Subota, 13. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

24 C°

Ogorčenje

Uskoro prosvjed: Tko je odgovoran za kolaps sustava primarne zdravstvene zaštite?

Autor: Ana Šarić Fric

29.08.2023. 12:13
Uskoro prosvjed: Tko je odgovoran za kolaps sustava primarne zdravstvene zaštite?

Foto: PixabayOgorčeni zadarski roditelji za sljedeću su subotu najavili prosvjed kojim žele skrenuti pozornost na kolaps pedijatrijske skrbi u Zadru. Prosvjed će se održati 9. rujna s početkom u 11 sat. Sastajanje je na Trgu pet bunara nakon čega povorka prolazi kroz grad, preko rive do Pozdrava Suncu.


“Građanska inicijativa “Tko je moj liječnik?” poziva sve na javni mirni prosvjed kojim se traže odgovori na slijedeća pitanja: Tko je odgovoran za kolaps sustava primarne zdravstvene zaštite u Zadarskoj županiji? Tko je odgovoran za odlazak specijalista pedijatrijske medicine iz Zadarske županije? Tko je odgovoran za to da se nitko ne prijavljuje na oglašene natječaje za specijaliste pedijatrijske medicine? Da li su osigurani poticaji za buduće liječnike u Zadru čime bismo ih i zadržali? Zašto specijalizacije nisu raspisane puno ranije kada se zna da nam liječnici odlaze u mirovinu? Kome da se obrate roditelji djece koja ostaju bez pedijatrijske primarne zdravstvene zaštite, osobito ona sa teškoćama u razvoju kojima su potrebne doznake svaka 3 mjeseca za ortopedska pomagala? Zašto uzimamo zdravo za gotovo višesatna čekanja u pedijatrijskim ambulantama i u bolnici? U Zadarskoj županiji teži se povećanju broja novorođene djece, a sve je manje pedijatara?


Prosvjed za sve


Prosvjed se tiče svih roditelja, ali i onih čija su djeca već odrasla, onih koji tek planiraju postati roditelji, tiče se vaših prijatelja, susjeda, baka i djedova, svih onih koji smatraju da im nije osigurana kvalitetna primarna zdravstvena zaštita. Ovim putem otvaramo dijalog o uspostavi novog, kvalitetnijeg i održivog sustava primarne zdravstvene zaštite”, stoji na društvenim stranicama odakle je poziv i upućen.
Podsjetimo, stanje u zadarskoj pedijatriji sve je teže jer liječnika u pedijatrijskim ambulantama primarne medicine više nema, no nema ih dovoljno ni u Općoj bolnici Zadar. Naime, ovih je dana još jedna pedijatrica u ambulanti zadarskog Doma zdravlja dala otkaz i otišla u privatnike, što je praktično dovelo do alarmantne situacije u primarnoj zdravstvenoj zaštiti djece.


Situacija nije ništa bolja ni u Bolnici u kojoj radi nedovoljan broj ljudi te hitno trebaju još pedijatara. Problem je ovo s kojim zadarska Bolnica muku muči već godinama, ali je situacija, osobito zbog zatvaranja dječjih ambulanti, postala vrlo teška. Naime, svako zatvaranje pedijatrijskih ambulanti znači novi pritisak na bolnički Odjel pedijatrije s obzirom da roditeljima samo preostaje djecu voditi u privatne, u pravilu skupe ambulante.