Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

32. obljetnicu

Urlić na obilježavanju osnivanja Otočkog bataljuna: Stari ratnici odlaze, ali ne umiru nikada

Autor: Matea Guzalić

28.09.2023. 13:33
Urlić na obilježavanju osnivanja Otočkog bataljuna: Stari ratnici odlaze, ali ne umiru nikada

Foto: Luka JeličićZadar je u četvrtak bio poprište sjećanja, ponosa i zahvalnosti dok je zajednica svečano obilježavala 32. obljetnicu osnivanja Otočkog bataljuna. Program obilježavanja započeo je polaganjem vijenaca kod Središnjeg križa na Gradskom groblju gdje su se okupili brojni građani i obitelji poginulih branitelja, a nastavio se svetom misom kojom se odala počast onima koji su dali svoje živote za obranu domovine. Vrhunac programa održao se u prostoru Udruge dragovoljaca hrvatske ratne mornarice iz Domovinskog rata, gdje je otvorena izložba pod nazivom Ratni put Otočkog bataljuna. Izložba je predstavila povijest i herojske trenutke ovog bataljuna, prikazujući brojne fotografije branitelja koji su se borili na otocima zadarskog arhipelaga.


Uz izložbu je bio osiguran i prigodni program uz okrepu, a među prisutnima bili su Danijel Kotlar, ratni zapovjednik zadarske sedme domobranske pukovnije, general u miru Ante Urlić, Anto Zelić, izaslanik ministra hrvatskih branitelja i potpredsjednika Vlade Republike Hrvatske Tome Medveda, Božidar Kalmeta, bivši gradonačelnik Grada Zadra, Joso Klapan, načelnik Općine Novigrad, Ivica Grgurović, predsjednik MO Crno i brojni drugi, a okupljenima se prvi obratio Joško Pulja, predsjednik Udruge.


Ratni put


– Ovo nam je 32. godišnjica osnivanja Otočkog bataljuna. S ponosom se prisjećamo naših poginulih, nažalost smo imali četiri mrtva i preko trideset ranjenih. No, ispunili smo sve zadaće koje su u to vrijeme bile pred nama. Na groblju su bila nazočna i djeca osnovnih škola, tu aktivnost prakticiramo već više godina kako bismo ih pripremili da nas naslijede i kako bi znali o čemu se radi. Ovom prigodom smo napravili pano i jednu malu izložbu da se sjetimo ratnog puta i same postrojbe. Što se tiče same izložbe, ona prikazuje otprilike 90% pripadnika bataljuna, a prikupljamo još materijala kako bi se izložba dodatno proširila i kako bi bili stopostotno kompletirani, izjavio je Pulja, dok je Kotlar naglasio kako je Otočki bataljun dobar primjer udruge koja čuva uspomenu na hrvatske branitelje.

 


– Udruga se trudi oteti od zaborava svu žrtvu koju su hrvatski branitelji podnijeli za modernu i neovisnu hrvatsku državu. Gledajući rat u Ukrajini, znamo da bez branitelja i obrane Ukrajina ne bi opstala i ne bi imala budućnost. Tako je bilo i s Hrvatskom – da je hrvatski branitelji nisu obranili, danas ne bi imali državu. Otočki bataljun je dobar primjer udruge koja je nastavila sa svojim radom i nakon rata te koja čuva uspomenu na svoje poginule branitelje. Uz to, održava izložbe i edukaciju po svim školama u Zadarskoj županiji, a posebno tamo gdje je Otočki bataljun ratovao. Joško je primjer kako se čuva uspomena na Domovinski rat, a treba im svima čestitati na hrabrosti koju su pokazali tijekom rata, kazao je Kotlar.


Sjećanje na dane ponosa


General u miru Urlić istaknuo je kako nikada ne smijemo zaboraviti ljude koji su dali život za Hrvatsku.


– Ovdje smo da se s ponosom sjetimo onih dana. Ne smijemo nikada zaboraviti ljude koji su dali život za našu domovinu. Što se tiče Joška, aktivnosti koje on provodi po školama bi svi trebali raditi. On također i potiče sve u Udruzi, radi dobru stvar za sve ljude, za naš Zadar i za našu Hrvatsku. I na kraju – stari ratnici odlaze, ali ne umiru nikada, rekao je Urlić, a izaslanik ministra hrvatskih branitelja Zelić naglasio je važnost pronalaska zaboravljenih hrvatskih branitelja.


– Izuzetno je važno obilježavati obljetnice Domovinskog rata i čuvati uspomenu na naše poginule vitezove, bitno je podsjećati novije generacije na njih. Svi branitelji su polako u godinama, a ima i onih koji ne dolaze na ovakve skupove, nisu aktivni, osamljeni su i često zaboravljeni. Ovim putem apeliram na sve članove Udruge da ih se pronađe i da ih se poveže s onima koji im mogu pomoći. Hrvatski branitelji su ustali za ideale i želim naglasiti iduću poruku: Sanjajte svoje snove, ali i usudite se boriti jer se oni neće ostvariti sami od sebe, zaključio je Zelić.