
Foto: Zadarska županija
Velikim druženjem u pakoštanskoj vinariji “Karaba” obilježen je početak berbe grožđa u organizaciji Udruge vinara Zadarske županije “Vina ZaDar”, koja godinama njeguje tradiciju obilježavanja početka berbe grožđa u našoj županiji. Nakon svečanosti u vinogradima, vinarija “Karaba” i Udruga vinara su zajedno s TZ Pakoštane, Biograd, Ravni Kotari i TZ Zadarske županije, te Zadarskom županijom organizirali veliko gastro-slavlje.
– Danas smo na simboličan način obilježili početak procesa berbe, mada je ona zbog vremenskih uvjeta, naročito kada govorimo o bijelom grožđu, u nekim dijelovima naše regije već debelo započela. Ova godina po mnogočemu nije bila idealna, bilo je mnogo kiša u ljeto, više nego na što smo navikli što je učinilo svoje kada govorimo o procesu zrenja grožđa, tako da su vinogradari, kada se u globalu pogleda, imali i puno boljih uroda nego što će biti ovaj. Ali vjerujemo da će po kvaliteti grožde i dalje biti vrhunsko, što je ono najvažnije, poručio ne iz Pakoštana župan Božidar Longin, podsjetivši kako zadarska vinarska priča nastavlja kvalitetom osvajati tržišta.
Odlična kvaliteta
– Nema okupljanja i natjecanja u svijetu bez zadarskih vinara. Prisutni smo na svim važnim sajmovima i gastro-prezentacijama. Ove smo godine u Pakoštanima, mijenjamo lokacije naših druženja, promatramo vinograde i učimo razlike između podneblja i sorti vina. Iako se kvantitetom ne možemo mjeriti s većim zemljama, kvalitetom im svakako pariramo, dodao je župan, podsjetivši kako TZ Zadarske županije kontinuirano radi na eno – gastro promociji regije, gdje vina i vinske osobitosti naše regije igraju veliku ulogu.
– Zbog klimatskih je promjena sve teže baviti se vinogradarstvom, pa tako i u našoj regiji. Najbolje se to vidi na uvjetima u Nadinskom blatu, gdje su vinogradi posebno osjetljivi, rekao je župan.
Eno-gastro turizam sve je popularnija niša i sve češći razlog putovanja u destinaciju, što se godinama izdvaja kao jedan od najvažnijih promotivnih aspekata promocije zadarskog turizma i napose zaleđa, gdje se i uzgaja najviše poljoprivrednih i stočarskih proizvoda, mnogi od kojih su zaštićeni i prepoznati zemljopisnom oznakom porijekla, što im dodatno povećava kvalitetu. Na to je podsjetila i direktorica Turističke zajednice Zadarske županije Mihaela Kadija, istaknuvši kako će nastaviti promociju zadarske regije kao eno-gastro destinacije na svim našim najvažnijim emitivnim tržištima, što je već sada, ako je suditi po turističkim brojkama, ali i rekordnoj potrošnji vina već uspješno ostvareno.
Vinarstvo i vinogradarstvo već dugi niz godina nema samo poljoprivrednu, već i turističku i gospodarsku ulogu i jedni su od segmenata po kojima je naša regija svjetski poznata.
najnovije
najčitanije
Zadar
NE PROPUSTITE
Besplatan ulaz na Zadarski salon mladih
Hrvatska
američki predsjednik
Trump planira značajno smanjiti američku diplomatsku nazočnost u Africi
Hrvatska
PREDSJEDNIK SABORA
Jandroković: Očekujem pomake u suradnji Pantovčaka i Banskih dvora
Nogomet
VAŽNA POBJEDA
Liverpool došao na korak do naslova, Trent čovjek odluke
Zadar
ZOO ZAGREB
PRONAĐENI BEZ MAJKE Kod Zadra pronađeni napušteni lisičići, oporavljaju se u zagrebačkom zoološkom vrtu
Županija
NEZAPAMĆENI DOGAĐAJ
SLUČAJ U POVLJANI Braća su premlatila vlasnika bara – moraju platiti i odštetu
Zadar
Najveći kršćanski blagdan
Uskrs u deveteročlanoj obitelji Frakin: ‘Potrebno je biti u miru sam sa sobom i taj mir prenijeti na djecu’
Crna Kronika
crni niz
Još jedna osoba poginula na hrvatskim cestama
Zadar
đir gradom
[FOTO] Prekrasno vrijeme u šetnju izmamilo veliki broj građana
Zadar
POVUKLI SE