Petak, 23. veljače 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

NOVE INICIJATIVE

Uz ZADRA NOVU lakše do europskog novca

Autor: Nikolina Lucić

03.02.2023. 14:10
Uz ZADRA NOVU lakše do europskog novca

Foto: Zadra NovaOsim projekata unaprjeđenja predškolske infrastrukture, kako bi mališani u svakom kutku Zadarske županije imali što svjetliju i veseliju budućnost, Agencija za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA nedavno je održala i prezentaciju o mjerama informiranja o mogućnostima za jedinice regionalne i lokalne samouprave.


EU novac za lokalnu zajednicu


U sklopu projekta ZADRA NOVA ZA VAS održana je mjera informiranja o mogućnostima koje pružaju EU sredstva za jedinice regionalne i lokalne samouprave. Događanje je održano u utorak 31. siječnja 2023. godine u organizaciji regionalnog koordinatora Agencije za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA. Okupljenima se uvodno obratila zamjenica ravnateljice Agencije ZADRA NOVA Jadranka Petek i istaknula kako raznolikost prilika i mogućnosti označava razdoblje ispred nas.


– S jedne strane imamo pozive za prijavu projekata koji će biti financirani iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti, a ujedno se ove godine očekuje i otvaranje prvih poziva iz novog financijskog višegodišnjeg okvira, istaknula je zamjenica ravnateljice Petek.
Okupljenima je predstavljen projekt BOOST5 kao primjer korištenja EU sredstava za razvoj turizma u zaleđu. Provedba projekta BOOST5 započela je 1. lipnja 2022. godine i odvijat će se do 30 lipnja 2023. godine. Agencija ZADRA NOVA ima ulogu partnera u projektu, a u projektu sudjeluje još sedam partnera iz Italije i Hrvatske. Cilj projekta je kapitalizacija rezultata pet projekata prekogranične suradnje Interreg Italija Hrvatska, među kojima je i projekt »Made in Land«, kojeg je također provodila Agencija ZADRA NOVA.Članice tima EUROPE DIRECT Zadar upoznale su okupljene s dvije EU inicijative – »Gradimo Europu s lokalnim dionicima« i »Start-up sela«. Projekt »Gradimo Europu s lokalnim dionicima« stvara europsku mrežu lokalno izabranih političara s ciljem predstavljanja Europske unije, odnosno kroz savez između europske i lokalne razine upravljanja. Lokalna vlast koja želi sklopiti partnerstvo u kontekstu ovog projekta treba ispuniti internetski obrazac za prijavu. Obrascu je priložena potpisana izjava, u kojoj se iskazuje interes i predanost partnerstvu i to imenovanjem lokalno izabranog predstavnika. Cilj partnerstva pomoći je i potaknuti lokalne predstavnike da objektivno prezentiraju politike, djelovanje i inicijative EU-a svojoj izbornoj jedinici. Isto tako, cilj je i da promiču razgovor i raspravu o tim politikama, djelovanjima i inicijativama. Ne postoje izravni troškovi povezani sa sudjelovanjem u mreži.


Novo europsko selo


Inicijativa Startup sela dio je veće vizije za ruralna područja u EU. Naime, Europska komisija je 2021. godine predstavila »Dugoročnu viziju za ruralna područja EU-a«. Vizija utvrđuje nekoliko područja djelovanja prema jačim, povezanim, otpornijim i naprednijim ruralnim područjima i zajednicama do 2040. godine. Startup selo je definirano kao prostor koji prihvaća inovacije i ambiciozno poduzetništvo kao način za otključavanje razvojnog potencijala i podupiranje blagostanja u ruralnim područjima. Kombinirajući lokalno mjesto, ljude i svrhu s vanjskim znanjem, resursima i tržištima, inicijativa Startup sela nastoji pružiti povoljne uvjete za procvat poduzetničkih i inovativnih ekosustava.


28. veljače 2023. godine održava se Godišnji Forum Startup sela u Bruxellesu. Osim financijskog podržavanja, on je uključuje i mogućnost pružanja nenovčane potpore, poput pružanja prostora za


suradnju – coworking prostora, IT infrastrukture ili stručnosti, treniranja, mentorstva ili obuke. Sve kako bi se omogućio okvir za pokretanje novih poduzetničkih priča i povećala mogućnost zapošljavanja u ruralna područja.Potom je okupljenima predstavljen i Indikativni godišnji plan objave natječaja iz Programa Konkurentnost i kohezija 2021.-2027. i Integriranog teritorijalnog programa 2021.-2027. Naime, Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije 11. siječnja 2023. godine objavilo je raspored planiranih poziva u 2023. godini za dva navedena programa. Raspored planiranih poziva na podnošenje prijedloga možete preuzeti na poveznici.


Mjera informiranja održana je u sklopu projekta ‘’ZADRA NOVA ZA VAS’’ kojeg provodi Agencija ZADRA NOVA, a za cilj ima povećanje korištenja sredstava EU fondova u Zadarskoj županiji putem jačanja kapaciteta regionalnog koordinatora Agencije ZADRA NOVA, te pružanje kontinuirane podrške javnopravnim tijelima u pripremi i provedbi projekata kao i jačanjem kapaciteta (potencijalnih) prijavitelja u pripremi i provedbi projekata. Projekt je sufinanciran sredstvima tehničke pomoći u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020. iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Provedba projekta započela je 1. svibnja 2019. godine te završava 31. prosinca 2023. godine.


 


Sadržaj je nastao u suradnji s Agencijom za razvoj Zadarske županije – ZADRA NOVA!