
Foto: Zadarska županija
Velikim druženjem u pakoštanskoj vinariji “Karaba” obilježen je početak berbe grožđa u organizaciji Udruge vinara Zadarske županije “Vina ZaDar”, koja godinama njeguje tradiciju obilježavanja početka berbe grožđa u našoj županiji. Nakon svečanosti u vinogradima, vinarija “Karaba” i Udruga vinara su zajedno s TZ Pakoštane, Biograd, Ravni Kotari i TZ Zadarske županije, te Zadarskom županijom organizirali veliko gastro-slavlje.
– Danas smo na simboličan način obilježili početak procesa berbe, mada je ona zbog vremenskih uvjeta, naročito kada govorimo o bijelom grožđu, u nekim dijelovima naše regije već debelo započela. Ova godina po mnogočemu nije bila idealna, bilo je mnogo kiša u ljeto, više nego na što smo navikli što je učinilo svoje kada govorimo o procesu zrenja grožđa, tako da su vinogradari, kada se u globalu pogleda, imali i puno boljih uroda nego što će biti ovaj. Ali vjerujemo da će po kvaliteti grožde i dalje biti vrhunsko, što je ono najvažnije, poručio ne iz Pakoštana župan Božidar Longin, podsjetivši kako zadarska vinarska priča nastavlja kvalitetom osvajati tržišta.
Odlična kvaliteta
– Nema okupljanja i natjecanja u svijetu bez zadarskih vinara. Prisutni smo na svim važnim sajmovima i gastro-prezentacijama. Ove smo godine u Pakoštanima, mijenjamo lokacije naših druženja, promatramo vinograde i učimo razlike između podneblja i sorti vina. Iako se kvantitetom ne možemo mjeriti s većim zemljama, kvalitetom im svakako pariramo, dodao je župan, podsjetivši kako TZ Zadarske županije kontinuirano radi na eno – gastro promociji regije, gdje vina i vinske osobitosti naše regije igraju veliku ulogu.
– Zbog klimatskih je promjena sve teže baviti se vinogradarstvom, pa tako i u našoj regiji. Najbolje se to vidi na uvjetima u Nadinskom blatu, gdje su vinogradi posebno osjetljivi, rekao je župan.
Eno-gastro turizam sve je popularnija niša i sve češći razlog putovanja u destinaciju, što se godinama izdvaja kao jedan od najvažnijih promotivnih aspekata promocije zadarskog turizma i napose zaleđa, gdje se i uzgaja najviše poljoprivrednih i stočarskih proizvoda, mnogi od kojih su zaštićeni i prepoznati zemljopisnom oznakom porijekla, što im dodatno povećava kvalitetu. Na to je podsjetila i direktorica Turističke zajednice Zadarske županije Mihaela Kadija, istaknuvši kako će nastaviti promociju zadarske regije kao eno-gastro destinacije na svim našim najvažnijim emitivnim tržištima, što je već sada, ako je suditi po turističkim brojkama, ali i rekordnoj potrošnji vina već uspješno ostvareno.
Vinarstvo i vinogradarstvo već dugi niz godina nema samo poljoprivrednu, već i turističku i gospodarsku ulogu i jedni su od segmenata po kojima je naša regija svjetski poznata.
najnovije
najčitanije
Svijet
blue origin
Ženska posada Bezosove rakete nakon 11 minuta vratila se na Zemlju
Županija
javlja hep
Niz ulica u Zadru i okolici dio utorka bez struje, evo koje
Zadar
radovi
OPET BEZ VODE! Dio Zadra, Kožina i Zatona u utorak bez vode
Županija
tri glazbene škole
Ove srijede smotra učenika glasovira Zadarske županije
Županija
josip kutija
Učenik Srednje škole kneza Branimira Benkovac predstavljat će Zadarsku županiju na Lidranu
Županija
eurojackpot
Sretni dobitnik u Sv. Filipu i Jakovu osvojio Joker 5
Crna Kronika
sudar tri vozila
Prometna nesreća u Murvici, ozlijeđena dvojica
Crna Kronika
sudar
Teška nesreća na A1! Jedna osoba preminula, više ozlijeđenih
Zadar
donosimo popis
Poveći broj ulica u Zadru i županiji u ponedjeljak bez struje
Zadar
DKW F5