Petak, 21. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

31 C°

OPĆINA RAŽANAC

Uskoro manifestacija 'Velebitski škamp-neispričana priča'

Autor: Portal ZL

10.10.2023. 14:23
Uskoro manifestacija 'Velebitski škamp-neispričana priča'

Foto: Arhiva ZLTuristička zajednica općine Ražanac u suradnji s Općinom Ražanac kao nositeljem projekta unutar Mjere 2.2. »Potpora vrednovanju, zaštiti i promociji kulturne-maritimne baštine te tradicije ribarstva i akvakulture« iz Lokalne razvojne strategije u ribarstvu 2014.-2020. „FLAG Tri mora“, 13.10.2023. godine organizira manifestaciju pod nazivom Velebitski škamp-neispričana priča.


Cilj manifestacije je unaprijediti i povećati prepoznatljivost područja Općine Ražanac kroz promoviranje ribarske baštine, ribarstva i akvakulture na području FLAG „Tri mora“ koji nisu dovoljno prepoznati. Ražanac je malo ribarsko naselje najpoznatije po jakim udarima bure, ali svoju ribarsku baštinu vuče stotinama godina i taj aspekt naše ponude, a posebno onaj Velebitskog škampa koji u zadnjih nekoliko godina dobiva na važnosti želimo promovirati kako bi naši gosti prepoznali kvalitetu proizvoda koje im nudimo. Unapređenjem i povećanje svijesti o važnosti tradicije ribarstva te vrijednosti kulturno-maritimne baštine kao najvrjednijeg razvojnog resursa. Realizacija projekta trajala je 5 mjeseci, a sada je vrijeme da se naši gosti, kao i lokalno stanovništvo informira i educira o LAGUR području kao o prostoru visokovrijedne prirodne i kulturne baštine. Kao nositelju partnera, Općini Ražanac odobreni su prihvatljivi troškovi u iznosu od 48.039,78 EUR što je i ukupna vrijednost projekta.


Projekt je sufinanciran sredstvima iz Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo. Prvi dio manifestacije sastoji se od Javne tribine o tradicionalnom i održivom ribolovstvu škampa vršama u Velebitskom kanalu, koja će započeti u 17:30 na trgu ispred Crkve gospe od Ružarija, a izlagači su:
Fabijan Peronja, viši voditelj projekata WWF Adria –  Ribari, čuvari prirode


Goran Jeras, Zadruga za etično financiranje – Zadrugarstvo i zadruge


Šime Barić, Ribarska zadruga – Velebitski Škampioni


Marina Mašanović, Nephrops –  Znanost kao temelj dobrih odluka u ribarstvu


Tibor Janči, Prehrambeno- biotehnološki fakultet, Sveučilište u Zagrebu – Kvaliteta, a ne kvantiteta


Branko Ančić, Institut za društvena istraživanja u Zagrebu –  U ribara mokre gaće


Moderator: Danijel Kanski


Nakon konferencije predviđen je zabavno gastro program s početkom u 19:00 sati na plaži Pisak u Ražancu. Za pripremu i serviranje hrane koja će se besplatno dijeliti svim uzvanicima te glazbeni dio pobrinuti će se HOOK AND COOK.