno istaknuvši kako je kakvoća Karinskog mora uvijek na zavidnoj razini.


– Njega je teško zagaditi, jer na njega utjecaj vrše tri rijeke, koje ga stalno opskrbljuju čistom vodom, poručio je Aracić, a mi mu ne možemo poželjeti ništa osim da njegova inicijativa čim prije doprije do šire javnosti i uzme zamaha.


Znanstveno stanovište


Svoje nam je mišljenje dao i sveučilišni profesor Josip Faričić, geograf po struci koji nam je kazao kako općenito, u svijetu nema standardizacije geografskih imena u smislu korištenja naziva more i zaljev koje bi bilo povezano uz njihovu površinu.


– U svijetu je mnogo morskih cjelina koje u svojim imenima imaju naziv zaljev, a riječ je o područjima čije su površine mnogo veće od Jadranskog mora. U hrvatskom dijelu Jadrana više je prostornih cjelina koje su nazvane morem: Novigradsko more, Virsko more, Murtersko more, a među njima je svakako, površinom od oko 5,5 km2, najmanje Karinsko more. Po svom obliku i površini Karinsko more je zapravo zaljev, ali lokalno stanovništvo ga imenuje morem i to je doista kuriozitet koji bi se mogao, uz ostalo, i turistički vrednovati. Ne bih se zalijetao s atribucijom “najmanjeg mora na svijetu” jer takva tipologija ne bi bila oceanografski i geografski opravdana, pojasnio je Faričić, dodavši kako je njemu najstariji poznati spomen Karinskog mora je iz 1781. Naime, tada je kartograf i javni mjernik Giuseppe Antonio Grandis na karti Dalmacije to more imenovao Mare di Carin, a susjedno Novigradsko more Mare di Novegradi.


– Karinsko more zapravo je duboko uvučeni zaljev nastao izdizanjem razine mora krajem pleistocena i početkom holocena kada je došlo do globalnog zatopljenja i otapanja velike količine leda na Zemlji pa je, uz ostalo, potopljen donji tok rijeke koju danas poznajemo pod imenom Karišnica. Karinsko more ima niže vrijednosti saliniteta od prosječne vrijednosti koju ima Jadransko more, i to zbog dotoka slatke vode iz Karišnice i drugih manjih tokova i vrulja, objasnio je Faričić, kojeg smo pitali da li bi proglašenje najmanjim morem na svijetu pomoglo zaštiti ekološke osobitosti Karinskog mora.


– Karinsko more doista zaslužuje maksimalnu zaštitu, posebno zbog geografskih i oceanografskih posebnosti, ali i zbog intenzivne izgradnje uz njegove obale te zbog velikog broja turista i drugih kupača u ljetnim mjesecima. Proglašenje najmanjim morem ne bi imalo neku znanstvenu težinu jer je pitanje svrhovitosti takve proklamacije ako ne znamo krije li se neki drugi kutak na Zemlji koje lokalno stanovništvo imenuje morem. Međutim, opravdano je očekivati da bi taj marketinški potez dodatno senzibilizirao javnost za Karinsko more, uz ostalo i s ciljem očuvanja toga jedinstvenoga morskog ekosustava, poručio je Faričić.