Petak, 12. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

26 C°

PRIGODNE NAGRADE

[FOTO] Milijunti putnik stigao u Zračnu luku Zadar

Autor: Iva Bucić

08.09.2023. 11:47
[FOTO] Milijunti putnik stigao u Zračnu luku Zadar

Foto: Arif SitnicaU Zračnoj luci Zadar dočekan je u petak, 8. rujna, milijunti putnik kojem je u međunarodnom dolasku zgrade terminala direktor Josip Klišmanić sa suradnicima uručio prigodne nagrade. Milijunti putnik Ivan Kevrić, rodom iz Visočana, stigao je letom iz njemačkog Memmingena avionom kompanije Lauda. Osim buketom, nagrađen je s dvije povratne karte za destinaciju prema njegovu izboru. Kevrić, koji živi i radi u Njemačkoj, karte će iskoristiti da, kako kaže, češće može posjetiti umirovljene roditelje u Visočanima.


Ove godine milijunti putnik proglašen je mjesec dana ranije nego lani, što ni ne čudi uzme li se u obzir da ove godine Zračna luka Zadar očekuje više od 1,25 milijuna putnika, odnosno 12 posto više u odnosu na prošlu godinu te 24 posto više u odnosu na pretpandemijsku 2019. godinu. Samo u kolovozu ove godine ostvareno je 295 tisuća putnika, što prošli mjesec čini najprometnijim mjesecom u povijesti Zračne luke Zadar.


– Zračna luka Zadar već sada ima kapacitete da bez problema primi do milijun i pol putnika, tako da smo spremni za narednih nekoliko godina, kada očekujemo da će se trendovi porasta broja putnika nastaviti, kazao je direktor Klišmanić.


FOTO: Arif Sitnica


Zračna luka Zadar bilježi povijesne brojke
U proteklih pet godina broj putnika je gotovo udvostručen, a ovu i prošlu godinu Zračna luka Zadar bilježi povijesne brojke i može se reći da je dosegla svoje maksimume koji se mogu ostvariti u prometu putnika. Stoga su u Zračnoj luci krenuli u kapitalni projekt proširenja terminala za kojeg su raspisali natječaj za izvođača radova, a plan je odmah nakon sezone započeti s projektom. Osim zgrade terminala, širit će se i operativne površine.


Za potonji projekt Zračna je luka iz programa Nacionalnog fonda za oporavak i otpornost Europske komisije dobila 10 milijuna eura za projekt ozelenjivanja i elektrifikaciju poslovanja. Projekt vrijedan ukupno 16 milijuna eura, predviđa da će se stajanka proširiti tako da će se omogućiti jednoredno parkiranje zrakoplova, a u planu je uz samu stajanku ugraditi uređaje za napajanje zrakoplova električnom energijom iz fotonaponske elektrane koja će biti izgrađena u krugu Zračne luke Zadar.


Osim toga, planira se nabava značajne količine opreme koja se koristi pri opsluživanju zrakoplova, a koja će biti na električni pogon i bit će pogonjena električnom energijom iz solarnih panela. Nabavit će se, tako, električno vozilo za izguravanje zrakoplova, električna kolica za prtljagu, samohodne stepenice te električni autobus za prijevoz putnika do zrakoplova i natrag. Uz to Zračna luka iz vlastitih sredstava nabavila još jedan električni autobus za prijevoz putnika.


Foto: Arif Sitnica


Prva zelena zračna luka


Novi putnički terminal projektiran je za dva i pol milijuna putnika, a kada se svi navedeni projekti realiziraju, Zračna luka Zadar postat će prva zelena i energetski samodostatna zračna luka u Hrvatskoj.


– S ovim projektima povećat ćemo kapacitete i smanjiti emisije štetnih plinova. Početak radova na operativnim površinama kreću sada nakon sezone, a što se terminala tiče, to će biti nakon iduće sezone, s obzirom na opseg radova koji se odvijaju, poručio je Klišmanić.


Lani je po prvi put u povijesti Zračne luke zabilježeno vise od milijun putnika, a milijunti putnik dočekan je 5. listopada. No, mediji su kasnije ustanovili da je tada Zračna luka Zadar lažirala milijuntog putnika kako bi se taj lijepi turistički rekord poklopio s posjetom premijera Andreja Plenkovića Zadarskoj županiji. Zapravo je prvi milijunti putnik stigao nekoliko dana nakon Plenkovića.


Foto: Arif Sitnica


Foto: Arif Sitnica


Foto: Arif Sitnica